Obavijesti

Sport

Komentari 21

Fergiejev stil: Promatrao ptice, pamtio imena, vodio u vojsku

Fergiejev stil: Promatrao ptice, pamtio imena, vodio u vojsku
4

Dokumentarni film o tajnama uspjeha Sir Alexa Fergusona premijerno će biti prikazan u nedjelju, a BBC je otkrio neke anegdote iz Škotova mandata u Unitedu

VIDEO

Sir Alex Ferguson vodio je Manchester United 26 godina i osvojio čak 13 naslova prvaka Engleske, dvaput je bio prvak Europe, a ukupno je "crvene vragove" odveo do 38 trofeja.

VIDEO

Škotski trenerski velikan imao je svojstven način rada uz poneku zabavnu i poneku čudnu trenersku metodu koje će BBC u nedjelju prikazati u dokumentarnom filmu "Sir Alex Ferguson: Tajne uspjeha". Evo nekih...

Gledao ptice radi formacije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ferguson je tijekom treninga često znao reći igračima da pogledaju u nebo i promatraju ptice vodarice dok su im letjele u V-formaciji iznad glava. Svaka od njih na putovanju od 4000 milja imala je svoju poziciju kako bi se stvorio savršeno dizajniran stroj. Potom bi dodao:

- Ako sad to smijem učiniti, dajte mi 38 utakmica da osvojim prvenstvo.

Bio je i ispovjednik, motivacijski govornik, svećenik, sudac, porota, krvnik, gospodar marioneta i inspirativan lik - sve u jednom danu.

Bez dlake na jeziku

Bivši britanski premijer Tony Blair ispričao je kako je jednom zgodom razgovarao s Fergiejem o koordinaciji ljudi na poslu.

- Rekao bih mu da je taj i taj pojedinac briljantan, ali da je jako teška osoba i da ne znam što učiniti. Alex bi, zato što je tako vodio i nogometnu momčad, samo rekao "Riješi ih se" .

Svakom je znao ime

Rio Ferdinand rekao je kako je Sir Alex volio razgovarati s konobaricom u klupskom restoranu Carol , dok je Ryan Giggs istaknuo kako je imao nevjerojatnu sposobnost da svakom upamti ime; recepcionarki Kath , djevojkama koje su prale dresove, kuharima čistačima...

- Imate 65-70 igrača plus školarce, što je dodatnih 30 ili 40 i znao je svakog jer se zanimao za njihov rad i napredak - rekao je Giggs.

Igrače vodio u vojsku

Jednom prilikom Ferguson je poveo momčad Uniteda u posjet britanskoj vojnoj jedinici SAS, a Giggs i Paul Ince morali su glumiti taoce kraj otmičara u obliku - kartona.

- Sjedili smo na stolu, a svjetla su se potom ugasila i samo smo čuli "dolje, dolje", što smo odmah i učinili. Čuli su se pucnji i svjetla su se upalila. Nakon toga do nas su bila četvorica ili petorica vojnika s naočalama za noćno gledanje. Bilo je to sjajno iskustvo kakvo nikad nećemo zaboraviti - kazao je Giggs.

Martin Rickett/PA/PIXSELL

Suosjećajan prema Ronaldu

Cristiano Ronaldo posebno je upamtio zgodu kad mu je Ferguson izašao ususret dok mu je otac pao u komu.

- Rekao sam mu da se ne osjećam dobro i da želim vidjeti oca. Odgovorio mi je: "Cristiano, želiš li otići dan, dva ili tjedan, slobodno odi. Nedostajat ćeš mi ovdje jer si važan, ali tvoj je otac na prvom mjestu.

- Kad mi je to rekao, pomislio sam da je tip nevjerojatan. Bio mi je kao nogometni otac - ispričao je Portugalac.

"Oprao" Liverpool zbog odijela

Ferguson je bio bez dlake na jeziku, što se vidjelo i po komentaru odjevne kombinacije koju su nogometaši Liverpoola nosili na finale FA kupa 1996. (bijelo odijelo, plava košulja, crveno-plava kravata s prugama).

VIDEO

- Tko je to dizajnirao? Kažu da je Armani... Kladim se da mu je prodaja pala. Ali znate li što je najzanimljivije? Trener Roy Evans i Ronnie Moran imali su crna odijela, kladim se da ih je bilo sram. Liverpool je velik klub koji je osvojio više naslova europskog prvaka od Manchester Uniteda. To nije predstavljalo Liverpool - rekao je Fergie.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe