Obavijesti

Sport

Komentari 39

Poliglot u kopačkama: Govori pet jezika, a već zna i hrvatski

Poliglot u kopačkama: Govori pet jezika, a već zna i hrvatski
5

Maksim Bilji došao je u Hajduk prije manje od tri mjeseca, no već razgovara na hrvatskom i prevodi portugalski. Kaže kako supruga uživa u Splitu, a to je najvažnije

VIDEO

Mnogi nogometaši se nakon odlaska u inozemstvo suoče s problemom nerazumijevanja novog jezika, no tih problema Maksim Bilji nema. Jednostavno, kad mu zatreba - on nauči jezik. Ukrajinski i ruski govori od djetinjstva, majka i otac učili su ga engleski, portugalski je pristojno svladao uz suigrače Brazilce u Zorji, a hrvatski je toliko dobro naučio u dva i pol mjeseca boravka u Splitu da je inzistirao na razgovoru na našem jeziku.

- Dobro, ako znate ukrajinski i ruski, onda hrvatski jezik i nije preveliki problem, no smatram kako je poznavanje jezika pravo bogatstvo i zato se trudim naučiti što više. Imam sreću da lako i brzo pamtim, tako da mi jezici dobro idu. Planiram još naučiti francuski i talijanski, no tko zna gdje će me sve karijera odvesti, koji će mi jezik još trebati - kazao je stoper Hajduka, koji se dobro nasmijao kad je saznao što neke riječi znače.

- Da, najsmješnija je riječ 'dubina'. Znate što znači na hrvatskom, a kod nas se 'dubina' kaže za glupog čovjeka, ha, ha, ha... Ili 'pokušati'. Na mom jeziku to znači da idemo nešto pojesti. S druge strane, moje prezime znači jednako i na ukrajinskom i na hrvatskom, Bilij, Bilji, može i 'bili'...

U školi je bio prosječan đak, više je vremena provodio na treninzima, nego u školi.

- Obožavao sam zemljopis i engleski. Dobro, zemljopis puno više, engleski sam morao jer su mi ga predavali mama i tata. Kad su roditelji vidjeli da sam ozbiljno zagrizao za nogomet, vodili su me na dodatne treninge atletike i snage, da se što bolje spremim.

Maksim je brzo prošao proces prilagodbe na Split i Hajduk, a od kad su mu stigle supruga Anastazija i šestomjesečna kćerkica Amalija, posvećen je samo njima i Jeffersonu, kojem dobro dođe prevoditelj jer govori samo portugalski.

- Amalija je još mala, pa smo uglavnom posvećeni njoj, odemo prošetati na Marjan ili se okupati. Nedavno smo bili u Bolu na Zlatnom ratu, supruga je bila oduševljena i rekla mi je da moram što bolje igrati jer joj se sviđa u Splitu i okolici. Što da radim, sad moram zapeti, najvažnije je da je supruga zadovoljna.

Bilji ne dijeli priču ukrajinskih suigrača Milevskog i Radčenka. Njemu Burić vjeruje iako se još uvijek nije ustalio u momčadi.

- Dvije ozljede tijekom priprema su me malo izbacile iz ritma, ali došao sam se nametnuti i vjerujem da ću brzo biti standardan. Mogu igrati stopera, ali i zadnjeg veznog, desnog beka, bilo gdje u obrani. Sada sam napokon spreman i čim dobijem priliku igrati u kontinuitetu, dokazat ću da sam pojačanje. Za Radčenka ima vremena, on je još mlad, a Milevskog mi je žao, bio je veliki igrač, ali nije na meni da se petljam u njegov život i odnose s trenerom i klubom - priča 188 cm visoki Bilji, kojem svako malo 'pobjegne' neka ukrajinska ili riječ na dalmatinskoj ikavici.

O Hajduku su mu sve lijepo ispričali Srna, Bartulović i Rodić, zna da su tu ponikli i Kalinić i Strinić...

- Zasitio sam se u Zorji i želio sam promjenu, želio sam u Europu i zato sam prihvatio ponudu Hajduka. Bio sam spreman na ono što me čeka u Splitu i Hajduku, no tek kad sam stigao, vidio sam koliko je grad lijep i koliko su moćni navijači. Nevjerojatno koliko nas podržavaju, nakon ispadanja od Slovana svi su nam pljeskali i davali nam podršku, u Ukrajini bi nas izvrijeđali da smo tako ispali.

Bilji je iz Dnjipropetrovska, no još kao mladić došao je u školu Šahtara iz Donjecka. Godinu dana proveo je u Stalu iz Alčevska na kaljenju i onda četiri godine u Zorji uz nekoliko nastupa u mladoj reprezentaciji Ukrajine.

- Nogometom sam se zarazio gledajući Ševčenka i mog idola Maldinija u dresu Milana, imao sam pet godina kada je Milano izgubio u finalu Kupa prvaka od Ajaxa. Mama mi je kupila loptu i uskoro sam porazbijao sve stakleno u sobi, pa me odvela na trening. Tako je počelo...

Iako dobro poznaje prilike u hrvatskom nogometu i dominaciju Dinama, Bilji vjeruje da ova momčad Hajduka može i do naslova prvaka.

- Imamo mladu i gladnu momčad, a to je najvažnije. Kad se uigramo, nećemo gubiti male utakmice, možemo se nositi i s Rijekom i s Dinamom, koji će uz domaće prvenstvo biti okupiran i Ligom prvaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović
Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima