Obavijesti

Sport

Komentari 15

Stadioni na EP-u: Na onome gdje je pao 'elf' neće se igrati

Stadioni na EP-u: Na onome gdje je pao 'elf' neće se igrati
4

Neka Hrvatska igra u Nici, Marseilleu i Parizu. U svlačionici na Parku prinčeva osjećaš se kao zvijezda, kaže Subašić koji dobro poznaje stadione u Francuskoj

VIDEO

Ako se među 23 odabrana ne ugura i Mario Pašalić, Danijel Subašić (30) će na Euru biti ono što je Ardian Kozniku bio 1998. - jedini hrvatski reprezentativac koji je uoči velikog natjecanja igrao u Francuskoj. Domaćin, vodič, prevoditelj...

- Najdraži francuski stadion mi je onaj u Marseilleu, kako zbog toga jer zaista lijep, tako i zbog odličnog ozračja na tribinama. Ako bih mogao birati, volio bih kad bi Hrvatska na njemu odigrala jednu utakmicu. Rado bih da zaigramo i u Nici, koja je u susjedstvu mog Monaca, te u glavnom gradu Parizu na Parku prinčeva - rekao je Subašić.

Dobro poznaje gotovo sve stadione na kojima će se igrati Euro, svakog vikenda igra na njima i znat će pripremiti suigrače na sve što ih čeka u njemu dobro poznatoj zemlji.

- Park prinčeva je kultni stadion, svlačionice su fenomenalne, kad uđeš unutra osjećaš se kao zvijezda. Ne možeš loše odigrati - istaknuo je hrvatski golman.

Većina stadiona na kojima je Hrvatska igrala 1998. temeljito je obnovljena. Ali lijepo se opet prisjetiti pobjede nad Jamajkom u Lensu, pa one protiv Rumunjske u Bordeauxu, borbe za broncu na pariškom Parku prinčeva... Igrat će se i u Lyonu, ali ne na onom stadionu na kojem su “vatreni” pobijedili Njemačku. Sudbina Gerlanda je nepoznata, jer gradi se novi stadion, koji će nositi ime Stadion svjetla.

Subašića je posebno impresionirao novi stadion u Lilleu, na kojem su zaigrali i naši košarkaši tijekom Eurobasketa. Naime, velebni stadion može se transformirati i u dvoranu.

- Stadion u Lilleu je vrlo zanimljiv, dosta je neobično igrati sa zatvorenim krovom. Međutim, EP je ljeti, pa se krov gotovo sigurno neće zatvarati. Lijep je i novi stadion u Bordeauxu. Francuzi su na njemu već igrali reprezentativne utakmice - istaknuo je Subašić.

Uz to što je jedini “Francuz” u kadru izbornika Ante Čačića, Danijel je i jedini naš igrač koji je odigrao svih 900 minuta u kvalifikacijama. Bit će iznimno važno da bude u pravom izdanju idućeg ljeta na Euru u Francuskoj.


- Zadovoljan sam kako sam branio u kvalifikacijama. Nisam imao puno posla, a sve što sam trebao sam i obranio - kaže hrvatski golman, koji je primio samo pet golova u kvalifikacijama.

- Lijepo je znati da si primio najmanje golova u grupi. Žao mi je jedino Norveške, dobili smo bezveze dva gola i zakomplicirali si situaciju - istaknuo je Subašić.

Važno je ipak da je Hrvatska na Euru, a izbornik Ante Čačić ne želi u Francuskoj biti samo prolaznik. Nakon prolaska na EP Čačić je pričao o izlasku iz sjene ‘vatrenih’. Budući da su Boban i društvo te 1998. osvojili svjetsku broncu, hrvatski izbornik sigurno ne razmišlja o manjem dosegu.

- Pitanje je koga ćemo izvući, s kojim reprezentacijama ćemo se križati. Svi smo u najboljim godinama, igramo u velikim europskim klubovima, pa ako budemo zdravi, možemo napraviti puno - kaže Danijel Subašić.

10 STADIONA ZA EURO 2016.

  • PIERRE-MAUROY Lille je ugostio i košarkaški EP, ovaj stadion je čudo tehnologije. Ima pomični krov koji se može otvoriti i zatvoriti u svega 30 minuta.
  • BOLLAERT-DELELIS Lens ima stadion izgrađen u engleskom stilu, sa četiri odvojene tribine. Svaka ima svoje ime, jedna nosi ime Élie Delacourt, po vođi navijača.
  • STADE DE FRANCE Saint Denis predgrađe je Pariza, na ovom stadionu Hrvatska je 1998. izgubila od Francuske. Na njemu će se igrati finale Eura 2016.
  • PARK PRINČEVA Pariški stadion nalazi se kilometar od Roland Garrosa. Stadion na kojem je Hrvatska 1998. pobijedila Nizozemsku i osvojila čuvenu broncu.
  • MATMUT ATLANTIQ Bordeauxov stadion je dizajnirala arhitektonska kompanija “Herzog & de Meuron”, koja je napravila i Bayernovu Allianz Arenu.
  • MUNICIPAL Toulouse ima puno iskustva s domaćinstvom velikih natjecanja. Izgrađen je 1937. i bio je domaćin utakmicama na Mundijalu 1938. godine.
  • VELODROME Marseille će ugostiti polufinale. U uređenje je potrošeno 150 milijuna eura. Ima i krov, a niti jedan klub u Francuskoj nema veći stadion (67.000).
  • ALLIANZ RIVIERA U Nici je stadion koji je najbliži Hrvatskoj - 727 km zračne linije. Troškovi odlaska automobilom u jednom smjeru iznose oko 185 eura.
  • DES LUMIERES U Lyonu grade stadion na kojem nijedna stolica neće biti više od 15 metara od terena. Zamijienit će Gerland, na kojem smo 1998. srušili ‘elf’.
  • GEOFFROY-GUICHARD St. Etienne ima stadion na kojem je 2600 ‘kvadrata’ solarnih ćelija, koje proizvode električnu energiju dostatnu za 60 obiteljskih kuća.

Što sve trebate za najfiniji rižoto

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica