Obavijesti

Sport

Komentari 19

Made in Salzburg: Ante Ćorić, Otto, Kovač, Nikola Jurčević...

Made in Salzburg: Ante Ćorić, Otto, Kovač, Nikola Jurčević...
4

Ćorić je bio velika nada Salzburga, Otto Barić je Dinamovog protivnika odveo do naslova Austrije i finala Kupa Uefa, a izbornik Niko Kovač tamo je završio karijeru

VIDEO

Ante Ćorić bio je velika nada Red Bull Salzburga. U Austriji je proveo četiri godine, bio je proglašen najboljim igračem na 15-ak turnira, a onda ga je prošle godine u lipnju Dinamo “preoteo” za odštetu od 900.000 eura.

- U Salzburgu sam proveo lijepe četiri godine, ali sam se vratio u Hrvatsku jer mi se više nije sviđao austrijski nogomet. Naučio sam njemački jezik, skupio dosta iskustva - prisjetio se nedavno Ante, koji je istaknuto i velikoga gazdu Salzburga Dietricha Mateschitza.

- Prema meni je bio više nego dobar. Samo mu mogu zahvaliti na svemu - kaže Ćorić.

Obitelj Dietrich Mateschitz (70) podrijetlom je iz Zadra. Vlasnik je dvije momčadi Formule 1. Najbogatiji je Austrijanac, a bogatstvo mu procjenjuju na 5,3 milijarde dolara.

Red Bull je Mateschitzu donio najveću zaradu, Salzburg je preuzeo 2005. godine, a 14 godina prije njega u klub je došao Otto Barić.

- Kad sam ja došao u Salzburg, to je praktički bio ‘provincijski’ klub. Bili su osmi, deveti u prvenstvu, a onda se sve pokrenulo - kaže Barić, koji je Dinamova protivnika doveo do naslova prvaka u Austriji i finala Kupa Uefe 1994. godine.

- Divan grad, divni ljudi. I danas se rado sjetim vremena koje sam tamo proveo. Evo, u četvrtak idem na utakmicu u Austriju. Pozvao me čovjek koji je bio predsjednik kluba kad sam ja bio trener. Nisu zaboravili što sam napravio u Salzburgu - rekao je Barić.

Otto je, kao i “wunderkind” Ćorić, poveznica između Zagreba i Salzburga. Za bivšeg izbornika nema dvojbe:

- Ante je jako talentiran igrač. Neću ga još uspoređivati s našim najboljim veznim igračima, ali vjerujem da je pred njim velika karijera. On će biti važna karika u ovom Dinamu, samo se nadam kako će što dulje ostati ovdje kod nas.

U Salzburgu živi 12.000 Hrvata i Ante se imao s kim i družiti, s njim je tamo bio i otac Miljenko.

- Ja sam četiri godine bio skaut Salzburga za Hrvatsku, BiH i Srbiju, dok u klub nisu došli njemački treneri. Svi su tamo htjeli da Ante ostane. Čak i kad smo otišli u Zagreb, zvali su da se pokušamo dogovoriti o povratku - kaže tata Ćorić.

Antina ozljeda, čini se, nije toliko teška. Vraća se na treninge i možda zaigra u četvrtak na Red Bull Areni.

Hrvatski izbornik živi u Salzburgu

Niko Kovač je u Red Bullu završio igračku karijeru. Ostao je ondje živjeti, nedjeljom redovito ide na misu u hrvatsku katoličku župu.

Igor Kralj/PIXSELL

Barić je sjedio na obje klupe

Herr Otto Barić je trenirao Salzburg i Dinamo. Osvajao je naslove s oba kluba. Trenerska je legenda austrijske momčadi. Ima i finale Kupa Uefe ‘94.

Pixsell

Jurčević je bio i igrač i trener

Nikola Jurčević je dva mjeseca 2005. godine proveo na klupi Salzburga. Bio je i igrač ovoga kluba. Igrač i trener Nikola je bio i u Dinamu.

Marko Lukunic/PIXSELL

Mateschitz ima 20-ak aviona

Bogati gazda Red Bulla obožava avione. U hangaru ih ima 20-ak. Među njima je i bivši Titov avion dc-6, koji je kupio u Zambiji 2006. godine.

Učili od njih hokej pa ih pobjeđivali

Red Bull je imao daleko najskuplju momčad u austrijskoj hokejskoj ligi. Četiri su godine austrijanci igrali s “medvjedima”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao