Obavijesti

Sport

Komentari 2

Vladimir Beara život posvetio 'biloj' boji: Živim za moj Hajduk

Vladimir Beara život posvetio 'biloj' boji: Živim za moj Hajduk
7

Jedna od najvećih legendi Hajduka, Vladimir Beara, za 24sata prepun emocija otkriva kako je svoj život posvetio 'bilima'. S njima je proveo najljepše trenutke...

VIDEO

Hajduk je meni sve. S njim u mislima i dan-danas se budim i idem na počinak. Hajduk je moja najveća ljubav, ljubav koja poput svake prave i iskrene ljubavi ima puno lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka. Ljubav zbog koje vam srce jače zaigra, ali se i bolno u grču stegne. S Hajdukom sam doživio i proživio sve najljepše u životu, druženja s iskrenim prijateljima, radost velikih utakmica i pobjeda, osvojene trofeje..., ali i razočaranja koja me čine tužnim.

Na vrhuncu slave i popularnosti ljudska me zavist potjerala iz Splita, iz mojeg Hajduka. Odrekli su me se u trenutku kad smo slavili naslov prvaka. Namjerno kažem odrekli jer to nije učinio ni moj Hajduk ni njegovi navijači nego pojedinci koji su u to vrijeme vodili klub. Potjerali su me kao nepotrebnog, tako da sam karijeru morao nastaviti u Crvenoj zvezdi.

Politika se često poigravala mojim životom, no imao sam sreću da su me u zaštitu uzimali Josip Broz Tito, a poslije i Franjo Tuđman. S njim sam se družio u Beogradu dok je bio predsjednik Partizana.

Premda sam gotovo Hajdukov vršnjak, teško mogu svjedočiti o njegovoj prijeratnoj povijesti jer je se, osim po pričanju starijih, slabo sjećam. Prva sjećanja vežu me uz Stari plac u vrijeme poslije Drugog svjetskog rata te velike igrače poput Bernarda Vukasa i Frane Matošića, a poslije i Ivice Hlevnjaka, Jurice Jerkovića, Zlatka Vujovića, Alena Bokšića...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bernard Vukas, Frane Matošić i ja devet sezona igrali smo zajedno, osvojili tri naslova prvaka - 1950., 1952. i 1955., a trebali smo pet puta za redom biti prvaci.

Dva puta nam je Fudbalski savez Jugoslavije stao na put. 

Najprije su nas 1952. natjerali da igramo s juniorima prva dva kola jer smo mi seniori bili na turneji u Južnoj Americi. Ondje smo uz dozvolu najviših državnih vlasti, koje su željele dobre odnose s Peronom, ostali dva tjedna dulje od planiranog. Tako smo ostali bez četiri vrijedna boda. A poslije će se ta četiri boda pokazati presudnima u borbi za naslov prvaka.

I danas mnogi smatraju kako su 'naše' 50. bile najbolje razdoblje u povijesti Hajduka, no ja se ne slažem se. Za mene je ipak 'zlatna generacija' iz ‘70-ih napravila najviše, a ponosan sam jer sam joj, kao pomoćni trener Slavku Luštici, udario temelje. Uveli smo u seniore, s njima smo nakon 16 godina posta osvojili i naslov prvaka 1971. godine... Poslije im je Zebec dao snagu i disciplinu, a Ivić ih odveo do svih rezultatskih uspjeha. No ne manje važno, imali su i sjajnu logistiku u Titu Kiriginu i Jeri Burazinu, koji su radili sve u interesu kluba.

Danas se svi sa sjetom prisjećamo prošlih dana, pobjeda i vremena kad su igrači Hajduka birani u reprezentacije svijeta, kad su se tresle gaće svima koji su dolazili u Split. Danas je drugo vrijeme, no Hajduk će uvijek biti Hajduk. Veliki klub je zato jer ima najbolje navijače na kugli zemaljskoj. Zato i ja, u jesen svojega života, u 83. godini, još idem na gotovo sve utakmice Hajduka u Splitu.

I ići ću sve dok će me noge nositi...


1) Hajdukova generacija 1927. godine

2) Vladimir Beara u mladim danima

3) Spomen-ploča u praškoj pivnici U Fleku, mjestu gdje je 1911. osnovan Hajduk 

4) Osnivači Hajduka

5) Generacija 1974./1975.

6) Generacija 1952. s Vladimirom Bearom (drugi slijeva)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu