Obavijesti

Sport

Komentari 9

Rekordi i brojke Eura: Evo što biste trebali znati uoči ždrijeba

Rekordi i brojke Eura: Evo što biste trebali znati uoči ždrijeba
10

Najbolji, najstariji i najmlađi strijelac, najtrofejnije reprezentacije, domaćini ždrijeba, debitanti u Francuskoj... Evo statističkih podataka o Euru uoči subotnjeg ždrijeba

VIDEO

Ždrijeba Eura 2016. održat će se u subotu u 18 sati (HRT 2) u pariškoj Kongresnoj dvorani Porte Maillot. Dok čekate ceremoniju u kojoj će sudjelovati bivši prvaci Europe Ruud Gullit, Bixente Lizarazu, Oliver Bierhoff, Angelos Charisteas, Antonín Panenka, David Trezeguet i Vicente del Bosque, podsjetite se na neke zanimljive činjenice o tom natjecanju.

  • Engleska nogometna reprezentacija pobijedila je u svakoj kvalifikacijskoj utakmici i postala tek šesta momčad kojoj je to uspjelo. Prije nje to je uspjelo Francuskoj (1992. i 2004.), Češkoj (2000.) te Španjolskoj i Njemačkoj (2012.).
  • Tri su momčadi istovremeno bile i svjetski i europski prvaci: Zapadna Njemačka (EP 1972., SP 1974.), Francuska (SP 1998., EP 2000.) i Španjolska (EP 2008., SP 2010.). Španjolska je osvajanjem EP-a 2012. postala jedina reprezentacija s tri uzastopna naslova na velikim natjecanjima, a vrlo je blizu bila Zapadna Njemačka 1976., kad je u finalu izgubila od Čehoslovačke na penale 7-5.
  • Šestorica igrača sudjelovala su na četiri EP-a: Lothar Matthäus (Njemačka), Peter Schmeichel (Danska), Alesssandro Del Piero (Italija), Edwin va der Sar (Nizozemska), Lilian Thuram (Francuska) i Olof Mellberg (Švedska).
  • Tri će debitanta na europskim prvenstvima zaigrati u Francuskoj: Albanija, Island i Sjeverna Irska.
  • Domaćin Francuska jedina je reprezentacija, uz Njemačku i Španjolsku (triput) koje su naslov osvajale više od jednom.
  • Poraz Španjolske u listopadu 2014. završio je niz Španjolske od 36 utakmica bez poraza u kvalifikacijskim utakmicama za EP i SP koji je trajao osam godina, još od poraza u Švedskoj 2-0 2006.
  • Cristiano Ronaldo zabio je 26 golova u kvalifikacijama za Euro i na finalnom turniru, više od bilo kojeg drugog igrača. Na jednom finalnom turniru rekord je postigao Michel Platini (devet golova, 1984.), što je i sveukupni rekord.
  • Golman Italije Gianluigi Buffon postao je prvi igrač koji je upisao 50. nastup u kvalifikacijama za Euro. Sada je na 54, a više od 50 ima samo Mario Frick iz Lihtenštajna. Darijo Srna tu je na diobi 11. mjesta s 43 nastupa.
  • Najstariji igrač koji je nastupio na EP-u je Lothar Matthäus (39 godina, 91 dan) u porazu Njemačke od Portugala na Euru 2000. Najmlađi je Jetro Willems (18 godina, 71 dan) u porazu Nizozemske od Danske na Euru 2012.
  • Najstariji strijelac na EP-u je hrvatski Austrijanac Ivica Vastić (39 godina, 91 dan) u remiju s Poljskom 2008., a najmlađi Johan Vonlanthen (18 godina, 141 dan) u porazu Švicarske od Francuske 2004.).
  • Najefikasnija utakmica bila je pobjeda Jugoslavije nad Francuskom 5-4 na Euru 1960., a Jugoslavija je sudjelovala i u drugoj (poraz 6-1 od Nizozemske 2000.) i trećoj najefikasnijoj utakmici završnog turnira (poraz od Španjolske 4-3 2000.).
  • Najbrži gol u povijesti Eura postigao je Dmitrij Kiričenko u pobjedi Rusije nad Grčkom 2004. (67 sekundi). Sedam je igrača postiglo hat-trick, od čega je Michel Platini dvaput, a njegov je ujedno bio i najbrži (18 minuta, protiv Jugoslavije 1984.).
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...
NIJE NEZADOVOLJAN HRGOM

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...

Moguće je da Filip završi na još kojoj ovakvoj priredbi. Tim više što nije doživio nokaut, bila je dobra borba, atraktivna, rekao nam je iz Rijada Željko Mavrović, koji je uvjeren da Hrga treba dobiti novu šansu

HNL transferi: Kalinića odbila legenda Milana, ali iz Italije vraća mladog napadača...
PRATITE UŽIVO

HNL transferi: Kalinića odbila legenda Milana, ali iz Italije vraća mladog napadača...

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Dok neki već znaju gdje će nastaviti karijeru, mnogi će tek odabrati novi klub. O svemu što se tiče prijelaznog roka u HNL-u, moći ćete čitati ovdje
Šibenčani pobijedili u Gradskom vrtu i vratili se u elitni rang!
ZRINSKI - ŠIBENIK 0-2

Šibenčani pobijedili u Gradskom vrtu i vratili se u elitni rang!

Josip Majić u 34. minuti zabio je iz penala. Ivan Božić, džoker s klupe, poentirao je u 77. za 2-0. Fran Jović isključio je dva igrača Zrinskog. U 41. minuti drugi žuti dobio je Petar Korov, a u 90. crveni Mato Stanić