Obavijesti

Sport

Komentari 31

Dvojac "made in Dugopolje": Andrija Balić i Jurica Jerković

Dvojac "made in Dugopolje": Andrija Balić i Jurica Jerković
1

NAŠE MALO MISTO Dugopolje je, osim Andrije Balića, Hajduku dalo i velikog Juricu Jerkovića. Njegov otac tamo je imao mlin za žito... Očarao ga je mali Andrija

VIDEO

Jutro nakon velikog derbija. Lokalno društvo pred dućanom u Dugopolju. Kreće rasprava o tome tko je najbolji nogometaš u povijesti njihova mjesta? Povod je, naravno, mali Andrija Balić, njihov Dugopoljac.

Spominju se Jozo Balić, poznati igrač Solina u 70-ima, pa Ivica Perišić, koji je igrao za Split 80-ih, te Ivica “Mici” Šimunović. On je 90-ih s Brotnjom igrao kvalifikacije za LP.

Očarao i Jerkovića

No mnogi, pogotovo mlađi Dugopoljci, ne znaju da iz njihova mjesta korijene vuče jedan od najvećih Hajdukovih igrača uopće.

- Najbolji je Jurica Jerković. On se rodio u Splitu, ali njegov otac je podrijetlom iz Dugopolja. Imao je ovdje mlin u kojem su naši stari mljeli žito i zato je i on naš, Dugopoljac, a o tome kakav je igrač bio, ne treba trošiti riječi - kaže nam Ivica Balić, otac Hajdukova wunderkinda, 17-godišnjeg Andrije.

Jure Jerković danas je daleko od nogometa i Hajduka, no njegova riječ i dalje ima posebnu težinu. I njega je u derbiju očarao Balić.

Samo slušaj Špacu

- Mali je čudo od igrača, šteta što Hajduk nije pobijedio u derbiju, da ta utakmica ostane zauvijek upamćena kao njegova. Pred njim je još puno rada, prvenstveno na fizici i tehnici, ali on već sad pokazuje izniman talent, već sad odskače kvalitetom od svih ostalih igrača - tvrdi legenda Hajduka (65) i dodaje kako je za Balića najveće blago trener Stanko Poklepović.

- Kad sam ulazio u prvu momčad Hajduka, tadašnji trener Slavko Luštica mi je rekao: ‘Mali, igraj slobodno, ja stojim iza tebe, bez obzira na sve’. Čini mi se da je Stanko Poklepović isto napravio s Balićem. Ako itko zna osloboditi mladog igrača i dati mu priliku, onda to zna Špaco - kaže Jerković, koji je s Hajdukom bio prvak bivše države ‘71., ‘74. i ‘75. godine.

Za Jerkovića dileme nema, Balić je projekt iza kojega mora stati cijeli klub.

- Njemu se mora prilagoditi igra, bez obzira na eventualnu krizu ili pogreške koje su dio sazrijevanja svakog igrča, njega se mora istrpjeti i odnjegovati - kaže on.

Vratit će desetku

Balić je ove zime “bilu desetku” prepustio Milevskom, uzeo je broj 99, no nema sumnje kako će se “bila desetka” uskoro opet vratiti njemu.

- Nije desetka samo onaj tko je nosi na leđima, nego je desetka onaj tko to pokazuje svojom igrom na terenu. A Balić je taj - zaključuje Hajdukova legenda.

  • KLINAC I VUGA Andrija Balić (17) nije bio ni rođen dok je prve golove u sezoni 1992./1993. zabijao Davor Vugrinec (39). Obojica su dala golove ovog vikenda
  • DESETKA Jerković je igrao 529 puta i dao 219 golova za Hajduk
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31

VIDEO

Šok u Rijadu! Hrgović je izgubio od Duboisa tehničkim nokautom
PRVI FILIPOV PORAZ

Šok u Rijadu! Hrgović je izgubio od Duboisa tehničkim nokautom

Filip Hrgović izgubio je prvi put u 18. profesionalnom meču tehničkim nokautom u osmoj rundi protiv Daniela Duboisa. Djelovao je bolje većinu meča, ali dvije posjekotine iznad očiju bile su kobne

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...
NIJE NEZADOVOLJAN HRGOM

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...

Moguće je da Filip završi na još kojoj ovakvoj priredbi. Tim više što nije doživio nokaut, bila je dobra borba, atraktivna, rekao nam je iz Rijada Željko Mavrović, koji je uvjeren da Hrga treba dobiti novu šansu
Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel  on preskočio teretanu ili što?!'
VIDEO BORBE

Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel on preskočio teretanu ili što?!'

Zanimljivo je bilo gledati meč preko komentara stručnjaka koji su ga prenosili uživo uz ring. To su ljudi s višegodišnjim iskustvom u boksu, a Filip ih je na startu oduševio. No oduševljenje se pretvorilo u nevjericu