Obavijesti

Kolumne

Komentari 36

Zbog čega Brazil ne bi naišao na nepremostivu HR prepreku?

Hrvatska je dobila najveću moguću reklamu i valja je iskoristiti. Kako? Pravim, snažnim otporom favoriziranom domaćinu. Povijest SP-a pamti brojna iznenađenja

VIDEO

Odlazak hrvatske reprezentaciju na smotru u Brazil shvaćali smo kao pitanje opstanka našeg nogometa, toliko smo žudjeli za Brazilom da smo na ga naposljetku dobili - u skupini! Peterostruki svjetski prvak, domaćin prvenstva i naša Hrvatska otvorit će prvenstvo. Štogod sad mislili, jesmo li mogli imati više naklonosti ždrijeba ili ne, jedno je sigurno. Hrvatskoj je pripala velika čast, sudjelovati u otvaranju prvenstva pred cijelim svijetom koji će početak prvenstva čekati nestrpljivo odbrojavajući.

Ruku na srce, Hrvatska je dobila najveću moguću reklamu i valja je iskoristiti. Kako? Pravim, snažnim otporom favoriziranom domaćinu, hrabar nastup  uz poticanje nervoze samouvjerenim Brazilcima. I nije da se ne može dobro "zakuhati" ova utakmica, zašto Brazil ne bi naišao na nepremostivu, hrvatsku, prepreku. Uostalom, povijest svjetskih prvenstva pamti brojna iznenađenja na premijernim utakmicama.

Hrvatska ima iskustvo svoje prve utakmice na svjetskoj smotri protiv Brazilaca, 13. lipnja 2006. godine u Berlinu u spektakularnoj atmosferi Olimpijskog stadiona u Berlinu Hrvatska je pružila izvrstan otpor najboljoj reprezentaciji u povijesti. No, kao da se s tom izvanrednom utakmicom iscrpila pa je u preostale dvije utakmice protiv Japana i Austrije zabilježila tek dva remisa i bila eliminirana.

Zanimljiva je naša reprezentacija na velikim natjecanjima. Uobičajeno pruža najbolje partije protiv najjačih, problematična je s onima koji su slabiji. Stoga sam uvjeren da se Hrvatska protiv Brazila neće ni uplašiti ni osramotiti. Motiv u naših nogometaša ovakvim ždrijebom uvećat će se do konačnih granica, Hrvatska odmah na startu Svjetskog prvenstva ima prigodu dokazati svijetu da Brazil kao domaćin prvenstva nije apsolutni favorit.

Nekako treba malo zagledati i u povijest. Jedino čega se Brazil boji jest kiks pred vlastitom publikom. Daleke 1950. godine u praktički finalu svjetske smotre u Rio de Janeiru na Maracani, pred dvije stotine tisuća gledatelja Brazilu se dogodio najteži poraz u povijesti. U posljednjoj utakmici završne skupine koja je odlučivala o svjetskom prvaku Urugvaj je pobijedio Brazil s 2-1, nakon tog debakla širom Brazila zabilježena su masovna samoubojstva, a  brazilski izbornik sa stadiona je od bijesa razularenih navijača pobjegao u ženskim haljama. Novine su krasili naslovi - "Od ovog debakla nacija se nikad neće oporaviti".

- Nama je najteže igrati kod kuće, često je znao izgovoriti i sam Edson Arantes de Nascimento Pele.

- Pritisak na domaćem terenu kojeg mi osjećamo ne osjeća niti jedna momčad na svijetu, ustvrdio je on i vađenje ovih rečenica iz naftalina može i te kako poslužiti i našim reprezentativcima u iščekivanju ove utakmice.

Brazil, zaluđen nogometom, nema pravo na posrtaj. Hrvatska, s druge strane, nema ništa za izgubiti, a može dobiti nevjerojatno puno. Ma, biti će to prava utakmica koja će potvrditi zašto je nogomet najpopularnija igra na svijetu. Najpopularnija je upravo iz razloga što od svih momčadskih sportova u nogometu autsajder ima najviše šansi u dvoboju protiv favorita. Zato mislim da će Hrvatska potvrditi zašto je nogomet tako globalno popularan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode