Obavijesti

Sport

Komentari 525

Igor Štimac: One koji kritiziraju moj rad nabijem na onu stvar!

Igor Štimac: One koji kritiziraju moj rad nabijem na onu stvar!
1

Ako pitate hoću li podnijeti ostavku, hoću vraga! Dobro se zna u kojim su klubovima igrači za reprezentaciju. A njima u Sigetu se poserem u usta, rekao je izbornik

VIDEO

Već su prošla dva sata iza ponoći kad je Igor Štimac sjeo u hotelski bar. Od lijepe konobarice Sandre naručio je “najbolju cigaru koju imaju”. I čašu crnoga vina. Kad je sve to i dobio, krenuo je u svoj beogradski noćni monolog...

- Povukli smo se deset metara previše. Gurao sam ih naprijed. Ne samo ja, svi. Ajde zovite Srebrića, bio je na sastanku, neka potvrdi što sam rekao da treba raditi.

Gdje je puklo?

- Samo što smo otišli dublje tih deset metara. S time smo ostavili manevarski prostor za tri njihove polušpice koji su najopasniji igrači. Svaki od njih u primanju se okretao prema našem golu i tu je nastao problem. Jedino tako su nam stvarali poteškoće. Premda, nisu nam napravili nešto posebno. Imali su stativu iz kornera, ali dolazili su do šesnaesterca - rekao je Štimac i nastavio:

'Oni trebaju početi ozbiljnije slušati što govorim'

- Kad oduzmemo loptu svi naši napadači odmah su u prsima stopera. I Olić, i Mandžukić i Eduardo. To je njihova navika. Umjesto toga trebali su biti u međuprostoru, između zadnjih veznih i napadača, djelovati iz pozicije polušpice. Stoperi određuju gdje će stajati obrana. Oni trebaju početi ozbiljnije slušati što govorim. Imaju iskustvo i inteligenciju.

Ali nismo uzvraćali?

- Imali smo u petoj minuti, Mandžukić si je otvorio prostor, gurnuo mu je Eduardo loptu, da ju je primio desnom ide sam na gol. Daljniji je plan bio da od 55. do 65. minute umjesto Eduarda i Olića ubacujemo Perišića i Kovačića. Kad oni počinju padati ideja je da mi pojačamo posjed lopte. Imali smo ih - rekao je izbornik i dodao:

- Rekao sam na početku kvalifikacija da će Belgija biti u TOP 10 u godinu dana, nije mi teško reći da su oni bolji od nas. Kazao sam da nam nije Srbija konkurent za prvo mjesto, nego Belgija. Jesam li tako najavio skupinu?

Što mogu na Svjetskom prvenstvu?

- Bit će 'dark horse'. Kao što smo mi znali biti...

'Imamo devet bodova ispred Srba, a kod nas je ozračje rasulo'

Zatim se osvrnuo na Srbe.

- Mihajlović je bio korektan, i ja sam njega podržao, okrivio sam srpske novinare za atmosferu u kojoj nije lako raditi. Ali ajmo se zapitati, kod njih je tako, no mi smo devet bodova ispred njih, a kod nas je ozračje kao da je rasulo. Hoćemo li se zapitati što mi radimo? Pa što smo mi, prvaci svijeta?

To nismo, očekujemo da reprezentacija igra dobro i pobjeđuje?

- Na osnovu čega? Htio sam zvati Tina Jedvaja za ovu utakmicu u Južnoj Koreji, bila bi mu to dobra prilika da debitira, no Roma ga nije pustila jer takvim se klubovima mora 15 dana ranije poslati poziv.

Što kaže za Pjacu iz Lokomotive?

- Dobar je. Kazao sam da su mi on i Rebić zanimljivi zbog brzinskih sposobnosti, pratit ćemo ih.

A Mišić?

- Da, i njega gledamo, kao i Kvržića i Leškovića iz Rijeke. Ima tu igrača. Zanimljiv je i Maleš, igra u oba pravca, a ima i karizmu. Spomenut ću i Mikanovića, najtalentiranijeg igrača za to mjesto, te Antonija Milića kao lijevog stopera.

Zašto ste prelomili Lovren, a ne Vida?

- Iz nekoliko vrlo bitnih detalja - izdanje iz Lihtenštajna je jedno, drugo što Vida nema minutažu u Kijevu. A Lovren je očistio glavu, preporodio se, došao je u pravu sredinu.

Kako biste ocijenili Lovrenovu igru?

- Četvorka. Čvrsta. Ocjenama do pet. Nemojmo se šaliti. On je igrao u karijeri stopera i desnog braniča, na lijevom beku nije bio nikad. Stavio sam ga na slično mjesto u Walesu.

Kako smo primili pogodak glavom kraj njega, Ćorluke i Šimunića?

- Čarli nije skočio. Ne možemo Lovrenu ništa predbaciti. Uzeo je desetak lopti bez prekršaja.  Imamo igrača koji je klasični 'play' za moderni nogomet, ima lijevu i desnu nogu, skok, ordinira od jednog do drugog kaznenog prostora, to je Perišić. Međutim, njegov hendikep je polivalentnost. U koji god klub dođe stave ga na poziciju gdje su najtanji.

'Kovačić i Modrić će biti izvrstan tandem'

Gdje vidite Kovačića?

- Kao zadnjeg veznog. On i Modrić bit će izvrstan tandem. Čak se ne bojim niti za manjak visine jer Modrić s eksplozivnošću kakvu ima može nadskočiti igrača koji je 20 centimetara viši od njega. Kovačića moramo dovesti na tu razinu. No njihova inteligencija, sposobnost, tehnička obučenost, mogućnost prolaska kroz protivnika, to fascinira. Nije čudno što Modrić navija da Kovačić s njim igra. Mora se i on nekad odmoriti tijekom utakmice od povlačenja napadačkih akcija.

Objasnili ste kakav je bio plan, no mnogi će postaviti pitanje: Je li morao biti takav plan, jesmo li mogli napasti Srbiju, dominirati utakmicom, ima li ova reprezentacija vrijednost da se nametne Srbiji ili može s njom igrati jedino na ovaj način kako je pokušala?

- Da smo napali, izmorili bismo se već u prvih 45 minuta, a oni puno manje od nas. Dobro bismo to odigrali, no zatim biste se vi molili Bogu u drugih 45 minuta. Po procjenu stanja našeg i njihovog donijeli smo po meni logičnu odluku da pustimo njih da se umaraju. A opet kažem, da nismo stali dublje nego što sam tražio, tri-četiri puta bismo došli u situaciju da ih kvalitetno ugrozimo. Predaleko smo nakon oduzete lopte bili od njihova gola, a trojica naših napadača su otišli u krilo njihovim stoperima umjesto da su se dvojica pojavili kao šponde, da prihvate loptu...

Tu smo najviše očekivali od Eduarda?

- To je njegovo.

- Ćorluka ima probleme već duže vremena, i on to mora riješiti ove zime. Mora, pa ne može nastaviti.

Tako se već govorilo i ranije, pa nije otišao na operaciju...

- To treba sanirati.

Nije se mogla preskočiti Škotska, to je rana.

- Gdje smo to imali publiku kao dvanaestog igrača, osim u Osijeku? Nigdje. I protiv Srbije bi nam se zviždalo da je loše počelo. Za tu sam utakmicu umjesto pet dana priprema organizirao 12. Zar to ne govori dovoljno koliko sam ih ozbiljno shvatio. Na svakoj sam 'presici' prekidao novinara koji je počeo s pitanjem da dolazi rezervna momčad Škotske. Neke druge je trebalo upozoravati, ne mene.

Šuker je kazao da idemo popraviti gol-razliku?

- Davor je pogriješio. Njega je malo ponijelo okruženje u kojem se našao, dogodi se.

'Oni koji će me ocjenjivati kao trenera iz posljednje dvije utakmice nabijem na jednu stvar'

Kako će se postaviti prema preostalim dvjema utakmicama u skupini?

- Da budemo kompletni u doigravanju. Tako. Rezultat me manje zanima, mi smo svoj rezultat ostvarili u Beogradu. A one koji će ocjenjivati mene kao trenera po rezultatima iz tih utakmica nabijem na jednu stvar. Važne su mi one dvije kasnije.

Značajan je i koeficijent da budemo nositelji?

- Apsolutno. Ali neću srljati pod cijenu da umanjim izglede u doigravanju. Pa postoje prioriteti. Bit ćemo sigurno nositelji, možemo u najgorem slučaju biti na 11. mjestu tablice Fife. Po novom izračunu trebali bismo biti deveti, preskaču nas Grčka i Belgija, a mi opet idemo ispred Portugala - izjavio je Štimac i nastavio:

- Idemo odigrati dobru utakmicu s Belgijom, uživati u njoj koliko je moguće. Napravit ćemo da par djece debitira, da osjete što je to.

Znači, Halilović bi trebao igrati prvi put za bodove?

- Tako je. Kondicijski ga treba dovesti na tu razinu i gurati u tu priču.

'Njima u Sigetu poserem se u usta'

Spomenuli su mu da i u Hrvatskom dragovoljcu tvrde kako imaju igrače za reprezentaciju.

- Dobro se zna u kojim su klubovima igrači za reprezentaciju. A njima u Sigetu se poserem u usta - vulgarno je komentirao izbornik, koji je došao u situaciju da mu uspjeh na klupi Hrvatske ovisi o ishodu dodatnih kvalifikacija.

- Ne brinite se za mene. Ja imam izbora ići raditi, ali obožavam živjeti u Hrvatskoj. Niti ćete vi definirati kakav sam trener niti hrvatska javnost nego to kakve ću ponude imati i koga ću voditi. Pitanje je što znači biti uspješan u kvalifikacijama. Čime se to mjeri. Koji su to parametri.

'Vraga ću dati ostavku!'

Jednostavno je to, tko se plasira na veliko natjecanje je uspješan, tko ne uspije nije.

- Ako pitate hoću li podnijeti ostavku - hoću vraga! - rekao je izbornik i vratio se na Halilovića:

- Halilović je u dosadašnjem dijelu sezone imao 16 posto minutaže u Dinamu.

Koje je njegovo pravo mjesto?

- On je playmaker. Tko može u Dinamu predriblati dva igrača i donijeti prevagu ako nema Sammira? Nitko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 525
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza
ŠPANJOLČEVA MANTRA

VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza

Desno rame, nos, lijevo uho, nos, desno uho. To je samo dio praznovjernih rituala koje Rafael Nadal radi prije servisa, a pazi i na položaj bočica, koliko puta stišće energetski gel, ne dodirivanje linija...