Obavijesti

Sport

Komentari 98

Prva HNL 04/05.: Dinamu 'Liga za bedaka', Hajduku Kranjčar

Prva HNL 04/05.: Dinamu 'Liga za bedaka', Hajduku Kranjčar
7

Niko je, nezadovoljan tretmanom, odlučio otići. I to ne bilo gdje, već u Hajduk, u dotad najvećem transferu HNL-a. Cijena je oko 2 milijuna eura, a sezona 2004/05.

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova " 25. sezona HNL-a ". Četrnaesta sezona Prve HNL bila je specifična po najvećem transferu u povijesti HNL-a. Niko Kranjčar kao kapetan Dinama je prešao u Hajduk.

Pomalo neuobičajeno za HNL , i treću sezonu zaredom odigralo se u istom formatu, s 12 momčadi, koje su se nakon 22 kola dijelile na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Naslov iz prethodne godine obranio je Hajduk s dva boda ispred zaprešićkog Intera te šest bodova ispred trećeplasiranog Zagreba. 'Bili' su se za naslov borili protiv nekolicine igrača pod ugovorom s Dinamom, ponajprije s Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom . Ali, ti momci nisu igrali za Dinamo, već su bili na posudbi u Interu. Za to vrijeme, njihova matična momčad, Dinamo, muku je mučila i s rezultatima i sa svojom najvećom zvijezdom i kapetanom, Nikom Kranjčarom . Dvadesetogodišnji Niko je, nezadovoljan tretmanom u klubu, odlučio otići. I to ne bilo gdje, već u svlačionicu najvećeg rivala, Hajduk , u dotad najvećem transferu HNL-a, za gotovo 2 milijuna eura sa svim davanjima!

- Zahvaljujem se na prekrasnom dočeku, iznenađen sam ovim svime i emocije su u meni počele raditi. Hvala vam što ste me prihvatili u ovakvim trenucima i nadam se da ću se svojim igrama odužiti i navijačima i gradu i cijeloj regiji. Ovo što sam doživio je predivno, nisam ovo očekivao. Ovo mi je jedan veliki poticaj u daljnjoj karijeri i još jača želja da se ovim ljudima odužim igrama na terenu. Imam veliku odgovornost prema navijačima i svim ljudima u Splitu i Dalmaciji , koji su mi ovih dana davali podršku. Odužiti im se mogu na samo jedan način, svega se odreći i pružati dobre igre - rekao je tada Niko.

VIDEO

Hajduk je sezonu započeo s Ivanom Katalinićem na klupi, ali ga je nakon eliminacije od Shelbournea u drugom pretkolu Lige prvaka zamijenio Blaž Slišković s kojim se ostvaruje vodeća pozicija nakon prvog dijela. U proljeće se kreće s velikom euforijom nakon jednog od senzacionalnih transfera i dovođenja Nike Kranjčara , a mjesto na klupi zauzima sportski direktor Igor Štimac zajedno s Petrom Nadovezom . Šesti naslov prvaka Hrvatske proslavio se nakon 6-0 pobjede, po treći put protiv Varaždinaca. Ta pobjeda ostala je kontroverzna jer je tadašnji trener Varteksa Ćiro Blažević nakon toga prešao na klupu Hajduka, a igrači Varteksa su ga optuživali da ih je 'prodao'.

VIDEO
VIDEO

Dinamo je ostvario najgori plasman u povijesti HNL-a, jer je igrao u 'Ligi za bedaka', a da situacija po zagrebačke 'modre' bude još gora, golom u 88. minuti iz penala ostali su bez desetljećima priželjkivanog proljeća u Europi. Gorak okus sezone, Dinamovci su isprali u zadnjem kolu, kad su ispratili Zadar u drugu ligu, rezultatom 7-0, u utakmici koja je prekinuta jer gosti zbog crvenih kartona više nisu imali dovoljan broj igrača na terenu. Bila je to mala osveta jer su im Zadrani sezonu prije 'de facto' izbili naslov iz ruku.

Najbolji je strijelac lige bio Tomislav Erceg u dresu Rijeke sa 17 golova, dok je najboljim igračem lige proglašen igrač Zagreba, Mladen Bartolović . Zadar je ispao iz lige, a vratila se Cibalia , dok je Međimurje u dodatnim kvalifikacijama protiv Novalje sačuvalo prvoligaški status.

Rijeka je uzela Kup golom Mitua u 80. minuti u uzvratu na Poljudu, dok je Superkup uzeo Hajduk pobjedom nad Rijekom. Riječani su u Europi ispali od turskog Genčlerbirligija u drugom pretkolu Kupa Uefe, dok je Kamen Ingrad u Intertoto kupu ispao u drugom kolu od ruskog Spartaka iz Moskve. Slaven Belupo je u tom natjecanju izbacio Hibernians s Malte u prvom, albansku Vllazniju u drugom te slovački Spartak iz Trnave u trećem kolu, ali onda izgubio u polufinalu od francuskog Lillea . Dinamo je pak u skupini G svladao Beveren , izgubio od Benfice i Stuttgarta te odigrao neriješeno od Heerenvena .

HNL je te sezone gledalo ukupno 550.650 gledatelja , što je prosjek od 2868 gledatelja po utakmici. Zabijeno je ukupno 519 golova , točnije 2,703 gola po susretu.

1. HNL 2004./2005.

  • prvak: Hajduk
  • osvajač Kupa: Rijeka
  • osvajač Superkupa: Hajduk
  • najbolji strijelac: Tomislav Erceg (Rijeka) - 17 golova
  • ušla: Cibalia
  • ispao: Zadar
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica