Obavijesti

Sport

Komentari 43

Legende 'kockastih': Ćiro mi je rekao 'samo budi na travnjaku'

Legende 'kockastih': Ćiro mi je rekao 'samo budi na travnjaku'
7

"Unatoč pogrešci protiv Francuza. I u smislu rezultata i u smislu moje igre bio je to najkompletniji nogomet kojeg sam ikada igrao. A ta pogreška ostala je kao ožiljak"

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je na tri Svjetska prvenstva dosad. Najznačajniji trag ostavila je 1998. godine, kad je osvojila broncu. Za vas smo pripremili osvrt na legende "kockastih" koje su predvodile Hrvatsku u Francuskoj, Japanu i Južnoj Koreji te u Njemačkoj. Svaki treći dan objavit ćemo po jedan članak u specijalu - Legende "kockastih".

Bio je istinski kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, koja je na tako dojmljiv način osvojila broncu na svjetskoj smotri 1998. godine u Francuskoj. Igrao je sjajno, izvanredno, no njegov nastup na tom prvenstvu ostao je obilježen kiksom u polufinalnoj utakmici protiv domaćina, u kojoj je naš nesretni kapetan nekoliko desetaka sekundi nakon Šukerova gola za 1-0 nepažnjom izgubio čistu loptu i omogućio Thuramu da izjednači. Thuram je poslije postigao još jedan gol, a Zvonimir Boban je u kolektivnoj memoriji ostao krivac za taj poraz....

Pričalo se tad, i godinama nakon toga, ma i danas se priča, da je Hrvatska u Francuskoj imala i snagu i kvalitetu doći do finala svjetske smotre, pa i osvojiti naslov prvaka.

"Samo da Boban nije izgubio onu loptu", čuje se i danas u nogometnim razgovorima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zvonimir Boban svoje nastupe 1998. u Francuskoj s pravom smatra najboljima u karijeri. No itekako je svjestan svoje pogreške. Od nje nikad nije bježao.

- Ne, nisam nikad tražio alibi. Nije mi ni potreban. Ja sam u toj utakmici imao svojih problema, ali to ne može biti opravdanje. Kad izađeš na utakmicu, onda moraš biti spreman na sve što ona nosi. Moja je pogreška napravljena na zdrav način, u žaru igre mi se to dogodilo - izjavio je Boban.

Istina jest, Zvonimir Boban je na poluvremenu tražio od izbornika Ćire Blaževića da ga zamijeni, no Ćiro je taj zahtjev odmah odbio...

- Rekao sam Ćiri za svoje probleme, za ozljedu, a on mi je uzvratio da izađem i da samo stojim na travnjaku. I eto, to se dogodilo, morao sam biti pažljiviji. Opet, ta svjetska smotra je najbolji, najplodniji dio mog nogometnog života, unatoč pogrešci protiv Francuza. I u smislu rezultata i u smislu moje igre. Bio je to najkompletniji nogomet koji sam ikad igrao. A ta pogreška ostala je kao ožiljak... - rekao je Boban davno.

Kapetan Zvonimir Boban uistinu je odigrao tih sedam utakmica na prvenstvu u Francuskoj žrtvujući se kao nikada dotad. Nije se libio Boban igrati i obranu, uklizavati, pokrivati suparničke napadače i vezne igrače, sve kako bi omogućio i Asanoviću i Prosinečkom njihovu kreaciju. Vodio je Boban svojim primjerom Hrvatsku praktički sve do kraja, potvrđujući dotad sumnjivu tezu kako tri "desetke" - Asanović, Boban i Prosinečki - mogu igrati zajedno.

Koliko je Stade de France ostao sudbinski vezan za Bobana, potvrđuje i činjenica da se od reprezentacije kapetan oprostio na istome mjestu. Na Stade de Franceu godinu i pol kasnije, u prijateljskoj utakmici protiv Francuza. Na mjestu svoje najveće pogreške i svojeg najboljeg nogometa u životu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram