Obavijesti

Sport

Komentari 121

Marin Brbić za 24sata: Neću odustati od borbe za pravdu

Marin Brbić za 24sata: Neću odustati od borbe za pravdu
1

Od prosvjednog skupa na Rivi ništa se nije promijenilo. Zapravo jest, ali na gore, razočaran je predsjednik Hajduka Marin Brbić koji je u borbi za novi mandat

VIDEO

Tri godine, tri mjeseca i tri dana Marin Brbić (54) na čelu je Hajduka, iz hotelskog biznisa došao je srediti stanje na Poljudu i danas kaže: “Zadovoljan sam odrađenim poslom!”

Kako komentirate sve češće optužbe vaših protivnika da ste 'orjunaš'?

- Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Orjunaš je nekakva fantomska organizacija jugoslavenskih nacionalista s početka 19. stoljeća, ma što to značilo. Bilo ih je svega nekoliko po Splitu, i to je odavno završena i zaboravljena priča, a oni koji to danas spominju, očito ne znaju što to uopće znači. Niti je ikad postojala nekakva 'jugoslavenska nacija', a ni država Jugoslavija već 25 godina ne postoji, tako da su to smiješna prozivanja.

Što mislite od kuda dolaze takve diskvalifikacije, je li u pitanju osobna razina ili Hajduk?

- Uopće nije važno u koga je to upereno, premda, prije nego sam postao predsjednik, nitko me nije optužio da sam 'orjunaš'. Kad nemaju argumenata, onda izmišljaju gluposti, blate, samo da bi se nekoga oblatilo. Ja sam Hrvat i domoljub, a to sam dokazao kad je trebalo. Bio sam dragovoljac Domovinskog rata od lipnja 1991., s manjim ili većim prekidima sam bio aktivan sve do Oluje. Prošao sam cijelo južno ratište, od Biokova, preko Ploča, Stona, Dubrovnika, do Cavtata i sad bih se ja nekome morao opravdavati!?

Imate li neprijatelja?

- Ja se nadam da nemam, nisam čovjek koji želi stvarati neprijatelje.

Kako komentirate izjavu tajnika Torcide Gruića, koji kaže da je ovo rat s HNS-om?

- Rat je teška riječ, ja to ne bih nazvao rat, možda je primjerenija riječ borba za pravdu.

Što se promijenilo od prosvjednog skupa na Rivi?

- Osim što je reprezentacija igrala pred praznim tribinama Poljuda - ništa. U stvari je, ali na gore. Društvo koje drma hrvatskim nogometom već je privatiziralo ligu, sada pokušavaju privatizirati i hrvatski nogomet, a preko njega i reprezentaciju. Pokušavaju prisvojiti ono što pripada svima nama.

Kako riješiti taj problem?

- Zdrav razum očito ne pomaže. Institucije možda i mogu, ali očito ne postoji dobra volja. Jednostavno, nema interesa da se to riješi.

Može li ovo stanje eskalirati?

- Sve je moguće, pogotovo ako se gospoda nastave ovako ponašati i dalje. Svaki put kad se Hajduk malo konsolidira i zaprijeti Dinamu, dogodi se ovo što se dogodilo na derbiju. Tko je i malo realan i želi vidjeti, lako mu je prepoznati obrazac po kojem se u zadnjih deset godina stvari u hrvatskom nogometu odvijaju.

Bunite se za greške na vašu štetu, kako komentirate pogreške sudaca u korist Hajduka?

- Ne mogu prihvatiti da se sudi u korist Dinama protiv svih, u korist Rijeke protiv svih osim Dinama, u korist Hajduka protiv svih osim Dinama i Rijeke... Pa gdje to vodi? Jasno je da su sudačke pogreške sastavni dio nogometa, suci su ljudska bića i griješe, ali ako jedan sudac napravi 10 grešaka, i svih deset na štetu jedne momčadi, onda se opravdano pitati je li to baš slučajno. Bacite novčić deset puta u zrak, pa neće baš svih deset puta pasti na istu stranu. Mi inzistiramo na poštenom i regularnom suđenju, želimo transparentne i jednake odnose za sve klubove.

Što vam kažu u HNS-u?

- Što kažu? Pa pitajte ih što kažu. Jeste li čuli da se netko oglasio. Cijela država je vidjela i osudila suđenje Bruna Marića u derbiju, a od strane HNS-a se oglasio jedino Davor Šuker, i kazao kako 'otrovne strelice' uvijek dolaze s istog mjesta.

Hoćete li biti izabrani za drugi mandat od strane NO Hajduka?

- Izbori idu svojim tijekom, krajem listopada bi trebala biti poznata odluka. Vidjet ćemo što će odlučiti članovi NO-a.

Jeste li zadovoljni odrađenim poslom?

- Jesam, iako uvijek može bolje. Živimo i radimo, krpamo se, kasnimo i dalje s plaćama, ali se ne predajemo. Hajduk je veliki pogon, treba zaraditi puno novca. Očekujem da ćemo 2015. godinu završiti u plusu. Zadovoljni smo trenerom, igračima, te najbližih suradnika. Aljoša Bašić iz marketinga postiže sjajne rezultate, Ivan Radnić dosta je dobro odradio posao na stadionu, Milan Prgomet se bori s financijama, jedino je možda malo neopravdano u sjeni jedan vrlo vrijedan čovjek, Nikola Martinić, koji odrađuje lavovski dio posla, pogotovo u nabavi, ugostiteljstvu, a stigao je urediti i klupske trofejne dvorane, salone...

Što Hajduku najviše treba u ovom trenutku?

- Osim mira i financija, prostor za kamp. Razmišljamo, pokušavamo pronaći prostor, jer više ne možemo funkcionirati u postojećim okvirima. Previše je kategorija, djece, za samo tri terena. Pokušavamo pronaći neko zemljište, postoje i planovi, ali dug je to proces, predug...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica