Obavijesti

Sport

Komentari 60

Sve rane Dinama u posljednjih 12 godina: Od Milana do Šerifa

Sve rane Dinama u posljednjih 12 godina: Od Milana do Šerifa
11

Nogometaši Dinama večeras imaju priliku 'razbiti' famozno europsko 'prokletstvo' i ući u Ligu prvaka. U 12 godina ispadali su od Milana, Arsenala, Werdera, Šahtara...

VIDEO

Dinamo je na pragu da 12-godišnji san o Ligi prvaka napokon postane stvarnost. Od najelitnijeg natjecanja ga dijeli samo 90 minuta, no tih finalnih 90 minuta 'modri' su čekali još od prošlog stoljeća.

Izabranici Krune Jurčića imaju priliku pisati povijest zagrebačkog kluba koji pod današnjim imenom nikad nije igrao Ligu prvaka. U dva uzastopna navrata zagrebačku publiku uveseljavala je Croatia 1998./99. i 1999./00. No, promjenom imena uslijedile su frustracije za koje se Dinamov navijač nije mogao nadati da će trajati više od desetljeća. 

U pregledu donosimo sva Dinamova posrtanja na putu do Lige prvaka.

2000. Dinamo - AC Milan (1-3, 0-3)

'Modri' su prvi put pod novim, starim imenom pokušali izboriti Ligu prvaka. Ždrijeb im je donio najtežeg mogućeg protivnika, višestrukog osvajača LP-a. Dinamo je nošen bodrenjem 6.000 Bad Blue Boysa na San Siru došao u vodstvo preko Renata Pilipovića koji zabija glavom. No, europski san ubrzo je ugasio nezaustavljivi Ševčenko. S dvama golovima preokrenuo je na 2-1, a konačnih 3-1 postavio je Comandini. Na Maksimiru uslijedio je pravi potop. Najzaslužniji opet je bio Ukrajinac koji je uništio 'modre' s još dva gola, dok je Jose Mari zabio za ukupnih 6-1.

2003. Dinamo - Dynamo Kijev (1-3, 0-2)

Novu priliku Dinamo je čekao tri godine, a s druge strane stajao je ukrajinski prvak. Na zaglušujućem stadionu Valerij Lobanovski domaćini su u samo sedam minuta slomili Dinamo golovima Fedorova i bivšeg 'modrog' Jerka Leka. Nadu za uzvrat produljio je Niko Kranjčar krajem poluvremena, no za  miran uzvrat pobrinuo se Gusev. Zagrepčanima su u uzvratu trebala dva gola, no umjesto da ih zabiju, Jurčevićevi puleni su ih primili. Realno jači Kijevljani produljili su agoniju Dinama s još dva gola u mreži. Za ukupnih 5-1 zabili su Šackih i Rincon.

2006. Dinamo - Arsenal (0-3, 1-2)

'Modri' su te 2006. igrali najljepši nogomet još od Croatijine ere u Ligi prvaka. Dinamo predvođen Modrićem, Eduardom i Ćorlukom imao je veliku priliku za plasman u LP, ali ukleti ždrijeb ih opet nije pomazio. S druge strane našao se moćni Arsenal s Fabregasom, Henryjem, Ljungbergom i Adebayorom. Nezaustavljivi 'topnici' utišali su fanatičnu maksimirsku publiku u nastavku golovima Van Persija i Cesca za 0-3. Govorilo se i o namještenoj utakmici, a da se 'modri' nisu predavali pokazao je Eduardo na premijeri na novom Emiratesu već u 12. minuti. Dinamu se smiješila 'pirova' pobjeda, no istu su 'ukrali' Ljungberg i Flamini u finišu utakmice za preokret 2-1.

2007. Dinamo - Werder (1-2, 2-3)

Nova prilika uslijedila je samo godinu kasnije - i to kakva! Uoči Nijemaca se pristupalo oprezno, no Dinamo ih je potpuno nadigrao u Bremenu. Liga prvaka nakon prvih 45 minuta nije bila bliže. Balaban je zabio za vodstvo krajem prvog dijela, a za 'masakr' se mogao pobrinuti da je zabio dva velika zicera. No, kako to biva, 'modre' su odmah na početku nastavka kaznili nakon velike greške Schildenfelda. Potpuno nezasluženo, Werder je došao do 2-1 pobjede topovskim udarcem Jensena. Sreća Dinamo nije mazila ni u uzvratu. Domaćini su krenuli furiozno, ali presjekao ih je sudac Hauge sumnjivim penalom. Diego je zabio za vodstvo, 'modri' se nisu predavali. Dvaput su nadoknađivali zaostatak preko Vukojevića i Modrića. Ali, koncentracije više nije bilo. Werder je u Ligu prvaka uveo Diego iz još jednog penala s konačnih 3-2.

2008. Dinamo - Šahtar 2008. (1-3, 0-2)

Momčad Branka Ivankovića potajno se nadala da bi mogla iznenaditi Šahtar, ali Ukrajinci su još jednom pokazali da su kvalitetom miljama daleko od hrvatskog nogometa. Za rutinsku pobjedu u Donjecku se pobrinuo hrvatski kapetan iz slobodnjaka, a priču je zaključio Jadson za 2-0. U uzvratu se tražilo čudo, a dogodio se debakl. Dinamo je odigrao jednu od najgorih utakmica u Europi. Dezorijentiranu 'modru' obranu ismijavali su Šahtarovi napadači. Chago je poklonio loptu Luizu Adrianu koji je lako matirao Kelavu. Kratku nadu dao je Balaban golom iz slobodnjaka, no za debakl Dinama pobrinuli su se Brandao i Willian i produljili agoniju na još jednu godinu.

2009. Dinamo - Red Bull (1-1, 1-2)

S današnjim trenerom Krunom Jurčićem Dinamo je imao veliku priliku za ulazak Ligu prvaka nakon prve utakmice kod Red Bulla. 'Modri' su u prvom dijelu trebali pomesti nedorasle Austrijance. Dok su Dinamovci promašivali prilike poveo je Red Bull iz druge prave prilike preko Zicklera. Fenomenalni Mandžukić pretvorio se u junaka golom za izjednačenje u 63. minuti, ali je naposljetku ispao tragičarom. Mandžu je navijač pogodio bocom u glavu, a sudac je procijenio da je napadač simulirao i dodijelio mu drugi žuti karton. Još od Werdera nije bila veća šansa u uzvratu. Jurčić je izašao sa samo jednom špicom Papadopoulosom što mu se obilo u glavu. Napadački Red Bull kaznio je branjenje rezultata golom Šventa u 33. minuti. Grk je izjednačio na početku nastavka, ali konfuznost u Dinamovoj obrani iskoristio je Nelisse pobjedničkim golom u 83. minuti.

2010. Dinamo - Šerif ( 1-1, 1-1, 6-7 np)

Ako su svi dosadašnji pokušaji bili frustrirajući što onda reći o okršaju s moldavskim Šerifom. Momčadi koju je osnovao lokalni tajkun Victor Gusan. Bez ijednog zapaženog uspjeha u Europi Šerif je Dinamu priredio vjerojatno najveće poniženje u povijesti. 'Modri' su u prvoj utakmici u Moldaviji uzeli pristojni kapital od 1-1, no ono što je Dinamo priredio navijačima u Maksimiru moglo bi poslužiti kao štivo za grčke tragedije. Šerif je šokirao Dinamovce iz prve prave prilike preko Erokhina u 16. minuti. Naravno Dinamo je dotad uvjerljivo bio bolja momčad. Napadači su dugo pleli mrežu pokušavši razbiti Šerifov zid, a to se dogodilo u 55. minuti nakon dosuđenog penala. Sammir je zabio za 1-1, a do kraja utakmice više nije bilo golova te se krenulo na izvođenje jedanaesteraca. Nevjerojatno je što su promašili Dinamovi igrači. Vladimir Stojanov obranio je čak tri penala - Badelju, Sammiru i Vrsaljku, a za konačni debakl pobrinuo se Dodo pogodivši okvir gola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović