Obavijesti

Sport

Komentari 37

Doping: Tajanstvena injekcija protiv bolova kriva je za sve?!

Doping: Tajanstvena injekcija protiv bolova kriva je za sve?!
5

Sjajni Dinamov veznjak Arijan Ademi tvrdi da nema pojma kad je i što zgriješio. Zbog bolova u gležnju uoči utakmice s Arsenalom je dobio sredstvo protiv bolova

VIDEO

Arijan Ademi pojma nije imao što su mu u Dinamu dali protiv bolova. Tijekom ljeta je imao problema s gležnjem, a uoči Arsenala navodno je dobio injekciju u leđa.

Tako pričaju Arijanovi najbliži prijatelji. U cijeloj karijeri 24-godišnji Ademi bio je oličenje sportaša, nogometaš bez ijedne mrlje. Stoga je i on bio šokiran kad su mu javili da je na dopinškom testu bio pozitivan. U prvi trenutak Arijan nije znao o čemu je riječ. Niti tko je kriv, a niti ono najvažnije - zbog čega. U jednakoj nevjerici bila je i Arijanova obitelj u Šibeniku. Pokucali smo na vrata njihove slastičarnice Calimero, no njegova majka je u teškom stanju samo kratko rekla: “Nemam nikakvih komentara”.

Arijan je u srpnju, na utakmici protiv Hajduka, ozlijedio gležanj i tu su počeli prvi problemi. Na terapijama je primao određene supstancije protiv bolova, no sve u dogovoru s liječnicima. Uoči utakmice protiv Arsenala bolovi su se, navodno, vratili, pa je dobio injekciju u leđa. Ne znajući o čemu je riječ, odigrao je utakmicu, a onda su mu javili da je na dopinškom testu - pao. Uefa je ove sezone dodatno postrožila kriterije o dopingu, pa su uvedeni novi testovi. Razlog je studija u kojoj se tvrdi da je kod 50-ak nogometaša u posljednjih pet godina pronađena povišena doza testosterona. Drugim riječima, današnje Uefine kriterije ti nogometaši ne bi prošli. Svi odreda bili bi pozitivni na doping.

Ovako, Arijan Ademi prvi je nogometaš koji je u Ligi prvaka bio pozitivan. Vijest ga je zatekla u reprezentativnom kampu Makedonije, gdje se pripremao za kvalifikacijske utakmice protiv Ukrajine i Bjelorusije. Odmah nakon obavijesti Ademi je napustio kamp reprezentacije i krenuo prema Hrvatskoj. Bio je šokiran, u trenutku mu se, kažu najbliži, srušio svijet. Jedna od najvećih pobjeda u karijeri, ona protiv Arsenala, postala mu je križ koji će morati nositi kroz cijelu karijeru. No svi koji poznaju Arijana tvrde da je riječ o pogrešci liječnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne tako davno jedan bivši nogometni reprezentativac plastično je objasnio kako se igrači pripremaju za važnije utakmice. Točnije, kako se rješavaju mogući problemi umora.

- Pozove nas liječnik, krenemo na ‘vitaminizaciju’ i dobijemo injekciju u stražnjicu. Tko će ga znati kakvi su to vitamini - objasnio je bivši hrvatski reprezentativac.

Naime, na prvu, vrlo sličan slučaj imao je i bivši nogometaš Istre Igor Čagalj. Dragan Vujović, kao klupski liječnik Istre 1961, u liječenju Čaglja primijenio je terapiju deksametazonom (kategorija S9 glukokortikoid iz Popisa zabranjenih sredstava), pa je u uzorku urina na utakmici Istre i Slaven Belupa Čaglju utvrđena zabranjena tvar. Liječnik je suspendiran na šest mjeseci, a Čagalj je oslobođen krivnje. Razog je što je Vujović, kao član medicinskog osoblja, propustio osigurati terapijsko izuzeće i prekršio pravila.

Kako saznajemo, Ademi ima pravo do večeras zatražiti kontrolu B uzorka, što se svakako očekuje da će i učiniti. Dok novi uzorak ne prođe analizu, Ademi je suspendiran. Bude li i B uzorak pozitivan, Uefa će slučaj proslijediti disciplinskoj komisiji, koja će odlučiti o visini kazne. Najviša kazna je izbacivanje iz nogometa na dvije godine. No postoji i blaža, ako se pokaže da je igrač nehotično uzimao lijek. Također, Uefin pravilnik kaže da klub može biti izbačen iz Lige prvaka ako dva ili više igrača iste momčadi tijekom redovne sezone budu pozitivna na dopinškom testu.

  • Čilićeva kazna prepolovljena: Nakon što je utvrđeno da je Marinu niketamid u tijelo dospio slučajno, kroz tablete s glukozom, suspenziju su mu smanjili s devet na šest mjeseci.
  • Dominikoviću su smjestili: B uzorak našeg rukometaša bio je čist, ispostavilo se da je netko zamijenio A uzorke. Bez razloga je propustio tri utakmice SP-a 2007.
  • Zbog Olića je kažnjen HNS: Nedopuštena sredstva na Euru 2004. unio je putem injekcija protiv bolova, koje liječnici nisu prijavili. Olić je bio čist, a HNS je novčano kažnjen.
  • Dobud odbio testiranje: Vaterpolski reprezentativac Nikša Dobud zaradio je četverogodišnju suspenziju jer ove godine nije želio obaviti dopinški test.
  • Nije doping nego rak: Plivač Marko Strahija odradio je dvogodišnju suspenziju, a kad su mu 2007. opet pronašli hormon hCG, ispostavilo se da ima rak testisa.
  • Sandra nije pazila što pije: U tijelu Sandre Perković 2011. su pronašli metilheksanamin, koji je unijela putem energetskog napitka. Suspendirana je šest mjeseci.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka