Obavijesti

Sport

Komentari 181

Dinamo drugi put postaje d.d.: Hoćete li kupiti dionice kluba?

Dinamo drugi put postaje d.d.: Hoćete li kupiti dionice kluba?
4

Mamićevi skupštinari jednoglasno su odlučili da klub ide u preoblikovanje. Prvo se mora procijeniti vrijednost Dinama, a potom u četiri kruga kreće prodaja dionica...

VIDEO

Dinamovi skupštinari u VIP ložama maksimirskog kluba donijeli su povijesnu odluku. Jednoglasno su odlučili da klub ide u preoblikovanje, odnosno privatizaciju. Odlučeno je kako će cijeli proces voditi ured odvjetnika Marijana Hanžekovića, dugogodišnjeg člana Dinamove skupštine. Ova povijesna odluka skupštinara zapravo znači da će Dinamo drugi put u svojoj povijesti pokušati postati dioničko društvo. Prvi je put završio u stečaju zbog milijunskih dugova te je 2004. godine ugašen.

Dinamo je nastavio poslovati kao Udruga građana.

- Kažu da je klub privatna prćija. Evo vam sad dionice pa pokažite svoju ljubav prema Dinamu. Ako nam ovo uspije, imat ćemo jedan mir. Znat ćemo tko su dioničari, imat ćemo svjež kapital i zalog za budućnost. Ako ne uspijemo, to znači da Bog i naši članovi žele da i dalje ostanemo udruga - rekao je Zdravko Mamić na sjednici.

Pokretanje videa...

Sanjin Strukić/PIXSELL 04:48

Dinamo je dvaput odgađao zahtjeve Sportske inspekcije da klub svojim članovima osigura uvid u opće i pojedinačne akte i drugu relevantnu dokumentaciju neophodnu za obaviještenost o radu kluba, što kao obvezu treba propisati Statutom ili odlukom Uprave. Sportska inspekcija navela je i kako klub mora propisati način i uvjete izbora te prava i dužnosti povjerenika. Na to je Dinamo reagirao tužbom Ustavnom sudu, ali je ona odbačena. Nakon dvije odgode (kvorum i troškovi sazivanja Skupštine), Dinamo je 23. veljače održao Skupštinu te jednoglasno krenuo prema privatizaciji.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Prvi korak: Koliko košta Dinamo?

Samom obliku privatizacije prethodi određivanje vrijednosti imovine. Skupštinari su predložili revizorsku kuću Pricewaterhouse, jednu od četiri najveće revizorske kuće na svijetu. Nakon što se utvrdi vrijednost, kreće se u postupak prodaje dionica. Dinamo je za 2014. godinu prijavio gubitak od 90 milijuna kuna, a goal.com podsjeća vas kako je poslovao zadnjih sedam godina.

Privatizacija u četiri koraka:

Nakon što revizorska kuća utvrdi vrijednost, kreće se u privatizaciju.

  • 1. KRUG: Gradska samouprava - dionice se nude jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju to je Grad Zagreb.
  • 2. KRUG: Dionice mogu kupiti članovi kluba - u drugom krugu pravo kupnje dionica imaju svi članovi u jednakim omjerima.
  • 3. KRUG: Dionice kupuju oni članovi koji su upisali pravo u 2. krugu - u trećem krugu pravo kupnje imaju članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u tom krugu.
  • 4. KRUG: Dionice mogu kupiti baš svi - u četvrtom krugu svi imaju pravo kupiti dionice Dinama. U slučaju da se do tada ne prodaju sve dionice, postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice, što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja, što kod nas ipak nije slučaj.

*Dionice ima pravo kupiti svaki član, bez obzira koliko je dugo član

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 181

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović
Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima