Obavijesti

Sport

Komentari 81

Igrači su čuvali noge u Brazilu: Naš je običaj da - ne trčimo...

Igrači su čuvali noge u Brazilu: Naš je običaj da - ne trčimo...
5

Tko želi biti uspješan, mora istrčati između 110 i 120 kilometara po utakmici. A mi smo imali niti 105 kilometara. Bili smo tek 22. na SP-u po kilometrima, kaže Niko

VIDEO

Ivica Olić u Wolfsburgu pretrči daleko najviše, 13,01 kilometar po utakmici. U Real Madridu samo Xabi Alonso trči više od Modrića, a Ivan Rakitić bio je najveći trkač Seville. O Mandžukiću da ne govorimo...

No za reprezentaciju, prema izborniku Niki Kovaču, nitko od njih ne trči. Ne žele, ne mogu ili nešto treće, nije rekao zašto... Ozbiljan, pomalo ljutit izraz lica, nagoviještao je “grmljavinu”.

- Sad ću vam nešto reći. Mi svi mislimo da imamo kvalitetne igrače, je li tako? U redu, slažem se, imamo. Ali znate li koliko smo pretrčali u Brazilu? Znate li da smo bili 22. reprezentacija po pretrčanim metrima - počeo je hrvatski izbornik.

Nije ispred sebe imao papire, brojeve, računalo... Sve je imao u glavi.

- Tko želi biti uspješan, mora istrčati između 110 i 120 kilometara po utakmici. A koliko smo mi imali? Niti 105. Točnije, 104,5 km. Nijemci su do finala pretrčali 10 km po utakmici više od nas. Sve pada u vodu ako nemaš moć ponavljanja. Imamo kvalitetne igrače, ali ne za 90 minuta - kaže Kovač.

Izbornik je u pripremama za SP radio mnogo testiranja. Još prije ždrijeba razradio je inicijalni plan priprema, a ključeve je dao u ruke uglednom stručnjaku za fizičku pripremu, prof. dr. Igoru Jukiću. Jukić i njegov tim testirali su fizičku spremu reprezentativaca, analizirali podatke i potom izradili grupne i individualne programe treninga. Svrha testova bila je zaključiti što je potrebno svakom pojedinom igraču da bi na SP došao što spremniji.

No čini se da je netko tu opasno zabrljao jer igrači su u Brazil, prema Kovaču, stigli nespremni.

- Nijemci su u polufinalu protiv Brazila istrčali 119 km, u utakmici u kojoj su na poluvremenu vodili 5-0. A mi jedva 105. Kad nestane snage, nestane koncentracije, više je pogrešaka, i to će iskoristiti svaka bolja momčad - objasnio je Kovač.

Svejedno, ostaje nejasno kako igrači koji u Barceloni, Realu, Atleticu, Šahtaru i ostalim velikim klubovima imponiraju trkom u reprezentaciji imponiraju - statičnošću.

Jer Kovač ih je gledao u klubovima, sad ih gleda u reprezentaciji. Objašnjenje tog “neba i zemlje” može biti samo u jednom - igrači u reprezentaciji čuvaju noge. Čak i posrtaj protiv Meksika izbornik je opravdao kilometrima. Prevedeno, za sve su krivi igrači.

- Gledali ste utakmicu protiv Meksika? Mi smo istrčali 104, Meksiko 109 kilometara. Tih pet kilometara dovoljno je da napravite razliku - rekao je Kovač i odmah pokušao objasniti na primjeru hrvatskog derbija.

- Dinamo je pobijedio u 95. minuti. Znate zašto? Jer mogu trčati 95 minuta. To je poanta priče. Ništa drugo. I drugi imaju klasne igrače kao mi, samo što oni dulje traju. To je statistika. Vrlo jednostavno. Dinamo je dobio utakmicu kad je Hajduk pao. Igrači u reprezentaciji nemaju snage za 90 minuta - nastavio je Kovač.

Do dolaska Igora Jukića za fizičku spremu bili su zaduženi Zvonko Komes i Miljenko Rak. Je li moguće da reprezentativci ne trče već godinama, je li to hrvatski običaj ili je to na snazi posljednjih godinu dana?

- Mislim da je to običaj - ispalio je Kovač.

Ako je to istina, onda smo u problemu. Zapravo, odgovor će stići brzo, već 9. rujna u Zagrebu protiv Malte. Nakon utakmice bit će zanimljivo vidjeti pretrčane kilometre. Pokaže li se i dalje da igrači ne mogu trčati više od 104,5 kilometara po utakmici, onda bi Kovač trebao ozbiljno porazgovarati s pojedincima. I objasniti što je razlog “švercanja”. Jer ne uspiju li nadtrčati Maltu, nisu ni zaslužili reprezentativni dres.

No nisu kilometri jedino razljutili izbornika. Dio ide i na račun 21-godišnjeg Branimira Hrgote, Hrvata iz Zenice koji igra za Borussiju Mönchengladbach, a prošao je mlađe reprezentativne selekcije u Švedskoj.

- Bio sam u Njemačkoj i razgovarao s njim. Kako je to u Hrvatskoj odmah napisano, normalno da se pročita, to su pročitali i Šveđani. Sutradan je dobio poziv. Žao mi je što je procurilo. To nam je pomrsilo sve račune i sad se momak odlučio za Švedsku. Mislim da je on igrač koji je mogao biti i za našu reprezentaciju. Razočaran sam.

S takvim, razočaranim izbornikom i igračima koji ne trče Hrvatska kreće u kvalifikacije za EP...

Pokretanje videa...

Igor Kralj/PIXSELL VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome