Obavijesti

Sport

Komentari 23

Glavni istražitelj za korupciju u Fifi dao ostavku: 'Sve je farsa'

Glavni istražitelj za korupciju u Fifi dao ostavku: 'Sve je farsa'
1

Michael Garcia bio je glavni istražitelj koji je trebao pronaći što je bilo sporno kad su Rusija i Katar dobili domaćinstva SP-a 2018. i 2022. U srijedu je dao ostavku

VIDEO

Nikakva nezavisna organizacija, nikakav istražitelj, nikakvo vijeće ne može promijeniti kulturu cijele organizacije, razočarano je objavio Michael Garcia, čovjek koji je posljednje dvije godine bio na čelu Fifinog etičkog povjerenstva i istraživao je li bilo korupcije pri dodjeli domaćinstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine. 

Garcia je još u rujnu i listopadu tražio da se njegova cijela istraga prikaže javnosti, no dočekao je samo to da je njemački sudac Joachim Eckert skratio izvještaj na samo 40-ak stranica, u kojem je dosta toga prešutio, a dio i promijenio. 

Garcia se žalio Fifinom etičkom povjerenstvu, još jednom tražio da se objavi svih 430 stranica povjerljivih dokumenata, ali dobio je samo zabranu žalbe i svijet nije ništa pametniji što se tiče optužbi za korupciju u Fifi. 

- Sad je čak i Fifin glavni istražitelj shvatio ono na što upozoravamo mjesecima. To što Fifa sama sebe istražuje, to nema nikakav kredibilitet - rekao je David Larkin, američki odvjetnik koji je također sudjelovao u istrazi, a nakon objave Eckertova izvještaja, otkrivena su i imena dvoje zaštićenih svjedoka, što je posebno pogodio Garciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Obećao nam je anonimnost ako mu pomognemo s dokazima, ali i to govori da je Fifa nesposobna za promjenu, pogotovo sa sadašnjim vodstvom - rekla je Bonita Mersiades, jedna od otkrivenih "zviždačica". 

- Fifa ne poznaje etičnost. Njezina pravila su farsa. Ni dvogodišnja, navodno nezavisna istraga nije utjecala na Fifu. Zašto bi onda itko vjerovao ičemu što Fifa tvrdi? - upitala se Phaedra Al-Majid, druga svjedokinja. 

Fifino etičko povjerenstvo uskoro će pronaći novog glavnog istražitelja. Istinu o korupciji i namještanju domaćinstava za Rusiju i Katar ni taj neće tako lako pronaći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...