Obavijesti

Sport

Komentari 20

On je bog transfera: Igrači mu za poklon kupuju čak i otoke...

On je bog transfera: Igrači mu za poklon kupuju čak i otoke...
3

Ronaldo mu je za vjenčanje poklonio otok od 50 milijuna eura, igrači ga obožavaju, a konkurencija čupa kosu. Portugalac Jorge Mendes je kralj nogometnih transfera

VIDEO

Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Angel di Maria, Diego Costa, Falcao, Thiago Silva, Joao Moutinho, Pepe... Nema tog transfera u kojem Jorge Mendes (49) nije bio umiješan. I to ne samo igračkih, radio je i na prelasku Josea Mourinha u Chelsea, Inter i Real, kao i na Scolarijevom dolasku na Stamford Bridge.

Zovu ga "transfer bog". Nije ni čudo kad pogledate igrače koje zastupa njegova agencija GestiFute. Portugalac je na čelu agencije od 1996. godine, a smatraju ga najutjecajnijim menadžerom svijeta. 

Loš igrač, odličan menadžer

Mendes je počeo kao nogometaš, no u ranim 20-im odbili su ga mnogi portugalski klubovi. Jednostavno nije bio dovoljno dobar. Okrenuo se drugim poslovima. Radio je kao DJ, otvorio je kafić i noćni klub. No nije se dugo zadržao u toj branši.

Prvi veliki posao napravio je u transferu Huga Viane iz Sportinga u Newcastle za oko 12 milijuna eura. Nakon toga sve više igrača mu je prilazilo. Svi su htjeli da ih Mendes zastupa. 

Jedna od tajni njegove uspješnosti bila je stalna prisutnost u omladinskim školama gdje je pratio igrače i kasnije ih prodavao za golem novac kao u slučajevima Cristiana Ronalda i Ricarda Quaresme. 

Kume, evo ti otok

Jorge Mendes prepoznao je Ronaldov talent i dobro ga unovčio. Mendes se tijekom godina i transfera u kojima je sudjelovao sprijateljio s većinom svojih igrača, a posebno s Cristianom Ronaldom. 

Od njega je za vjenčani dar dobio otok u Grčkoj vrijedan 50 milijuna eura. Sitnica. Za Mendesa kažu da je svojim utjecajem dizao cijenu igračima za oko 40 posto...

I Mourinho je "njegov"

Mendes je 2004. godine sudjelovao u transferu Josea Mourinha. Da, ima posla i s trenerima, ne samo s igračima. Mourinho je iz Porta otišao u Chelsea, a za njim i Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Tiago i Maniche. 

Sve pod patronatom Jorgea Mendesa.

Nakon Chelseaja, Mendes je radio i na transferu Mourinha u Inter. Potom i u Real. Njegovo ime spominjalo se i u Scolarijevom dolasku na Stamford Bridge.

Ronaldo, Anderson, Nani, Pepe...

Sve te transfere nadgledao je i proveo Jorge Mendes. Tijekom 2014. godine Jorge Mendes imao je prste u četiri od sedam najvećih ljetnih transfera na kojima je zaradio oko 40 milijuna eura.

Rodriguez je iz Monaca otišao u Real, Di Maria iz Reala u Manchester, Diego Costa iz Atletica u Chelsea, a Mangala iz Porta u Manchester City. Sve to sredio je Mendes.

Navodno je imao prste i u De Geinom pokušaju transfera iz Manchester Uniteda u Real, kao i u transferu najskupljeg tinejdžera svijeta Anthonyja Martiala iz Monaca u United za 60 milijuna eura.

'Ja sam normalan čovjek'

U jednom od rijetkih istupa u javnosti Jorge Mendes pokušao je objasniti da radi posao kao i svi drugi.

- Ljudi imaju predrasude prema menadžerima. Ja sam normalan čovjek. Radim svaki dan, ambiciozan sam i pošten. Smatram da radim dobre stvari - rekao je Mendes.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
VIDEO  Jokić bez dlake na jeziku nakon debakla Denvera.  Jednim odgovorom zabrinuo je i Srbe...
TROSTRUKI MVP NBA LIGE

VIDEO Jokić bez dlake na jeziku nakon debakla Denvera. Jednim odgovorom zabrinuo je i Srbe...

Nikola Jokić nije siguran hoće li ići na Olimpijske igre u Parizu sa srpskom reprezentacijom nakon što su njegovi Nuggetsi ispali iz NBA doigravanja