Obavijesti

Sport

Komentari 47

Šuker o Mamiću: Vi niste sud, nisam ni ja; neka se vrati kući

Šuker o Mamiću: Vi niste sud, nisam ni ja; neka se vrati kući
21

Predsjednik HNS-a Davor Šuker otkrio je u Županji spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj (1880.) i obećao izgradnju igrališta s umjetnom travom i stadion u Gunji

VIDEO

Što više tražite od nogometa, nogomet će vam uvijek sve vratiti, rekao je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, na otvaranju spomenika prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj koju su, prije 135 godina, u Županju donijeli engleski investitori u tvornicu tanina.

Spomenik je djelo akademskog kipara Krešimira Roda, a izgrađen je u obliku stiliziranog slova Z koje se, zajedno s loptom postavljenom na vrhu, može pročitati kao Ž; početno slovo imena grada Županja.

Znatiželjni novinari upitali su šefa HNS-a što misli o slučaju Zdravka Mamića, koji bi kroz koji dan mogao izaći iz istražnog zatvora, čim uplati jamčevinu od 14 milijuna kuna.

- Vi pitate i dajete odgovor. Stoput sam odgovorio na to. Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže, vi niste sud, nisam ni ja. Želim Zdravku da što prije dođe kući i pripremi se za obranu. Njegovu ulogu u Dinamu sada će malo više preuzeti Zoran Mamić - rekao je Šuker.

Prva lopta, koja se danas čuva u muzeju u Zagrebu, izrađena je od prirodne kože s režnjevima od kojih je jedan, kad je lopta pronađena, nedostajao. Vlasnik je naslijedio loptu od svojih predaka koji su bili zaposleni u tvornici tanina i neko je vrijeme baš u toj lopti čuvao razne sitnice poput čavala.

- Lopta je oblikovana u punoj plastici prema fotografijama sačuvane originalne lopte, a simbolično je istaknuta i predimenzioniranošću. Izgrađeni su svi detalji; spojevi, vezice i tekstura kože, a lopta je izlivena u bronci - rekao je autor spomenika Krešimir Rod.

Davor Šuker nije skrivao zadovoljstvo spomenikom, a s neskrivenim simpatijama i laganim plesanjem popratio je nastup lokalnih folkloraša. Štoviše, nakon izvedbe pjesme koja je u refrenu imala stih "Dragoga sam pritisnula, kapija se otvorila", Šuker je od jednog folkloraša uzeo njegov šokački šešir i fotografirao se s tim odjevnim predmetom pored spomenika lopti.

U svom obraćanju okupljenima Šuker je najavio da HNS, koji je financirao izgradnju spomenika, neće stati samo na tome jer su u pripremi nogometno igralište s umjetnom travom u Županji, kao i stadion u Gunji gdje će se upriličiti i nogometna utakmica na kojoj će sudjelovati hrvatski reprezentativci.

Spomenik je visok 1,6 metara i nalazi se na središnjem županjskom Trgu kralja Tomislava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 47

VIDEO

Šok u Rijadu! Hrgović je izgubio od Duboisa tehničkim nokautom
PRVI FILIPOV PORAZ

Šok u Rijadu! Hrgović je izgubio od Duboisa tehničkim nokautom

Filip Hrgović izgubio je prvi put u 18. profesionalnom meču tehničkim nokautom u osmoj rundi protiv Daniela Duboisa. Djelovao je bolje većinu meča, ali dvije posjekotine iznad očiju bile su kobne

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...
NIJE NEZADOVOLJAN HRGOM

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...

Moguće je da Filip završi na još kojoj ovakvoj priredbi. Tim više što nije doživio nokaut, bila je dobra borba, atraktivna, rekao nam je iz Rijada Željko Mavrović, koji je uvjeren da Hrga treba dobiti novu šansu
Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel  on preskočio teretanu ili što?!'
VIDEO BORBE

Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel on preskočio teretanu ili što?!'

Zanimljivo je bilo gledati meč preko komentara stručnjaka koji su ga prenosili uživo uz ring. To su ljudi s višegodišnjim iskustvom u boksu, a Filip ih je na startu oduševio. No oduševljenje se pretvorilo u nevjericu