Obavijesti

Sport

Komentari 123

Šok u Harkivu: Danska dobila Nizozemsku nakon 45 godina!

Šok u Harkivu: Danska dobila Nizozemsku nakon 45 godina!
16

Danska je šokirala Nizozemsku u prvoj utakmici skupine B na Euru i pobijedila 1-0 golom Krohn-Dehlija iz 24. minute. Nizozemci su dominirali, ali su čuda promašivali

VIDEO

Danski nogometaši priredili su pravo iznenađenje u skupini B koja je dobila  popularni nadimak skupina "smrti". Pobijedili su Nizozemsku 1-0 golom Krohn-Dehlija iz 24. minute na Metalist Stadion. Prva je ovo pobjeda Danske protiv Nizozemske nakon 45 godina. Posljednji put Danci su slavili u kvalifikacijama za Euro '67. Bilo je 3-2. 

- Rekao sam prije. Da bismo pobijedili Nizozemsku, Njemačku ili Portugal u našoj skupini morat ćemo pružiti najbolje od sebe. Nizozemska je imala svoje šanse, ali imali smo i mi svoje. Najvažnije je da smo vjerovali u naš stil nogometa - rekao je danski izbornik Morten Olsen nakon najveće pobjede na klupi Danske.

Ali kakvu su utakmicu Nizozemci odigrali. Sijevalo je na sve strane, u nekim se trenucima, kad bismo ignorirali navijače, tribine i suce, činilo kao da momci u narančastim dresovima imaju pucački trening. Ali nisu baš igrači Berta van Marwijka namjestili nišanske sprave. 

Nizozemska je u 90 minuta utakmice u Harkivu imala nevjerojatnih 28 udaraca prema danskom golu, samo osam išlo je u okvir. Danci su, s druge strane, imali osam udaraca prema golu i svih osam su išli u okvir. Jedan je bio "zlatan". Krohn-Dehli je "zavaljao" obranu Nizozemske i zabio jedini gol  na utakmici. Već se tada nije pisalo dobro Nizozemcima jer Danci nikad u povijesti Eura nisu izgubili utakmicu kad su prvi zabili.

Što reći za Nizozemsku? U kvalifikacijama za Euro Nizozemska je "utrpala" 37 golova svojim protivnicima, više od bilo koje druge reprezentacije. No večeras su pucali "ćorke". Robben, Van Persie, Sneijder, Afellay, Van Bommel... Letjele su lopte na sve strane, samo ne na onu pravu.

Nizozemska je doživjela veliki šok na startu. Bili su jedni od favorita prvenstva, a sad se moraju vaditi na Njemačkoj u sljedećoj utakmici. Ali nije sve tako crno za Nizozemce. Vratimo se u povijest. U 1988. godinu. Nizozemci su otvorili Euro porazom od Sovjetskog Saveza 1-0. Kasnije su osvojili natjecanje.

- Točno smo znali kako će Danska igrati. Nije bilo tajni, no i oni su znali kako ćemo mi igrati. Nismo uspjeli, glave gore. Naših pet, šest igrača nije briljiralo, puno su toga promašili, ali nije briljirao ni sudac koji nam je trebao suditi penal - rekao je nizozemski izbornik Bert Van Marwijk.

Sneijder im je namještao, ali oni su promašivali

Genijalni veznjak Intera Wesley Sneijder na utakmici protiv Danske namjestio je čak 10 izravnih šansi za gol. Nijedan igrač od 1980. godine na europskim prvenstvima nije stvorio više prilika suigračima. No Van Persie, Robben, Huntelaar i društvo nisu imali svoj dan.

Willems najmlađi igrač u povijesti Eura

Mladi lijevi bočni Nizozemske Jetro Willems postao je najmlađi igrač koji je ikad zaigrao na Euru. Ima 18 godina i 72 dana. 

Euro 2012, Skupina B:

Nizozemska - Danska 0-1 (Krohn-Dehli 24)

Sve o Euru 2012., hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i aktualnim vijestima iz Ukrajine i Poljske čitajte u našem SPECIJALU NA 24SATA. 

Zanimljivosti:

Willems je s 18 godina i 72 dana najmlađi igrač u povijesti Eura

*Danska je zadnji put dobila Nizozemsku 1967. godine (3-2)

*Danska nikad nije izgubila na Euru kad je prva zabila gol

*Sneijder je namjestio 10 šansi. Nitko od 1980. nije stvorio više šansi

*Nizozemska je u 90 minuta imala 28 udaraca na gol, osam u okvir

*Danska je u 90 minuta imala osam udaraca na gol, svi su išli u okvir

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'