Obavijesti

Sport

Komentari 30

Vozi "điro di Ćiro": Taktiku za Hajduk smišljam na biciklu...

Vozi "điro di Ćiro": Taktiku za Hajduk smišljam na biciklu...
7

Vozim ga i po kiši. Svi se u Zadru smiju, ja znam da moram biti aktivan i zadržati formu, rekao nam je Ćiro Blažević, koji se ne odvaja od novog električnog bicikla...

VIDEO

Ćiru Blaževića (79), dok je šetao Zadrom, zaustavio je prodavač.

- Ćiro, kupite bicikl.

- Koliko košta?

- 5100 kuna, ali za vas s popustom.

- Ma kakav popust?! Evo, tu je 5100. Izvolite - odgovorio je Ćiro izbrojivši novac. I kupio si je električni bicikl.

Trener Zadra ne odvaja se od novog bicikla. Cijele dane se vozi. Njime odlazi na kavu, ručak, treninge. Odmah ispod upravljača smještena je bijela košarica, u koju stanu sitni darovi, koje Ćiro uvijek voli imati uza se kako bi nekoga razveselio.

- Vozim ga i po kiši. Svi se u Zadru smiju, a ja znam da moram biti aktivan, da moram zadržati formu. Trčim s igračima, vozim bicikl. Svi čekaju kad će me infarkt strefiti, ali znam i to da srce traži onu vrstu aktivnosti, treninga. Dobro mi dođe i zbog ozlijeđenoga koljena - kaže Ćiro.

Dok biciklom prolazi Bulevarom, starim gradom, Stanovima, Borikom, Zadrani mu veselo mašu. Pristojan i galantan, kao uvijek, Ćiro uzvraća pozdrave.

- Moram mahati i lijevom i desnom rukom, a to dovodi do problema jer ne znam voziti bez ruku - kaže kroz smijeh trener Zadra.

Osim Ćire Blaževića, bicikl redovito vozi Arsene Wenger. Kao i Ćiro, trener Arsenala u vrijeme priprema na treninge dolazi i odlazi isključivo biciklom.

- Ovaj moj je električni. Ima bateriju, koju uključim ako dolaze zahtjevnije dionice. Primjerice, ako cesta vodi uzbrdo, uključim bateriju kako bih lakše prošao. Smanjuje se opterećenje. Koliko traje baterija? Četrdeset kilometara.

Iako je vlasnik skupocjenih automobila, pa i legendarne Vespe, Ćiro se u Zadru odlučio za biciklizam. Zbog toga i ne čude vitalnost te savršena kilaža, koja ga krasi od početka karijere. Brine se Ćiro o svemu, pa i o zaštiti bicikla. Krađa bicikala postala je u Hrvatskoj novi oblik kriminala, na dan se u prosjeku ukrade jedan bicikl.

- Čuvaju mi ga dečki iz hotela. Čim dođem, oni odmah istrče ispred hotela i spreme ga u skladište - kaže kao dijete zaigrani Ćiro.

A znate kako je kod zaigrane djece. Postaju neoprezna.

- Ma nemojte me vući za jezik... Evo, baš sam se prekjučer pokušao biciklom popeti na nogostup. I što je bilo? Pao sam. Lakat mi je velik kao dječja glava. Od sada pazim, nema više zaje...cije. Ne vozim po cesti, vozim samo po pločniku - završio je Ćiro.

Ekološki bicikl bez registracije

Za razliku od Ćirine Vespe, bicikl je potpuno ekološki proizvod. Nije potrebna registracija, a Ćiro trenutačno uči kako voziti - bez ruku.

"Cajger"

Odmah na volanu je digitalni pokazivač brzine, a ispod košarica u kojoj Ćiro obično drži sitne darove za prijatelje. Bicikl postiže maksimalnu brzinu 25 km/h.

Ćiro puni bicikl noću

Punjenje baterije, ovisno o tome jesu li od 100 ili 230 volti, traje između šest i osam sati. Ćiro baterije najčešće puni noću dok se bicikl “odmara.

Baterija izdrži 40 km

Baterija za teže dionice, kao što su ceste koje idu uzbrdo, Ćiro upali bateriju, koja olakšava vožnju jer ne treba pedalirati. Baterija “drži” 40 kilometara.

Ne treba vozačka

Električni bicikl težak je 40 kilograma, a može podnijeti teret od 130 kilograma. Za vožnju biciklom nije obavezna zaštitna kaciga ni vozačka dozvola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica