Obavijesti

Sport

Komentari 0

L'Equipe o Mamiću: Postavio svoju marionetu na vrh HNS-a

L'Equipe o Mamiću: Postavio svoju marionetu na vrh HNS-a
1

SPONZOR IZA REŠETAKA Francuski L'Equipe raspisao se o Zdravku Mamiću, kojega se sumnjiči za pronevjeru i pranje novca, među kojima je i transfer Lovrena

VIDEO

"Zdravko Mamić, središnja ličnost hrvatskog nogometa i šef Dinama, spava u istražnom zatvoru tjedan dana. U srcu je skandala pronevjere i utaje poreza", stoji u današnjem broju francuskog sportskog dnevnika L'Equipea čiji novinar Alban Traquet donosi veliku priču o izvršnom predsjedniku "modrih" i njegovoj vladavini pod naslovom "Sponzor iza rešetaka".

L'Equipe podsjeća kako će Bad Blue Boysi danas održati masovni prosvjed pred Ministarstvom sporta u kojem zahtijevaju ostavke čelnih ljudi kluba, među kojima je, dakako, i Mamić, "najmoćniji lik u hrvatskom nogometu". Podsjećaju kako su u pritvoru i njegov sin Mario, menadžer nogometaša, te dva "porezna savjetnika" koja su se specijalizirala za rad "off-shore" tvrtki.

Mamići se sumnjiče da su otuđili nekoliko milijuna eura od transfera igrača od 2004., a ovo je drugi put da se Zdravko Mamić nalazi iza rešetaka nakon što je u srpnju 11 dana bio pritvoren uz brata Zorana, pišu Francuzi i opisuju uspon šefa Dinama.

"Vlada kao mafijaš"

"Autoritativan i frenetičan, Mamić je rastao u divljem kapitalizmu ratnih godina (1992.-1995.) nakon raspada bivše Jugoslavije. Bio je navijač Dinama koji se pridružio upravljačkom tijelu kluba 2001. prije nego što je došao na samo čelo dvije godine poslije. Pod njegovom vladavinom, sportski izlog hrvatskog nacionalizma osvojio je deset naslova prvaka i pritom promijenio 15 trenera."

Mamićev stil vladanja Francuzi opisuju kao mafijaški i pun mržnje te podsjećaju kako je u sukobu s navijačima, zbog čega su Bad Blue Boysi bojkotirali dolazak na Maksimir čekajući odlazak šefa.

"Plivat će među krokodilima"

- Zna reagirati impulzivno, jako je motiviran i troši ogromnu energiju na ovaj klub - prenosi L'Equipe riječi Igora Cvitanovića, pomoćnog trenera.

Marko Mlinarić, bivši veznjak Auxerrea i Cannesa, tvrdi kako će Dinamo uvijek postojati, čak i bez Zdravka Mamića, dok nekadašnji napadač Bordeauxa Zlatko Vujović objašnjava kako Mamić zna govoriti te da je jako inteligentan i sposoban čovjek.

- Svi transferi u klubu moraju ići preko njega. Bacite li ga u rijeku punu krokodila, on će plivati među njima. Kad je netko protiv njega, postaje zao i opasan - rekao je Vujović.

Postavio Šukera za marionetu

L'Equipe piše kako se Mamić na Poljudu sukobio s Hajdukovom legendom Ivom Begom, da je bezbroj puta vrijeđao i prijetio novinarima i drugima te da je prolazio bez kazni.

"U Hrvatskoj je Mamić posvuda. Prvi je potpredsjednik HNS-a, postavio je za marionetu Davora Šukera, nekadašnju zvijezdu Real Madrida i sadašnjeg predsjednika saveza", stoji u L'Equipeu uz dodatak da je Mamić blizak i s Damirom Vrbanovićem, izvršnim direktorom saveza i članom odbora za rješavanje sporova u Fifi, koji je također uhićen u istom slučaju pronevjere, pa kasnije pušten.

Nisu Francuzi izostavili ni političku pozadinu cijelog slučaja pa tako pišu kako će imati koristi od pomoći poreznog inspektora te od političkih veza, da je mecena HDZ-a, da je djelomično financirao kampanju predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te da je u jednoj televizijskoj emisiji pitao ministra unutarnjih poslova zašto ga ne istražuju pojedini policajci.

Lovren dao Mamićima 3,2 milijuna eura?!

Francuski sportski list u posebnom je dijelu objasnio i USKOK-ovu tezu po kojoj terete Mamića. Spominje 20 transfera od 2004., među kojima su i oni Luke Modrića u Tottenham, Marija Mandžukića u Wolfsburg, Boštjana Cesara u Marseille i Lovrena u Lyon.

U slučaju Dejana Lovrena, koji je 2010. potpisao za Lyon za devet milijuna eura, L'Equipe tvrdi kako je Dinamo uplatio stoperu 3,4 milijuna od kojih je Lovren zadržao manji dio (200.000 eura), a drugi dio novca ilegalno vratio na račun obitelji Mamić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija