Obavijesti

Sport

Komentari 372

Nitko kao 'furija': Španjolska obranila titulu i ušla u povijest!

Nitko kao 'furija': Španjolska obranila titulu i ušla u povijest!
62

Španjolska nogometna reprezentacija osvojila je treći europski naslov nakon što je u finalu u Kijevu pregazila Italiju 4-0! 'Furija' je prva koja je obranila naslov na Euru!

VIDEO

Od prve utakmice kritizirali su ih, famoznu 'tiki-taku' proglasili su napornom. Štoviše, cjelokupni dojam usporedili su s provlačenjem Grčke 2004. godine, no Španjolska je u finalu 14. Europskog prvenstva svim kritičarima začepila usta i odgovorila im osvajanjem novog, trećeg europskog naslova! Time su se pridružili Njemačkoj kao najuspješnija europska reprezentacija s tri naslova (1964., 2008. i 2012.).

Što su više bili kritizirani i iz utakmice u utakmicu stavljani u ulogu 'autsajdera', to se 'furija' više inatila što je demonstrirala rutinski svladavši Italiju u kijevskom finalu 4-0!

Kao da nisu mogli izabrati bolje vrijeme i mjesto da odigraju najbolju utakmicu na ovom Euru pokazavši svima zašto su zasluženo najbolja reprezentacija Europe i svijeta. Ovaj treći naslov najbolje oslikava nevjerojatnu dominaciju španjolske reprezentacije, koja je ispisala povijest postavši prva momčad u povijesti Europskih prvenstava koja je obranila naslov. No ni to nije sve jer je 'furija' postala jedina reprezentacija koja je uzela 'hat-trick' osvojivši tri uzastopne titule na velikim natjecanjima (EP 2008., SP 2010. i EP 2012.)!

Novim naslovom Španjolska je postala najuspješnija momčad u finalima velikih natjecanja osvojivši četiri naslova od pet finala u koliko su igrali! Ni tu ne staje impresivna statistika po kojoj se španjolski izbornik Vicente del Bosque pridružio izborniku Zapadne Njemačke Helmutu Schönu  (1972. i 1974.) osvojivši svjetski i europski naslov!

A koliko su Španjolci bili dominatni u finalu govori podatak da se pobjeda od 4-0  nikad nije dogodila! Najuvjerljiviju pobjedu u finalu EP-a do ovog finala držala je Zapadna Njemačka koja je 1972. godine tukla Sovjetski savez 3-0. Za slavlje u četiri čina pobrinuli su se David Silva golom glavom u sjajnoj akciji u 14. minuti, Jordi Alba rutinski izigravši obranu 'azzurra' u 41. minuti, Fernando Torres u 84. minuti (drugi gol u finalima Eura) te Juan Mata u 88. minuti samo minutu po ulasku u igru!

Sama utakmica bila je jedna od najatraktivnijih na Euru, ako ne i najbolja, a ujedno i jedna od najspektakularnijih u dugoj povijesti ovog natjecanja. Za to se pobrinula ona stara, brza i efikasna 'tiki-taka' koja je poput noža probijala obranu Talijana koji se mogu pomiriti da su jednostavno dotučeni od najbolje reprezentacije na planetu. Poraz je mogao biti još bolniji, no u nastavku 'azzurri' su bili čak bolji nego u prvom dijelu. No Di Natale i Cassano nisu mogli ništa protiv obrane koja 509 minuta nije primila gol. Upravo su Talijani jedini koji su matirali Casillasa u prvoj utakmici 10. lipnja. A kako bi i mogli nešto više napraviti kad su zadnjih pola sata odigrali s igračem manje jer se posljednja Prandellijeva izmjena Thiago Motta ozlijedio.

Svim ljubiteljima nogometa ostalo je samo pokloniti se ovako moćnoj Španjolskoj, a Hrvatskoj može biti utjeha da je ispala od prvaka i finalista Eura te da se i s jednima i drugima ravnopravno borila do posljednje sekunde.

Finale Europskog prvenstva:

  • Španjolska - Italija 4-0 (Silva 14', Jordi Alba 41', Torres 84', Juan Mata 88')
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 372
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu