Obavijesti

Sport

Komentari 103

Hrvatsko novinarsko društvo: 'Osuđujemo Šukerovo nasilje'

Hrvatsko novinarsko društvo: 'Osuđujemo Šukerovo nasilje'
5

Vodstvo HNS-a ponaša se neshvatljivo i neprimjereno. O tome smo već obavijestili naše europske partnere koji su nam najavili određene korake, priopćili su iz HND-a

VIDEO

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oglasilo se povodom incidenta koji je izazvao prvi čovjek HNS-a Davor Šuker. On je uoči "presice" u zagrebačkom hotelu Hilton otrgnuo novinaru Indexa mobitel iz ruke te odštetao u dvoranu u pratnji zaštitara. 

HND je osudio "Šukeorovo nasilje nad novinarima" te pozvao HNS da novinarima Indexa ukine zabranu dolaska na utakmice reprezentacije te na konferencije za novinare. HND je Šukerovo ponašanje ocijenio kao neshvatljivo i neprimjereno, a osvemu je obavijestio Europsku federaciju novinara (EFJ) i OESS, a njegovi europski partneri najavili su kako će poduzeti određene korake. 

Priopćenje HND-a koje potpisuje predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković prenosimo u cijelosti.

"Pozivamo HNS da ne sprječava novinare u radu"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje jučerašnje nasilje vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nad novinarima internetskog portala Index.hr, i još jednom poziva HNS da prestane onemogućavati novinare u izvještavanju sa svojih konferencija i drugih događanja.

Sprječavati novinare da izvještavaju s događaja vezanih uz HNS i nogometnu reprezentaciju isto je što i onemogućiti javnost da bude izviještena i o svim drugim relevantnim zbivanjima u društvu, posebno onima koja su u njezinom interesu, što jamči i Ustav RH. A praćenje HNS-a, koji se dijelom financira i iz javnih izvora, bez obzira na to o kolikim je iznosima riječ, ne tiče se samo ljubitelja nogometa, već cijele javnosti.

U hotelu Hilton u Zagrebu, gdje je sjedište nogometne organizacije, troje novinara Index.hr-a zaustavljeno je uz pomoć zaštitara ispred prostorije u kojoj je kasnije HNS javno potpisao ugovor s jednom udrugom navijača. Glasnogovornik HNS-a objašnjavao je novinarima, koje je Savez stavio na listu nepoželjnih, da ne mogu ući, tvrdeći da nije riječ o javnom događaju.

Novinari Index.hr-a su cijeli incident snimili, pa je tako zabilježen i trenutak u kojem predsjednik HNS-a Davor Šuker u prolazu s leđa otima jednom od njih mobitel iz ruke i odnosi ga sa sobom. Mobitel je na upozorenje novinara da mu je oteta imovina uskoro vraćen, uz tvrdnju HNS-ova povjerenika za sigurnost da se nije ništa dogodilo.

HNS je prošli tjedan otvorenim pismom objavio da novinarima Index.hr-a zabranjuje dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije, ulazak u prostorije Saveza i konferencije za novinare zbog, kako su objasnili, senzacionalističkog novinarstva te poziva na bojkot reprezentacije. 

HND je odmah zatražio od HNS-a da hitno povuče odluku o zabrani rada novinarima Index.hr-a, o čemu je obavijestio Europsku federaciju novinara (EFJ) i neke druge novinske organizacije u svijetu, te OESS. 

O nastavku ovoga potpuno neshvatljivog i neprimjerenog ponašanja vodstva krovne hrvatske nogometne udruge prema novinarima HND je ponovno obavijestio svoje europske partnere, koji su mu već najavili poduzimanje određenih koraka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe