Obavijesti

Sport

Komentari 30

Prva HNL 08/09.: ''Bili" zadnji put dobili Dinamo u Maksimiru

Prva HNL 08/09.: ''Bili" zadnji put dobili Dinamo u Maksimiru
8

Dinamo je u sezoni 2008/2009. osvojio dvostruku krunu. U finalu Kupa "modri" su u prvoj utakmici dobili Hajduk 3-0, a Splićani nikad neće zaboraviti Brunu Marića...

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova " 25. sezona HNL-a ". U 18. sezoni 2008./2009. Dinamo je osvojio dvostruku krunu, a sudac Bruno Marić završio je na crnoj Hajdukovoj listi zbog suđenja u prvoj utakmici finala Kupa na Maksimiru.

Dinamo je osvojio prvenstvo s pet poraza i 74 boda,šest više od drugoplasiranog Hajduka . Rijeka i Slaven kao treći i četvrti klub lige izborili su Europu te sezone. Dinamo je slavio i u Kupu.

"Modri" su krenuli u sezonu sa šest uzastopnih pobjeda. Niz je zaustavio Zagreb u 7. kolu. Potom je Hajduk slavio na Maksimiru u rujnu 2008. godine. "Bili" su pobijedili 2-0, a od tada do danas Hajduk ne zna za pobjedu na maksimirskom travnjaku u deset uzastopnih utakmica.

Sezona 2008./2009. igrala se trokružno, kao i ona prije, a prvenstvo je počelo 27. srpnja 2008. Završilo je 14. lipnja 2009. godine. Hrvatski nogometni savez od sljedeće sezone odlučio je da Prva HNL ima 16 klubova.

Mandžo najbolji strijelac

Mario Mandžukić zabio je u sezoni 2008./2009. 16 golova te je bio najbolji strijelac Prve HNL. Na drugom mjestu bio je Nikola Kalinić iz Hajduka s golom manje.

Bojan Vrućina (Slaven), Ermin Zec (Šibenik) i Anas Sharbini (Rijeka) zabili su po 14 golova.

Nitko nije ispao

Croatia Sesvete bila je posljednja nakon završetka regularnog dijela sezone. Za ostanak u ligi igrala je protiv petoplasiranog drugoligaša Hrvatskog dragovoljca.

Croatia Sesvete slavila je 2-1 u dvije utakmice i osigurala je ostanak. U prvu ligu ušli su Istra, Karlovac, Lokomotiva i Međimurje

Dramatični finale Kupa i Bruno Marić

Finale Kupa izborili su Dinamo i Hajduk i u dvije utakmice gledali smo vatren nogomet pun preokreta i - sumnji u sudačke odluke. U prvoj utakmici finala Dinamo je na Maksimiru pobijedio Hajduk 3-0. Sudac Bruno Marić tada je sudio penal za Dinamo te je isključio dvojicu igrača Hajduka.

VIDEO

Iz Hajduka su žestoko osuli paljbu po sucu, koji je kasnije bio ispitan od stanovitog Uefinog "tajnog agenta" Robina Bokšića zbog sumnji u namještanje finala Kupa.

Bruno Marić tužio je Uefu i dobio odštetu. Pokazalo se da je Robin Bokšić bio prevarant i do danas se ne zna otkud se pojavio.

Nakon te prve utakmice Hajduk je dočekao Dinamo na Poljudu. I vratio istom mjerom. Tri komada. No "modri" su slavili nakon penala i osvojili dvostruku krunu.

VIDEO

Europa

Dinamo je igrao pretkola Lige prvaka. U 1. pretkolu "modri" su izbacili Linfield s 2-0 u gostima i 1-1 u uzvratu.

Potom su dočekali slovenske Domžale. Bilo je 3-0 u Sloveniji, a u drugoj utakmici 3-2 za Dinamo.

Ukrajinski Šahtar bio je prejak u 3. pretkolu i Dinamo je ostao bez Lige prvaka. Šahtar je slavio 2-0 u Ukrajini i 3-1 u Zagrebu.

VIDEO

Dinamo je potom izborio skupine Kupa Uefa izbacivši Spartu iz Praga. U prvoj utakmici na Maksimiru bilo je 0-0, a u uzvratu 3-3 i "modri" su išli dalje zahvaljujući golovima u gostima.

U skupini je Dinamo dobio NEC 3-2, izgubio je od Tottenhama 4-0, Spartaka iz Moskve (1-0) i Udinesea (2-1).

Hajduk je u 1. pretkolu Kupa Uefa izbacio Birkirkaru s 4-0 i 3-0. U 2. pretkolu Splićani su ispali od Deportiva. Prva utakmica završila je 0-0, a u drugoj su Španjolci slavili 2-0.

Slaven Belupo ispao je u 1. pretkolu od CSKA. Bilo je 2-1 za Ruse u Koprivnici i 1-0 u Moskvi.

Rijeka je ispala u 1. kolu Intertoto kupa od Renove. U prvoj utakmici bilo je 0-0, a Renova je slavila 2-0 kod kuće u uzvratu.

HNL 2008./2009.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Dinamo
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Mario Mandžukić (Dinamo) - 16 golova
  • ušao u ligu: Istra, Karlovac, Lokomotiva, Međimurje
  • ispao iz lige: Nitko
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom