Obavijesti

Sport

Komentari 7

Igrao s Lovrenom i Badeljom, a sada je najmlađi predsjednik

Igrao s Lovrenom i Badeljom, a sada je najmlađi predsjednik
2

Josip Juraj Tominac je sa 16 godina otišao u Dinamo, igrao s Badeljom, Lovrenom i Tomečakom, a put ga je preko Kine odveo do predsjedničke fotelje NK Bjelovara

VIDEO

Nakon što je Josip Juraj Tominac, do ovog proljeća kapetan trećeligaškog NK Bjelovara, nedavno izabran za predsjednika kluba, mnogi se pitaju, hoće li ovaj 26-godišnjak, koji je najmlađi predsjednik u povijesti kluba s „Logora“ i ujedno najmlađi predsjednik ligaških klubova u Hrvatskoj uspješno odgovoriti izazovima.

Tominac je sa 16 godina otišao u zagrebački Dinamo. Stasao je do seniorskog sastava uz Badelja, Tomečaka, Lovrena, Poljaka... Kako nisu svi mogli ponijeti dres Dinamovih seniora, Tominac je zaigrao za prvoligaške Sesvete. Zatim slijedi još nekoliko klubova prve i druge naše lige te odlazak u Kinu, Austriju, Švicarsku...

- Na vlastitoj koži sam se uvjerio da se ne može samo tako postići velika i reprezentativna karijera. Uz talent i rad još jako puno faktora tu ima presudan utjecaj. Ostaje veliko pitanje o kojemu bi trebali razmisliti svi mladi igrači. Ostati u nekom manjem klubu i polagano graditi karijeru i paralelno se držati knjige ili otići u veliki klub, gdje je većini juniora, osim onih najdarovitijih zatvoren put prema prvoj momčadi. Mislim da je bolje ostati kod kuće i držati se knjige jer ako netko stasa za velike domete, to neće proći nezapaženo. Najsvježiji je primjer Rog, koji je iz Nedeljanca, preko Varaždina završio u Splitu, reprezentaciji i sada u Dinamu. Na sreću ja sam se držao tog takozvanog rezervnog plana i završio fakultet i postao magistar agronomije - pojašnjava Josip koji je u godinu i pol koliko je nosio dres Bjelovara i kapetansku vrpcu, postao omiljen među suigračima i publikom zbog svoje neustrašivosti i srčanosti.

Upravo ta srčanost mu je i prekinula karijeru, jer je zbog smetnji na srcu, od kakvih su neki i umrli na terenu, morao kapetansku vrpcu predati drugome. Govoreći o planovima s NK Bjelovarom kaže kako se ništa ne postiže preko noći i da tu nema čarobnog štapića. Na prvom mjestu je rad, red i disciplina. Zna u što se upušta. Svjestan je nedostatka iskustva, ali će kako govori učiti od drugih.

- Klub se treba organizirati poput tvrtke, u kojoj se točno zna što tko radi i zašto je odgovoran. Volje i entuzijazma mi ne nedostaje. Ono što ne znam, a toga je jako puno, pitati ću druge. Jasno mi je da klub u vrijeme nedostatka novca mora proizvoditi igrače - pojašnjava svoju viziju Tominac.

Da bi, kako je kazao, proizvodnja bila kvalitetna moraju se na trenerska mjesta postaviti kvalitetne, stručne i radišne osobe. On nudi ruku suradnje svima.

- Suradnju vidim sa svima zainteresiranim, želimo da se NK Bjelovar vrati u 2. HNL, gdje mu je i mjesto. To je interes ne samo Grada, Županije već i hrvatskog nogometa u cjelini. Ne treba zaboraviti da trenutno u NK Dinamu i mlađim uzrasnim kategorijama reprezentacije nastupa nemali broj igrača poniklih na „Logoru“ - pojašnjava mlađahni predsjednik.

Kako je kadetska momčad NK Bjelovara najbolji proizvod škole sve će se poduzeti kako bi se ispunili propisani uvjeti da kadeti i pioniri zaigraju 1. HNL. Time bi stali uz bok Dinama, Hajduka i ostalih renomiranih klubova. Ujedno i otvorili vrata dolascima mladih i nadarenih dječaka iz županije, jer bi imali izazov igranja u prestižnoj konkurenciji. Stoga je i trener kadeta, a ujedno i seniora Mario Kos dobio potporu klupskih struktura i imenovan za voditelja nogometne škole. Ujedno najavljuje još promjena u klubu.

- Postojat će kodeks ponašanja za sve. Od njega do roditelja, trenera i ostalog osoblja. Nema nedodirljivih. Nikoga nećemo tjerati iz Kluba, već će se oni koji se ne budu udovoljavali onome što se traži od njih sami otići.

- Struka i uvjeti su ono na čemu moramo inzistirati. Ne mislimo dovoditi igrače sa strane, osim dva tri koja doista mogu pojačati seniorski sastav. Uz Kosa, koji je šef struke, nju će nadzirati i moj dobar prijatelj Domagoj Kosić. Vrhunski nogometni znalac. Nemamo novca da takve dovedemo u klub, ali će nam svojim savjetima puno pomoći - pojašnjava Tominac. 

Bjelovarska nogometna škola u samom hrvatskom vrhu

Da je bjelovarska nogometna škola cijenjena među prvoligašima govori podatak da je u zadnjih par godina iz NK Bjelovara u zagrebački Dinamo otišlo 7 igrača. Rijeku tri i Lokomotivu pet. Od 15 njih ovog ljeta se što u Zagreb, što u Rijeku preselilo sedam kadeta. Uglavnom se radi o kadetima koji su stasali po vodstvom Maria Kosa, koji je nedavno postavljen za šefa Škole nogometa NK Bjelovara i ujedno trenera seniorskog sastava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu