• Članak
  • Komentari 5
  • Share 2
  • Tweet

Tražite toplinsko izolacijski sustav s garancijom kvalitete?

Nestručna ugradnja ili necertificirani materijali - najčešći razlog reklamacija fasada. Boja nije samo stvar estetike, već ima utjecaj na energetsku učinkovitost objekta

Ponedjeljak, 04. 3. 2013. u 07:00    Piše: Ivana Conjar
Tražite toplinsko izolacijski sustav s garancijom kvalitete? 24sata

Za svoju niskoenergetsku kuću Renata i Marko Jelušić razmatrali su ekološki najprihvatljivija rješenja kada su birali toplinsko izolacijske materijale. Tako su proučili karakteristike prirodnih materijala kao što su celuloza, slama, ili kombinacija različitih recikliranih materijala o kojima smo opsežnije pisali u prethodnim člancima. U ovom trenutku takva rješenja ipak iziskuju dodatni napor i projektanta i investitora, pa će se mnogi prije odlučiti za najmanje škodljiv standardni toplinsko izolacijski materijal. Tako su se Jelušići odlučili za Multipor koji se jednostavno lijepi na zidove od Ytong blokova, a koji zadovoljava sve parametre za postizanje ugodne mikroklime u prostoru.

Odabir najpogodnije toplinsko izolacijskog materijala tek je dio priče o energetskoj učinkovitosti. Kako biste postigli i što duže održali odgovarajuću temperaturu u prostoru uz što manju potrošnju energije, potrebno je zadovoljiti i ostale uvjete kao što je najpovoljnija orijentacija, faktor oblika, kvalitetni prozori, zidovi, podovi. Ne zaboravite na detalje, obradu oko prozora, okapni profili i sl. Toplinsko-izolacijski materijal nije jedina komponenta sustava nego se sastoji iz vise dijelova, kao što su mort za lijepljenje i/ili mehaničko pričvršćenje, mort za armaturni sloj, staklena mrežica i završno-dekorativna žbuka, a najbolje je kombinirati certificirane komponente sustava jednoga proizvođača. Sve se komponente sustava odabiru ovisno o specifičnosti sustava i podloge.

Kako bi se osigurala funkcionalnost, važna je savršena usklađenost komponenata sustava te stručno planiranje i izvedba. Kako biste dobili garanciju da će vaša fasada biti funkcionalna i postojana, toplinsko izolacijski sustav naručujte od jednog proizvođača. Ako se pojave oštećenja, pukotine ili u slučaju otpadanja žbuke, potrebno je uzeti uzorak fasade kako bi se ustanovilo uzrok oštećenja. U čak 90% uzrok leži u nestručnoj ugradnji ili upotrebi materijala koji nisu dio kompletnog certificiranog sustava. Po tom pitanju se ipak događaju promjene kako bi se zaštitio investitor. Tako je donesen novi Tehnički propis o uštedi energije i toplinskoj izolaciji u Hrvatskoj koji regulira materijale koji se smiju ugrađivati i kako se kontrolira kvaliteta materijala i izvedbe.

Jelušići će tako imati RÖFIX Minopor sustav koji objedinjuje ekologiju s homogenom mineralnom toplinsko-izolacijskom strukturom. Zadovoljava ekološki kriterij koji je Jelušićima vrlo važan, primjeren je za reciklažu, trajan, omogućuje homogenu, masivnu izgradnju zidova, nezapaljiv i  paropropustan. RÖFIX toplinsko izolacijski sustav je građevinski sustav s tehničkom suglasnošću, pa se po tom pitanju Jelušići mogu opustiti i svoje vrijeme posvetiti odabiru boje fasade svoje kuće. Naime, boja fasade nije samo stvar estetike, već ima veliki utjecaj na energetsku učinkovitost objekta kao i funkcije zaštite od vremenskih prilika. Jesu li moderne tamne fasade energetski učinkovite i koji uvjeti moraju biti zadovoljeni kako bi se boja što duže zadržala saznajte u člancima koje donosimo.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća od A - Ž.

Tagovi: toplinska izolacija, rofix, niskoenergetska kuća a-ž, niskoenergetska kuća, nek faza 3, multipor

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare
04.03.2013., 11:21

CptNemo: I onda na sliku stave CRVENU kuću...da sad ne duljim o valnim duljinama boja..elektromagnetskom spektru sunca i ostalim kerefekama koje ovi ne bi razumjeli pa da im crtam godinu dana.

05.03.2013., 01:26

Capafiori: Jesam za spektar boja koje odgovaraju energetskoj učinkovitosti, ma mi je drže ono što mi oku godi, jer izbor boje je stvar ukusa pojedinca, a ne energetske učinkovitosti. Kad bismo napravili sve izračune i vrijednosti koje time dobijemo, uvijek bi se pojavili nedostaci i manjkavosti, što znači, kalkulator u ruke i rastegnimo se koliko možemo jer nismo svi Jelušići.

05.03.2013., 04:21

SnakeM: cijena prava sitnica ....

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar