Obavijesti

Sport

Komentari 462

HNS: Bit ćemo teško kažnjeni, ovo je pomno isplanirani napad

HNS: Bit ćemo teško kažnjeni, ovo je pomno isplanirani napad
16

Nije to ishitreno ponašanje dva mulca, koji su se dogovorili u kafiću, skočili preko ograde i iscrtali nešto na brzinu. Ovo je malo ozbiljnija priča i nije se prvi put desila

VIDEO

Kvalifikacijska utakmica Hrvatske i Italije igrala se sinoć na praznom Poljudu , no to nije spriječilo nekolicinu huligana da ponovno napravi skandal. Kukasti križ na travnjaku 'odjeknuo' je svijetom, a Hrvatska ponovno strepi od žestoke kazne. Hrvatski nogometni savez sazvao je izvanrednu konferenciju za medije zbog ovog incidenta, a od 12 sati u splitskom se hotelu Radisson BLU, javnosti obraćaju predsjednik HNS-a Davor Šuker , izvršni direktor Damir Vrbanović, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk te glasnogovornik HNS -a Tomislav Pacak.

- Ponovio bih prvo ono što sam već rekao jučer. Ovdje se radi o očitoj sabotaži i tražit ćemo od policije da se u potpunosti istraži ovo djelo koje je kriminalno . Ispričavamo se svima još jednom - u uvodu je pressice rekao glasnogovornik Tomislav Pacak , nakon koga je riječ preuzeo predsjednik Davor Šuker :

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Šuker: Nadam se da huligani neće pobijediti

- Izuzetno mi je krivo što ovaj nogometni spektakl nije protekao onako kako je trebao. Žao mi je igrača, trenera... Ono što tražim od svih relevantnih institucija je da naprave svoj posao i da pomognu nogometu. Osuđujem i tražim, kao što je i predsjednica rekla, da tražimo od svih relevantnih institucija da utvrde počinitelje i pomognu nogometu. Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu i svi se u njoj nalazimo. Svi ste vidjeli što se jučer dogodilo. Ogorčen sam, mogu vidjeti lica disciplinaca u Ženevi i Nyonu , i zbog toga mi je teško. Nadam se da huligani neće pobijediti i tražim od svih da zaštite hrvatski nogomet, HNS , hrvatsku državu i grad Split - rekao je Šuker pa odgovorio na pitanje hoće li zbog ovoga odustati od organizacije utakmice s Bugarskom u Splitu:

- U ponedjeljak imamo IO, osobno mišljenje imam, ali ćemo čekati IO i razgovore, obradu policije, ne moramo danas se baš o svemu izjasniti - kratak je bio Šuker te dodao kako ne želi u ovom trenutku predviđati o težini kazne Uefe :

- Predsjednik Saveza ne bi se trebao baviti huliganima ni predviđanjima. Čekamo otvaranje istrage, tada ćemo znati više - pojasnio je predsjednik HNS -a, a novinare je zanimalo misli li da bi njegova ostavka bila rješenje ovih problema ili bi se isto nastavljalo bez obzira tko sjedi na njegovom mjestu:

- Hvala lijepo - odgovorio je Šuker te za kraj ponudio i malo ironije.

Novinari su predsjednika HNS-a priupitali h oće li od strane Saveza angažirali i neke posebne istražitelje koji bi utvrdili što se točno dogodilo?

- Da CSI Horatio će doći... - 'zabio' je Šuker.

Vrbanović: Šokirani i osramoćeni, ovo je velika šamarčina Hrvatskoj

Riječ je zatim preuzeo Damir Vrbanović .

- Noć je za nama, emocije se nisu stišale, svi smo u ovoj temi od ranog jutra. Teško je razumno, mirno i profesionalno objasniti što se dogodilo na Poljudu jučer. To je jedna pojava koja izaziva sablazan. Mi smo šokirani i osramoćeni. Kad kažem mi, mislim svi mi. Ne samo HNS , reprezentacija i sport. Hrvatska država doživjela je jednu veliku šamarčinu, huligani su iskoristili utakmicu koja je trebala proći bez ikakvih problema da opet demonstriraju silu. Nacističko znakovlje nije dio pokreta, niti bilo koje stranke ili pojedinca u Hrvatskoj. Duboko vjerujemo da će kamere, očevici ili pojedinci koji imaju neka saznanja, pomoći da se otkrije počinitelj, ali ostat će sramota i prema Talijanima i prema Uefi, kojoj pokazujemo da čistimo nogomet od takvih ispada. Opet se idemo sramotiti u Švicarsku , zbog čega ili koga? Hrvatski nogomet je izložen klasičnom atentatu. To sam izjavio u Milanu , gdje nam je mrvica falila da se utakmica ne privede kraju. Danas smo ponovno u situaciji da se sramotimo pred čitavim svijetom. Jednom se mora stati tome na kraj, na kraj reketarenju hrvatskog sporta od strane pojedinaca - rekao je Vrbanović pa nastavio:

- Ovdje bih se upitao još nešto, nitko od predstavnika grada Splita nije bio na utakmici, nitko od Hajduka nije bio na utakmici. Pa postavljam pitanje je li igrala reprezentacija svih građana, ili privatna reprezentacija HNS -a. Zar ćemo privatne odnose pretočiti na reprezentativni nivo, plasman reprezentacije pretpostaviti skupini taština? To je tužna istina. Tužna je istina da su komentari visokopozicioniranih dužnosnika na razini zafrkancije, što pokazuje indolentnost - izjavio je izvršni direktor .

Novinari su Vrbanovića priupitali je li istina da su čelnici Hajduka tražili od njega da s popisa uzvanika skine Alojzija Šuprahu koji je osuđen zbog napada na predsjednika Brbića te da su upravo zbog toga odustali od dolaska na stadion.

- Nije istina - kratko je odgovorio Vrbanović pa nastavio konkretno o uništavanju travnjaka na Poljudu:

- Onaj tko je ovo smislio, nije smislio da se ovo vidi dan ranije, nego je proračunao kad će kemikalija izjesti taj dio trave. Ništa nije slučajno. Pa i forma je simetrična, nije to ishitreno ponašanje dva mulca, koji su se dogovorili u kafiću, skočili preko ograde i iscrtali nešto na brzinu. Ovo je malo ozbiljnija priča . I to se nije prvi put desilo. Ako mislite da će ovakve stvari biti u korelaciji s borbom za HNS , onda smo svi slijepi. Mi se znamo boriti s ovim, ali sami ne možemo. Ovo je terorizam, ovo je napravio netko tko zna kako kemikalija napravi ovakvu štetu - rekao je Vrbanović pa dodao:

- Od prve sekunde kad smo vidjeli simbol, mi smo ga prijavili i surađivali s delegatom . Dan prije prošli smo travnjakom, nije se ništa vidjelo, čim smo vidjeli, reagirali smo i u poluvremenu ga prekrivali da bude manje vidljiv - otkrio je izvršni direktor koji nije odmah odbacio niti tužbu protiv Hajduka :

- Čekamo postupak i do tada se jako oprezno izražavamo - u 'rukavicama' je poručio Vrbanović kojeg su novinari priupitali kako zaustaviti verbalni delikt na tribinama zbog kojih nas Uefa kažnjava, nešto slično što je HNS pokušao prošle godine u HNL-u pa je sve skupa neslavno propalo.

- Uefa je ušla u vrlo opasnu ulicu, koja se zove verbalni delikt, izvikivanje parola potpore, neslaganja s pojedincima. Oni su zauzeli vrlo tvrdoglav stav. Imaju 54 članice, sve imaju svoju povijest, svi su bili u sukobima, svi imaju bolne rane, i gdje bi oni došli kad bi sve analizirali. Komforan stav je objektivna odgovornost, i oni kažnjavaju organizacije i klubove . Ne možete ljudima zabraniti da izvikuju parole . Predsjednik se zahvalio na pitanju bi li što promijenilo da mi odemo, a ja ću vam reći da bi mi sutra otišli ako će to nešto promijeniti. Ali to se dešavalo i prije nego smo mi sjedili ovdje... I prije Mamića se izvikivalo parole u Maksimiru , uvijek ima razloga za 'romantičnu borbu za prava huligana ' sve je smišljeno i napravljeno, pitanje je što se krije iza toga i kome je ovo u interesu - zaključio je Vrbanović .

Cvrk: Sve je izvedeno na jedan sofisticirani način

O incidentu se oglasio i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk .

- Ovo je čin napada na nogomet, koji će imati svoje mjesto u medijima širom Europe. Nesumnjivo je da ćemo biti strogo kažnjeni. S obzirom na počinjeni čin, mi surađujemo s MUP -om, koji je sinoć započeo očevid. Oni će utvrditi koja je tvar u pitanju, te će uz pomoć video snimke, ne samo stadiona, nego i iz Saveza , medija... saznati kada je to počinjeno. Mi smo sudjelovali u organizaciji s Hajdukom , ugovorni odnosi su vrlo precizirani. U razmatranju ovog čina, koji je terorističkog tipa, treba biti usmjeren prema počiniteljima. Pojedinac ili grupa su dobro to pripremili. Bili smo tu četiri dana, to je izvedeno na jedan sofisticirani način. Pokušali smo učiniti sve da saniramo štetu, to je bilo moguće u poluvremenu. Izvijestili smo predstavnika Uefe i HNS -a i u poluvremenu pokušali smanjiti štetu koliko je moguće. Obzirom na uništenje travnjaka kemikalijom, bilo je malo toga što smo mogli učiniti - rekao je Cvrk pa nastavio:

- Mi smo bili usmjereni prema kvaliteti travnjaka, ovo je mali atentat na travnjak koji održava firma koja ima ugovor s Hajdukom, a mi imamo ugovor s Hajdukom . Specificirane su odgovornosti. Ne bih htio prejudicirati, postoji više opcija, duboko sam uvjeren da će splitska policija kad pronađe supstance, napraviti točnu i jasnu analizu . Uzevši u obzir supstancu, točno će se znati kada je djelovala, u kojem danu. Za mene osobno je to manje bitno, bitno je da se osoba ili osobe pronađu - poručio je Cvrk, a novinare je zanimalo što su iz Saveza konkretno poduzeli da se zaustave fašističke parole, simboli...

- Znate li koliko je pravosuđe RH osudilo izgrednika za Milano ? Nula. To je nešto što je zabrinjavajuće. Ako netko misli da HNS ima toliko moći da provede edukaciju, to je nemoguće. Mi ćemo vam dati zaključke stručnih tijela vijeća Europe , gdje smo prozvani svi. I mi, i mediji i sigurnost, i hrvatska država... Ne možemo sami, sedam godina Rijeka , Dinamo , Hajduk i Savez 2.3 milijuna eura kazni. Mi smo se zapetljali u raspravi je li ' Za dom spremni ' ustaški ili domoljubni pozdrav, sudsku praksu za ' Mamiću cigane ', ' HNS pederi ' jedni tumače ovako, drugi onako... Najlakše je reći da je ovo pitanje samo nogometa i da mi moramo razriješiti situaciju. Tri puta su nam pisali iz Uefe što ne valja. Naravno, ne valjamo mi. Ali ne jedini, jer nemamo količinu mehanizama da nešto napravimo. Ja nemam problema reći da je to fašizam i da je to za osudu, te da 'Za dom spremni' nije dobar pozdrav - zaključio je Cvrk.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 462
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram