Obavijesti

Sport

Komentari 52

Del Boss uzeo sve: Jedan od najvećih trenera svih vremena

Del Boss uzeo sve: Jedan od najvećih trenera svih vremena
1

IZA BRAVE Oca su mu u građanskom ratu uhitile Francove snage i odvele u zatvor. Obitelj je gasila televizor čim bi čula španjolsku himnu... Del Bosque je sad na vrhu

VIDEO

Moj je otac bio pravi, čistokrvni republikanac, i obitelj nosi ožiljke iz doba Francove vladavine. Bilo je strašno, užasno...

To je dio iz rijetkog biografskog intervjua u kojem je Vicente del Bosque novinaru Independenta otkrio teške obiteljske trenutke. Iako je 14 godina igrao za Real, stidljivi brko iz Salamance do 1999. godine nije dobio pravu trenersku priliku. Real je tada bio u rasulu.

- Svlačionica je leglo lažova, tračeva i izdajnika. Ne znam tko to može dovesti u red - rekao je te 1999. Iker Casillas. 

Došao je Del Bosque i u sljedeće četiri godine osvojio dvije Lige prvaka, dva naslova u Primeri, Uefin Superkup i Interkontinentalni kup. U Madrid je vratio dah glamura iščeznulog završetkom Di Stefanove i Puskasove ere. No u holivudski koncept Galacticosa, kakvog je 2003. zamišljao Florentino Perez, Del Bosque se nije uklapao. Bio je miran, tih i povučen. Došao je Beckham, a on je morao spakirati stvari i napustiti klub.

U klub za koji je živio nije kročio sljedećih šest godina. Naslov svjetskog prvaka iz 2010. slavio je na “Vicente Calderonu”, stadionu Atletica, Realova velikog rivala. No ni danas neće reći ni jednu lošu riječ protiv Reala.

- Nije to Francov klub nego prvenstveno nogometni, ali i pluralistička sredina. Iza njega stoji vojska navijača najrazličitijih političkih orijentacija - kaže Vincente del Bosque, iako je osjetio Francovu vladavinu. Otac mu je završio u zatvoru.

- Rekao mi je da se ništa od strahota kroz koje smo prošli više ne bi smjelo ponoviti. Španjolci nisu dovoljno zahvalni njegovoj generaciji - kaže.

Ah, da. Te 1999. godine u Realu ga je zamijenio Carlos Queiroz. On sad vodi Iran. Del Bosque? Jedini trener koji je spojio tri naslova. Europski, svjetski i Ligu prvaka.

Pokorio svijet

Osvojivši SP 2010. postao je drugi trener koji je spojio naslove EP-a i SP-a. Prvi je bio Helmut Schön.

Nikad nitko...

...prije Vicentea dela Bosquea nitko nije uspio obraniti naslov europskog prvaka.

Vratio glamur

S Realom je osvojio dvije Lige prvaka, 2000. i 2002. Godinu poslije otjerali su ga iz kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija