Obavijesti

Sport

Komentari 73

Gabrić: Kalinićev neodlazak na SP u Brazil je velika sramota...

Gabrić: Kalinićev neodlazak na SP u Brazil je velika sramota...
1

Lako je danas govoriti da je Kale odličan, ali prije deset godina, kad je tek došao u Hajduk, ja sam mu kazao da će postati reprezentativni golman, rekao je Gabrić...

VIDEO

U zadnjih 15 godina golmani iz Hajdukove škole standardni su u svim reprezentacijama, od Pletikose, preko Runje, do Subašića i Kalinića, no unatoč tome u nijednoj reprezentativnoj selekciji ne radi Hajdukov trener golmana.  

Transfer Lovre Kalinića u Aston Villu trebao bi biti rekordan transfer za jednog golmana iz HNL-a, a posebno je na to ponosan Kalinićev trener Tonći Gabrić. 

 - Lako je danas govoriti da je Kale odličan, ali prije deset godina, kad je tek došao u Hajduk, ja sam mu kazao da će jednoga dana postati reprezentativni golman, i to se i obistinilo - prisjetio se Gabrić, koji je ne tako davno, trpio žestoke kritike zbog Kalinića i njegovih loših obrana. 

- Tako je to kod nas. Mogao sam i ja ići linijom manjeg otpora, mogao sam dignuti ruke od njega i staviti drugoga, ali stao sam iza njega i na kraju se ispostavilo da sam bio u pravu. Dva - tri puta su ga skoro pokopali, zadnji put i mene i njega skupa, potjeran sam iz Hajduka, a on nije išao na SP u Brazil, što je velika sramota i za struku. Ali Bog je dao i njemu i meni Damira Burića, koji je vjerovao u nas, i to smo mu vratili - rekao je Gabrić i nastavio:

- Nije bilo lako, kad sam se vratio na poziciju trenera golmana zatekao sam ga totalno van forme. Radili smo žestoko, trpjeli smo kritike i s tribina i iz medija, sjećam se i danas naslova: ''Brbiću kupi trenera golmana'', ali sve smo to prebrodili skupa. Kale je veliki emotivac, jednom mi je rekao kako mu je pun kufer svega i kako bi najradije digao ruke od nogometa, ali smo ga Burić i ja uvjerili da će sve biti u redu i da će se jednoga dana prodati za rekordan iznos. 

Nije Kalinić ni prvi, a ni zadnji golman s kojim je Gabrić prolazi kalvarije. 

 - Svaki golman ima uspona i padova, prije Kalinića je slično bilo i sa Subašićem, a danas je jedan od deset najboljih golmana na svijetu. Ponosan sam, kako ne bih bio, kad su u jednom trenutku sva trojica mojih golmana Pletikosa, Subašić i Kalinić bili u reprezentaciji - priznaje Gabrić, koga žalosti što nije priznat van Splita. 

Iako je radio sa svim reprezentativnim golmanima u zadnjih 15 godina, nije dobio priliku raditi kao trener golmana reprezentacije. 

 - Bio sam kratko s Blaževićem i Ivankovićem, u to je vrijeme Pletikosa debitirao, iako su mnogi gurali Željka Pavlovića, ali su nas sve skupa vrlo brzo maknuli nakon što smo potpisali peticiju za generale. Nakon toga me zvao Gudelj na jedan vikend turnir, i to je sve. Sramota je da iz Hajdukove škole, koja je najbolja u državi, i koja je dala toliko dobrih golmana za sve reprezentativne selekcije, nema nijednog trenera, u niti jednoj reprezentaciji.  

Odlazak Kalinića otvara pitanje njegove zamjene. Gabrić je posve miran i uvjeren da ima rješenje. 

 - Normalno je da odlazak kvalitetnih golmana poput Pletikose, Subašića ili Kalinića stvori problem, ali ne i nerješiv. Imamo mi iskusnog Stipicu, Grbića koji je već branio i dokazao se, pa i Leticu koga traži pola Europe, Ljubića... 

- Sve su to kvalitetni golmani i netko će od njih isplivati. Samo svi skupa moramo stati iza onoga tko dobije priliku i podržati ga - uvjeren je Gabrić, koji se nasmijao na pitanje je li bio bolji golman ili je bolji kao trener golmana. 

 - Moram priznati da ste me zatekli. Do nedavno bih bez razmišljanja rekao da sam bio bolji golman, ali sada... Moj problem je bio što nisam bio dovoljno visok, a kao trener imam osjećaj i iskustvo. Teško da mi može promaći talentirani golman. 

Zanimljivo je kako je Gabrić pred kraj karijere paralelno branio i bio trener golmana prve momčadi, u vrijeme kad je stasavao Pletikosa. 

 - Dogovorio sam se s tadašnjim trenerom Katalinićem da će Pletikosa preuzeti moje mjesto na golu nakon ispadanja iz Europe. Tako je i bilo nakon Fiorentine, ali sam se još jednom vratio nakon što je on otišao na SP mladih u Nigeriju. Zadnja utakmica bila mi je ona famozna protiv Dinama u Maksimiru, kada sam isključen, a Pletikosa je ušao i branio za čistu desetku - rekao je Gabrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 73

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović