Obavijesti

Sport

Komentari 15

Jarni je napravio fantastičan posao u mađarskom Pécsiju

Jarni je napravio fantastičan posao u mađarskom Pécsiju
1

BOGATI GAZDA Čovjek ima lanac knjižnica i još 20-ak firmi, voli nogomet i želi napraviti korak naprijed, rekao je Robert Jarni, bivši reprezentativac koji vodi Pécsi

VIDEO

Nakon što je na klupama Hajduka, Pule i Sarajeva doživio neuspjehe, Robert Jarni nije imao pravo na još jedan krivi potez na početku trenerske karijere. No prihvatio je ponudu Pécsija, posljednjeplasirane momčadi mađarskog prvenstva, te ga dva kola prije kraja doveo do ostanka.

- Nije me bilo strah neuspjeha jer je ovo bilo nešto posve drugo od dosadašnjih prilika. Napokon sam dobio potpunu slobodu u radu i izboru suradnika, sa sobom sam doveo pomoćnika Sašu Glavaša i kondicijskog trenera Juru Božinovića, mi smo birali pojačanja, odradili pripreme u Antalyi i to je na kraju moralo rezultirati uspjehom - kaže Jarni, koji je u ruke dobio momčad sa samo 10 bodova i bez ijedne pobjede, a u narednih 11 kola osvojio je 18 bodova te pobjedom nad Dunaújvárosom dva kola prije kraja osigurao ostanak.

- Bilo je teško, naišli smo na početku na veliki otpor igrača koji nisu navili na rad kakav smo mi uspostavili. Bilo je isprva dosta skepse među njima, nisu ni vjerovali da jedan poznati nogometaš dolazi u Pécsi kao trener. No ja sam bio svjestan da moram postupno graditi karijeru i drago mi je da smo uspjeli i napravili fantastičan posao u tako malo vremena.

Mađarska liga nije u rangu HNL-a.

- Nekad su bili nogometna velesila, ne znam što im se dogodilo, ali ovdje svi govore da je nastala velika rupa, već 30 godina ih nema nigdje. Ni djeca nisu toliko zainteresirana za nogomet jer im je reprezentacija loša, mladi nemaju idola... Najjača momčad je Videoton, u kojoj odlično igra naš Dinko Trebotić, tu je i Kelić u Puskásu, kod nas su Weitzer, Tadejević i Čaušić, Romić iz Vojvodine...

Iako do kraja ima još dva kola, sezona je za Pécsi praktično završila i rade se planovi za dalje.

- Nešto se komplicira s licencama za strane trenere, vidjet ćemo što će biti s tim, ali ja imam ugovor još dvije godine i sljedeći ćemo tjedan sjesti s gazdom kluba, predočiti mu plan i program priprema i tražiti pojačanja. Gazda je bogat čovjek, redovito ispunjava sve obaveze, ima lanac knjižnica i još dvadesetak firmi, voli nogomet i želi u sljedećoj sezoni napraviti korak naprijed.

Mađarski premijer Viktor Orban veliki je poklonik sporta, pogotovo nogometa.

- Država pomaže omladinske pogone svih klubova, a dala je dosta novca i za obnovu stadiona te izgradnju novih. Mađari imaju uvjete kakve mnogi veliki klubovi u Europi nemaju, a mi ih u Hrvatskoj možemo samo sanjati. Dosta se ulaže u nogomet, Mađari se žele vratiti tamo gdje su nekad bili i Orban ne štedi novca da im pomogne.

Jedan od glavnih ciljeva povratak je gledatelja na stadione.

- Na početku sezone uveli su personalizaciju ulaznica, što navijači baš i nisu prihvatili i posjeta je bila slaba, no u zadnje vrijeme ima sve više gledatelja. Kod nas ih je u zadnjim kolima, kad smo počeli bilježiti bolje rezultate, prosječno bilo od tri do četiri tisuće, što je prije bilo nezamislivo.

Život u Mađarskoj lijep je.

- Pécs ili po naški Pečuh predivan je, centar je grada poput Varaždina, ljudi su ljubazni, ima dosta studenata sa svih strana svijeta, a cijene su nešto manje nego kod nas... Jedino na što se ne mogu naviknuti jest jezik. Stvarno je specifičan, jako težak, ne možeš se uhvatiti za bilo kakvu sličnost s nekim drugim jezikom. Naučio sam osnove koje mi trebaju za nogomet, ostalo nikako...

HNL prati redovito, želio bi dovesti i nekoliko naših igrača, pogotovo veznih.

- Prvenstvo je jako zanimljivo. Osim Dinama i Rijeke, svi su u igri za nešto. Ima u HNL-u zanimljivih igrača koje bismo mi mogli dovesti i platiti, samo je pitanje odšteta. Vidjet ćemo, ima nekih planova. Nadam se da će biti uspješni - zaključio je Jarni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani