Obavijesti

Sport

Komentari 32

Vodio mu i oca i strica: Špaco je trenirao cijelu obitelj Balić

Vodio mu i oca i strica: Špaco je trenirao cijelu obitelj Balić
5

Ujutro u sedam kreće iz Dugopolja i busom putuje u Split u školu, a nakon toga na trening Hajduka. U prošlom mandatu Stanka Poklepovića bio je - sakupljač lopti

VIDEO

Oba su podrijetlom iz Dugopolja, obojica imaju dugu kosu i isto prezime, a daljnji su rođaci - Ivano i Andrija Balić. Prvi je bio najbolji rukometaš na svijetu, a drugi je mlada nada Hajduka kojoj predviđaju sjajnu karijeru.

Ima nešto u tim dugopoljskim genima Balića. Ivanov djed Petar, kojeg su svi zvali Petrica, seoska je legenda. Zbog pobuna protiv režima stalno je ratovao protiv žandara, koji ga nikad nisu mogli uhvatiti jer je bio strašno brz. A i Andrijin otac Ivica imao je problema s vlastima. Za vrijeme demonstracija pred komandom Vojnopomorske oblasti 1991. izvjesio je hrvatski barjak na splitsku Banovinu, zbog čega ga je te noći došla uhititi vojna policija. No pokucali su na susjedova vrata, što ga je spasilo zatvora. Krio se mjesec dana, potom prijavio u gardu te kao pripadnik 114. brigade prošao sva ratišta od Čavoglava do Dubrovnika, a kraj rata dočekao je kao zapovjednik satnije s činom poručnika. Do rata je i sam igrao nogomet.

Sanjin strukić/Pixsell

- Branio sam u RNK Splitu, najprije kao rezerva Tonćiju Gabriću, a kad je on otišao, 1984. me na gol stavio - Stanko Poklepović. Što ti je sudbina, šjor Špaco je trenirao mene, mog brata Josipa u Solinu, a evo, sad je trener i mom Andriji - nasmijao se Ivica Balić, čije je gene očito naslijedio i Andrija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- I Andrija je počeo kao golman. U Dugopolju tad nije bilo puno djece pa su spajali generacije, a njega su kao najmlađega gurnuli na gol. Na sreću, na jednoj su ga selekciji snimili Ivan Buljan i Ivica Kalinić, pa ga je na njihov nagovor Saša Glavaš gurnuo u igru...

Andrija je od malih nogu bio zaluđen nogometom.

- Na 'guvnu' pored kuće stalno se igrao loptom, ništa njega drugo nije zanimalo - otkriva nam Ivica Balić i dodaje kako je osim genetike, kod Andrije važnu ulogu odigrala i prehrana i kućni ljubimac, vučjak Bela.

Duga kosa je Andrijin zaštitni znak od trećeg razreda osnovne škole.

- Svidjelo mu se i nema teorije da se ošiša. Nagovarali smo ga, uvjeravali da je teško održavati dugu kosu, ali nema šanse, ne vjerujem da će je ikad ošišati.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Andrija se vrlo brzo preselio na Poljud, prošao je sve selekcije Hajduka, a "vatreno krštenje" imao je na utakmicama Europske lige, kad je skupljao lopte.

- Toliko ga se dojmio ambijent da je uvijek tražio da vraća lopte ispod sjeverne tribine, odakle je gledao i prve utakmice na koje sam ga vodio...

Andrija je u Dugopolju završio osnovnu školu, trenutačno pohađa treći razred komercijalne škole u 15 kilometara udaljenom Splitu.

- Ujutro kreće od kuće oko sedam sati. Ako ga nema tko voziti, ide s društvom autobusom, a nakon toga na trening. Naporno je, ali uskoro će postati punoljetan, položiti vozački ispit pa će ići sam - nada se Andrijin otac i dodaje:

- Razmišljali smo o tome da mu nađemo stan u Splitu, jer bi mu bilo lakše, ali previše je vezan uz obitelj da bi se odvajao. Jako je vezan uz braću, sestru i roditelje.

Zbog toga ga nisu pustili ni u Tottenham prošloga ljeta, iako su iz Londona bili spremni platiti dva milijuna eura.

- Ne bih ga pustio ni za deset. Nije on bio spreman za to, i bilo bi  ga pogrešno forsirati. Pomalo, sve će doći na svoje. Sad ima šansu u Hajduku, neka se dokaže i izbori.

Nakon Radoševića i Caktaša, Balić nastavlja niz mladića iz Dugopolja u Hajdukovom dresu. Tu su još i Lorenco Šimić i Petar Bosančić, a i Andrijin mlađi brat Nikola je u omladinskoj školi Hajduka.

Menadžerska agencija Stars & Friends snimila ga je u kadetima i od tada je pod njihovom paskom.

- Andrijin najveći forte je to što je dobar i jednostavan momak. Redovito pohađa školu, živi s obitelji, nedjeljom ide na misu, autobusom ide na treninge i ne zanimaju ga društvene mreže i provodi. Valjda je jedini koji nema Facebook profil - otkrio je jedan od njegovih zastupnika Filip Naranča i dodao:

- Andriju svi percipiraju kao igrača poteza, no malo je poznato kako je on na testovima izdržljivosti imao jedan od najboljih rezultata među prvotimcima Hajduka, a lani je za Hajduk i reprezentaciju odigrao preko 70 utakmica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje