Obavijesti

Sport

Komentari 41

Ivan Rakitić: Učim katalonski i na treninzima se divim Messiju

Ivan Rakitić: Učim katalonski i na treninzima se divim Messiju
9

Hrvatski reprezentativni veznjak objasnio je kako izgleda biti u istoj ekipi s Leom Messijem te zašto je stao na stranu izbornika u sukobu s Eduardom poslije SP-a

VIDEO

24sata: Kakav je dojam nakon prvih 20-ak dana u velikoj Barceloni?

Oduševljen sam sa svime. Nisam još stigao baš obići grad jer dosta putujemo, ali bit će vremena. Tražim kuću, samo još nisam odlučio hoću li je kupiti ili unajmiti jer već imam kuću u Sevilli u koju ću uvijek odlaziti na odmor.

24sata: Jeste li razgovarali s Luisom Enriqueom o poziciji u momčadi?

Nismo još konkretno pričali o tome jer pripreme još traju, bit će vremena. Trener dosta priča sa mnom, jako su mu važni detalji, vodi mnogo računa o sitnicama. Rekao mi je da je shvatio da sam sjajan dok sam igrao protiv njegova bivšeg kluba Celte.

24sata: Kako je dijeliti svlačionicu sa svim tim zvijezdama, poput “čarobnjaka” Messija?

S Leom sam odradio nekoliko treninga jer se on poslije priključio momčadi. Ponekad na treningu stanem pa ga promatram, čudesan je, divim mu se. Uz njega učim. Ne traži nikakve posebne beneficije. Impresionirao me sa svime, ponaša se normalno, kao da se ne radi o takvoj zvijezdi.

24sata: S kim se najviše družite izvan terena?

U svlačionici sjedim do Jordija Albe pa najviše pričam s njim. Naravno, dosta se družim i s Alenom Halilovićem, ali i starosjediocima u Barceloni, Busquetsom, Xavijem, Iniestom, te igrače dobro znam otprije.

Halilović oduševio

24sata: Alen Halilović pripreme odrađuje s prvom momčadi. Kako je trener Luis Enrique zadovoljan s njim?

Alen je oduševio. Dosta pričaju o njemu i hvale ga. Treneru se jako svidio pa je i dalje s prvom momčadi. Na treninzima je sjajan.

24sata: Kako izgledaju treninzi u Barceloni, ima li velike razlike u odnosu na Sevillu?

Ovdje se radi samo s loptom. Sve s loptom, čak i trčanje, ha, ha. Barcina je nogometna filozofija uvijek ista, baš zbog toga se na treninzima inzistira na posjedu lopte i točnom pasu.

24sata: Kako izgleda radni dan u Barci?

Nakon treninga često imamo sastanak. Obično svi zajedno i ručamo. Podijelimo se za dva-tri stola. Za jednim su starosjedioci Messi, Xavi, Iniesta, nekad sjedim s njima. Uvijek kad idemo na put, s nama idu u klupski kuhari. Ništa se ne prepušta slučaju.

24sata: Tko je najveći zafrkant u svlačionici?

Svi su sjajni, svi se stalno šale. Ne mogu nikoga izdvojiti jer je to doista sjajna klapa. Atmosfera je uvijek odlična, ima dosta smijeha. Meni ovi domaći igrači još nisu pripremili neku spačku, ali siguran sam da će uskoro. Moram biti spreman.

Španjolski je službeni jezik

24sata: Učite li katalonski jezik?

Španjolski je službeni jezik u svlačionici, ali priča se i katalonski. Počeo sam ga pomalo učiti, ima dosta razlika i dosta je težak. Trebat će mi vremena da sve pohvatam.

24sata: Xavi je novi kapetan Barcelone. Kako je sjajni veznjak primio tu veliku vijest da će naslijediti Carlesa Puyola?

To mu, naravno, puno znači, a svima nam je drago što je ipak odlučio ostati u klubu i ovu sezonu. Xavi je ipak igračka institucija ovdje, svi ga obožavaju.

24sata: Kakve su ambicije Barcelone u novoj sezoni. Stiglo je puno novih igrača, a spominju se i velika nova pojačanja?

Prošla sezona nije bila dobra i logično je da su ove očekivanja velika, ali neće biti nekih velikih najava od nas.

24sata: Stigao je i Neymar. Jeste li već stigli barem malo popričati o utakmici Brazil - Hrvatska?

Srdačno smo se pozdravili kad je stigao, ali nismo još stigli razgovarati o tome. Morat ćemo, ima vremena i za to.

Dueli Rakitića, Modrića i Mandžukića

24sata: Nova će sezona Primere biti sjajna za Hrvatsku. Rakitić u Barceloni, Modrić u Realu, Mandžukić u Atletico Madridu?

Jedva čekam da počne. Mislim da je sjajno za hrvatski nogomet da tri igrača igraju u takvim klubovima u Španjolskoj. Vodit ćemo veliku borbu za naslov protiv Reala i Atletica. Ja protiv Mandže i Luke, bit će jako zanimljivo. Spektakl!

24sata: Mandžukić je Bayern zamijenio Atleticom. Je li to po vama dobar potez?

Čuo sam da je Diego Simeone inzistirao na Mandži. Htio je da mu baš on dođe u napad. Mandžukić je došao u prvaka, vodit će ga jedan sjajan trener i mislim da je za njega odluka da dođe u Atletico pun pogodak. U Bayernu je pokazao klasu, a sad će sigurno s takvim igrama nastaviti i u Atleticu, u to uopće ne sumnjam.

Stojim uz Niku Kovača, Dudu nije bio u pravu...

24sata: Jeste li se čuli s Nikom Kovačom?

Iskreno, nisam se odavno čuo s izbornikom, ali opet ću ponoviti da on ima moju podršku. Ja stojim iza njega i vjerujem da ćemo uskoro opet biti pravi.

24sata: Kako s odmakom od mjesec i pol dana gledate na nastup na Mundijalu?

A svima je očito da nije bilo dobro, ali trebamo gledati naprijed. Moramo vidjeti što sve nije bilo dobro i okrenuti se budućim utakmicama. Idemo izboriti Euro u Francuskoj i onda tamo imati puno bolji rezultat nego u Brazilu.

24sata: Eduardo da Silva se u intervjuu “obračunao” s izbornikom, prozvao ga je zbog dosta stvari. Kako vi gledate na taj njegov istup?

Žao mi je što je Eduardo tako nastupio. Ja to ipak ne bih nikad napravio na takav način, ali on je mislio da je to ispravno i tu se sad ništa ne može. On je puno toga dao za ovu reprezentaciju, bio je dio obitelji. Šteta što je sve tako završilo.

Čuva Iniestin dres

Dok je igrao za Sevillu, Ivan je nakon jedne utakmice mijenjao dres s Andresom Iniestom.

- Samo sam s njim iz Barce mijenjao dres i čuvam ga još - otkrio nam je Rakitić.

Svi žele dres, podijelio sam ih već hrpu

Rakitićeva “četvorka” jako je tražena.

- Već sam podijelio dosta dresova, a još imam nekoliko spremnih. Svi bi htjeli jedan - nasmijalo se veliko Barcelonino ovoljetno pojačanje.

- Ovaj su broj nakon Cescova odlaska čuvali za mene. U Barci ga je nosio i Guardiola te još neki važni igrači - kaže Raketa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja
ČUDESAN MEČ U RIJADU

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja

Prvi put nakon 25 godina dobili smo apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji, a tu laskavu titulu u Saudijskoj Arabiji osvojio je Oleksandr Usik koji je podijeljenom odlukom sudaca slavio protiv Tysona Furyja

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća
SVE O BORBI

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća

Prema saznanjima Fury će za borbu zaraditi 105 milijuna dolara, dok će Usik zaraditi 45, ali od toga će donirati milijun i pol dolara za Ukrajinu
VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu
GOLIJADA U KOPRIVNICI

VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu

U sadržajnoj utakmici 35. kola HNL-a palo je pet pogodaka. Dinamo je gubio pa okrenuo, a na koncu do slavlja stigao u 93. minuti. Šansu su dobili juniori i rezervni igrači, a debitirao je sin trenera Sergeja Jakirovića