Obavijesti

Sport

Komentari 242

Lutrija penala domaćinu: Čile i Ángelo slave 1. Copa Américu!

Lutrija penala domaćinu: Čile i Ángelo slave 1. Copa Américu!
18

Nogometaši Čilea po prvi su put osvojili nogometno prvenstvo Južne Amerike! U finalu su nakon penala dobili Argentinu 4-1. Promašili su Higuaín i Ever Banega

VIDEO

Lionel Messi drugi put u godinu dana gubi finale jednog velikog natjecanja s Argentinom. "Gauči" su u drami penala izgubili od domaćina Čilea 4-1 u finalu 44. izdanja Copa Américe. Rasprodani Nacionalni stadion s 48.665 gledatelja eruptirao je od oduševljenja.

Nikad Čileanci nisu osvojili Copu, sve do sada. Slavi s njima i Ángelo Henríquez, napadač Dinama, koji je u igru ušao u petoj minuti produžetka.

Tragičari su argentinskog poraza Gonzalo Higuaín i Éver Banega. Napadač Napolija u drugoj je seriji penala poslao loptu nebu pod oblake, a veznjaku Seville Claudio Bravo obranio je šut. Argentinski izbornik Tata Martino vjerojatno će se zapitati zašto u igru nije stavio Carlosa Téveza koji mu je penalom donio polufinale. Ostao je El Apache u igri svih 120 minuta, tijekom kojih nije bilo golova, a ni previše lijepog nogometa.

Nije to bilo finale kakvo je očekivao prepun Nacionalni stadion u Čileu. Utakmica je više nalikovala na dvoboj talijanskog prvenstva nego finale natjecanja južnoameričkog kontinenta, poznatog po raskoši igre i lijepim potezima.

Ali i jedne i druge kao da je sputavao pritisak finalne utakmice.

Prvi ga se othrvao domaćin koji je zaprijetio preko Eduarda Vargasa u desetoj, potom i preko Artura Vidala u 11. minuti, koji je imao najbolju šansu svoje reprezentacije u prvom dijelu. Opalio je Juventusov veznjak volej, ali bio je spreman Sergio Romero.

Argentini je dugo trebalo da se konkretnije približi golu Claudija Brava, točno 20 minuta. Onda je Leo Messi izveo slobodnjak s 20-ak metara iskosa za Agüera čiji udarac glavom s peterca brani Bravo. Bilo je to sve od šansi sve do samog kraja prvog dijela, kada je Sánchez zagrijao Romera mlakim udarcem iskosa.

Ángel Di María napustio je igru u 29. minuti zbog ozljede, a njegova zamjena Ezequiel Lavezzi mogao je donijeti vodstvo Argentini u zadnjim sekundama prvog dijela. Pastore ga je pronašao na desetak metara udaljenosti povratnom loptom, a ovaj je pucao ravno u Brava.

Koliko god prvo poluvrijeme finala bilo siromašno (drugo najsiromašnije po udarcima nakon 1993., op.a.), drugo je bilo - još siromašnije. Igre gotovo da i nije bilo, tek je Messi nešto pokušavao na polovici Čileanaca, a kakvu-takvu igru razvodnile su zamjene.

U samoj završnici utakmice Alexis Sánchez fantastično je odapeo iz voleja sa sedam-osam metara iskosa, ali nije pogodio. U zadnjem napadu Lavezzi je umjesto šuta u kontri dao za Higuaína koji je zakasnio na loptu na drugoj stativi. I bilo je to sve u 92 minute.

U produžecima se zbila tek jedna prava šansa. Alexis Sánchez sjurio se prema Romeru nakon greške Mascherana, ali nije pogodio, stigao ga je omesti Zabaleta. Šansu je u dodanom vremenu dobio i napadač Dinama Ángelo Henríquez u redovima domaćina.

Morali su odlučiti penali. Fernández je donio prednost Čileu, Messi hladnokrvno izjednačio, potom Vidal kroz ruke Romera zabio za 2-1 Čilea. Gonzalo Higuaín primio se izvođenja i poslao loptu visoko preko gola. Aranguiz je bio pod pritiskom, zabio je za 3-1, a svaku nadu Argentini ubio je Éver Banega čiji je udarac obranio Bravo.

Alexisu Sánchezu ostalo je potvrditi gol za trijumf i uspio je. Bio je to kraj natjecanja iz snova za Čileance, a nove noćne more za Argentince.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu