Obavijesti

Sport

Komentari 9

Uefa digla premije za LP, traži još jedno mjesto na Mundijalu

Uefa digla premije za LP, traži još jedno mjesto na Mundijalu
5

Europa će na SP-u 2018. imati 14 predstavnika, jednog više zbog domaćinstva Rusije, no zatražit će još jedno. Klubovi će iz različitih fondova dobivati više novca

VIDEO

Europska nogometna konfederacija Uefa zatražit će od Fife mjesto za još jednu svoju članicu na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, odlučio je u ponedjeljak Izvršni odbor na sastanku u Beču dan uoči 39. kongresa na kojem će se birati novi saziv IO-a. Među 12 kandidata za sedam mjesta u odboru je i predsjednik HNS-a Davor Šuker.

S obzirom da je Rusija domaćin kao članica Uefe, Stari kontinent imat će sigurnih 14 predstavnika na Mundijalu koji će se za tri godine održati u najvećoj svjetskoj državi, ali vrhuška Uefe zatražila je dodatno mjesto kao odgovor na poziv Fife svim konfederacijama da to učine uoči sjednice njena izvršnog odbora 30. svibnja.

- Morate imati najbolje momčadi na turniru kako biste okrunili najbolju - rekao je glavni tajnik Uefe Gianni Infantino.

Ždrijeb kvalifikacija 25. srpnja, Gibraltar na čekanju

Ne bude li nenadanih promjena, kvalifikacijskih skupina za SP 2018. bit će devet, od čega će sedam imati šest reprezentacija, a dvije po pet (ukupno 52 momčadi). Pobjednici skupina idu izravno na Mundijal, a osam najboljih drugoplasiranih razigravat će za dodatna četiri mjesta. Ždrijeb će se održati 25. srpnja u Sankt Peterburgu.

U ždrijebu se zasad neće naći Gibraltar kojega je Uefa priznala kao punopravnu članicu, ali ne i Fifa zbog pritiska Velike Britanije. Tamošnji je savez, koji će poslati svoju reprezentaciju na prijateljsku utakmicu seniorskih reprezentacija protiv Hrvatske 7. lipnja na maksimirskom stadionu, uložio žalbu na tu odluku Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu (CAS) koji bi odluku trebao donijeti u svibnju.

Dodatnih 300 milijuna eura za sudionike LP

Osim tehničkih pitanja oko SP-a, IO Uefe pozabavio se i financijskim kolačem za klubove diljem Europe. Tako je odlučeno da će krovna europska nogometna federacija svake godine za nagradni fond i fond solidarnosti klubovima isplatiti 2,24 milijarde eura. Rast prihoda stigao je nakon porasta sponzorskih ugovora za 30 posto za Ligu prvaka i Europsku ligu.

Shodno tome, povećat će se dio namijenjen sudionicima najelitnijeg svjetskog klupskog natjecanja, Lige prvaka. S dosadašnjih 900 milijuna eura nagradni fond narast će na 1,2 milijarde eura.

Ukrajinci i Rusi mogu jedni na druge u finalu EL

Iako je Uefa onemogućila izravan duel ruskog (Dinamo Moskva) i ukrajinskih klubova (Dnjipro, Dinamo Kijev) u četvrtfinalu Europske lige zbog napete političke situacije na istoku Europe, dođu li do finala u Varšavi 27. svibnja, oni će taj meč i odigrati, potvrdio je Infantino.

- Nadamo se da će momčadi iz Rusije i Ukrajine moći uskoro igrati u normalnim uvjetima - kazao je glavni tajnik Uefe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...
NIJE NEZADOVOLJAN HRGOM

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...

Moguće je da Filip završi na još kojoj ovakvoj priredbi. Tim više što nije doživio nokaut, bila je dobra borba, atraktivna, rekao nam je iz Rijada Željko Mavrović, koji je uvjeren da Hrga treba dobiti novu šansu

Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel  on preskočio teretanu ili što?!'
VIDEO BORBE

Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel on preskočio teretanu ili što?!'

Zanimljivo je bilo gledati meč preko komentara stručnjaka koji su ga prenosili uživo uz ring. To su ljudi s višegodišnjim iskustvom u boksu, a Filip ih je na startu oduševio. No oduševljenje se pretvorilo u nevjericu
Ovo je kraj Lige prvaka kakvu poznajemo! Nema više ždrijeba skupina, igrat će se i četvrtkom
ANKETA: ŠTO KAŽETE?

Ovo je kraj Lige prvaka kakvu poznajemo! Nema više ždrijeba skupina, igrat će se i četvrtkom

Broj klubova povećava se na 36, svaki će igrati po osam utakmica u grupnoj fazi, ali protiv osam protivnika, sa svakim po jedanput. Dinamo jedan korak dijeli do ligaške faze