Obavijesti

Sport

Komentari 17

Norvežani obožavaju biatlon i pizzu, a ne vole Greenpeace...

Norvežani obožavaju biatlon i pizzu, a ne vole Greenpeace...
2

JESTE LI ZNALI U Norveškoj policijske postaje ne rade vikendom, Norvežani vole viceve o Šveđanima, a boks se nije smio gledati na TV-u do početka ‘90-ih godina

VIDEO

Dobar dan, dobili ste policijsku postaju u Oslu. Danas ne radimo. Nakon signala ostavite poruku pa ćemo vam se javiti u ponedjeljak.

Otprilike ovakva će vas poruka dočekati nazovete li, primjerice, u subotu navečer policijsku postaju pokušavajući prijaviti pljačku stana ili razbojstvo. Radno vrijeme im je od ponedjeljka do petka, dok se vikendom odmaraju. Razlog slobodnog vikenda je nedovoljno vladino izdvajanje novca za ministarstvo unutarnjih poslova. I stoga su odlučili vikendom zatvoriti urede i odmarati se.

Norvežani obožavaju viceve o Šveđanima, posebno o njihovim, kako kažu, promiskuitetnim ženama. Jedan od najpopularnijih je onaj u kojem razgovaraju dva Norvežanina.

- Znaš li da je Nilsson našao suprugu u krevetu s Hanssonom i oboje ih ubio?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uh, dobro je.


- Kako misliš dobro je?

- Pa da je došao dan ranije, ugledao bi mene u njenom krevetu.

Ili: kako se zovu najzgodnije Šveđanke?

- Turistkinje.

Norvežani uživaju u alkoholu, a odolio mu nije ni premijer Jens Stoltenberg. U televizijskom govoru bio je toliko pijan da je srušio sve mikrofone, potom se nekontrolirano počeo smijati, a točno je izgovorio svaku desetu riječ. Jezik mu se toliko zaplitao da je u jednom trenutku zašutio. Glasnogovornik ga je pokušao izvući rekavši da je popio samo nekoliko pića prije emisije. Norvežani kažu - svega nekoliko gajbi...

I skijaško trčanje je ‘jače’ od nogometa

Najpopularniji sport u Norveškoj je biatlon. Slijedi skijaško trčanje, a tek treći je nogomet. Biatlonac Ole Einar Bjorndalen, osvajač 13 olimpijskih medalja, puno je veći frajer nego, primjerice, Ole Gunnar Solskjaer, Ronny Johnsen, Tore Andre Flo...

Reuters/Pixsell

Kakav Kolumbo? Oni su otkrili Ameriku

Leif Erikson prvi je Europljanin koji je kročio na američki kontinent. Bilo je to 1003., 489 godina prije Kristofora Kolumba. Norvežani tvrde da su oni otkrili Ameriku.

Leti, leti Norvežanin: Fannemel je probio magičnu granicu

Anders Fannemel aktualni je vlasnik najduljeg skijaškog skoka. Norvežanin je na skakaonici u Vikersundu u veljači ove godine preletio magičnu granicu od 250 metara i postavio novi rekord - 251,5 metara. Inače, od posljednjih osam najdužih skokova čak šest su u vlasništvu Norvežana.

Nacionalno jelo je zamrznuta pizza

Obožavaju zamrznutu pizzu, čime se ponose. U Norveškoj se na godinu pojede više od 20 milijuna zamrznutih pizza.

Krive su mušterije

Prostituke koje naplaćuju seks nisu prekršile norveški zakon, ali njihove mušterije kazneno odgovaraju. Kazne su izrazito, izrazito visoke.

Život je pjesma: Njihov ponos je Eurosong

Na prvu pobjedu na Eurosongu čekali su do 1985. godine, kad je to uspjelo bendu Bobbysocks. Bilo je to čudo neviđeno, već jutro poslije pobjede norveška vlada nagradila ih je državnim priznanjem za taj “megauspjeh u Europi”.

Greenpeace im je veliki ‘neprijatelj’

Zbog lova na kitove česta su meta društva za zaštitu životinja Greenpeaca i Sea Shepherdsa. Lov smatraju kulturom i u očima ćete im, tako tvrde, vidjeti mržnju na spomen Greenpeacea.

Jao si ga onom tko vozi brzo

Prekoračite li brzinu i za 10 km/h kazna je 500 dolara, godinu dana bez vozačke dozvole i uzet će vam 10 posto od godišnje plaće. Uhvate li vas policajci s manjom količinom heroina, kazna je 250 dolara.

Boks na televiziji? Ne, zabranjeno!

Do početka 1990-ih Norvežani nisu mogli na nacionalnoj televiziji gledati boks. Tadašnji direktor televizije Bjartmar Gjerde smatrao je taj sport nemoralnim i zabranio emitiranje mečeva.

Najslavniji su A-HA

Rijetko se Norvežani čime ponose kao bendom A-HA, koja je ‘80-ih godina osvojila svjetske top ljestvice velikim hitom “Take On Me”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.