Obavijesti

Sport

Komentari 74

Zdravkova vladavina punih 15 godina, Zoran donio 10 titula

Zdravkova vladavina punih 15 godina, Zoran donio 10 titula
2

Zoran i Zdravko Mamić djeca su Dinama. Obojica su igrali u juniorima kluba, no dok je Zoran napravio solidnu karijeru, Zdravko se brzo okrenuo biznisu...

VIDEO

Iako su braća Mamić godinama već 'neprijatelji broj 1' tvrdokornih Bad Blue Boysa, može se slobodno reći da su Zoran i Zdravko doista djeca Dinama . Obojica su juniorski igrački staž odradili u 'modrom' klubu, no dok je Zoran napravio zavidnu igračku karijeru, Zdravko se vrlo rano okrenuo biznisu, poslovima koje sada detaljno 'češlja' USKOK .

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24SATA 00:16

Zdravko Mamić rođen je u Bjelovaru 1959. godine i već u ranoj dobi pokazao je da ima 'nogometni gen'. U dječačkim danima Zdravko je bio član juniora Dinama. S braćom Stojanom i Zoranom doselio se iz Bjelovara u Sesvete gdje su živjeli bez oca koji je radio u Njemačkoj i tako ih uzdržavao. No brzo je shvatio da će kopačke i dres morati zamijeniti odijelom i skupim cipelama te se okrenuti nogometnom biznisu.

U Dinamo se vraća kao glavni direktor, a tu je funkciju obnašao od 1992. do 1994. godine. U to vrijeme Dinamo je osvojio jedno prvenstvo Hrvatske i jedan Kup. No u vrijeme kada je Maksimirom vladao Zlatko Canjuga za Zdravka u klubu nije bilo mjesta. U to vrijeme Zdravko je nogometno vladao u Osijeku, Segesti i Croatiji iz Sesveta, no 2000. godine vraća se u Dinamo kao član Izvršnog odbora, a od 2003. je izvršni dopredsjednik .

Zdravko se često hvali svojim navijačkim stažom. Istina je da od djetinjstva navija za Dinamo, što često voli isticati, a kao dijete prodavao je stiropor za sjedalice na Maksimiru. Nekoliko se puta u medijima pohvalio kako je kao mladić novac zarađivao na razne načine, a jedan od njemu najdražih bio je švercanje traperica. Prvo veće bogatstvo zaradio je kad je njegova obitelj počela proizvoditi plastične boce za tvornicu alkohola.

Imao je i svoju agenciju za prodaju igrača, a prije nekoliko je godina sve poslove u agenciji prepustio sinu Mariju . Između ostalih u vlasništvu agencije je bio i Eduardo da Silva s kojim je Mamić bio na sudu zbog 'lihvarskog ugovora' prema kojem je Eduardo do kraja karijere morao Mamiću plaćati 20 posto svih primanja. Eduardo je tužio Mamića i 2014. taj spor dobio.

Mamić je svakako jedan od najkontroverznijih likova hrvatske nogometne 'elite', a najčešće su mu na meti novinari. Voli Mamić dijeliti, ali i uzimati novac svojim igračima. Jednom je tako 'opleo' Marija Mandžukića sa 100.000 eura zbog 'nepotrebno zarađenog crvenog kartona protiv Red Bulla'. Kako god bilo, Zdravko Mamić vjerojatno je najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa što i sam voli isticati rečenicama poput: 'Ja sam Niku Kovača postavio na klupu reprezentacije'.

Zoran Mamić: Dinamov junior, kapetan, sportski direktor, trener...

Zoran Mamić za razliku od Zdravka puno je smireniji u nastupu prema medijima, odmjereniji u izjavama i mnogi će reći da mu je najveća mana što je - Zdravkov brat.

Juniorski staž Zoran je odradio u Dinamu, a u prvu momčad 'modrih' dolazi 1992. godine. Nakon četiri sezone u Dinamu Zoran se otisnuo u Njemačku gdje je igrao devet godina. U 'svoj' Dinamo vratio se 2005. i od tada 'modri' vladaju Hrvatskom. Kao igrač, kapetan, sportski direktor ili trener osvojio je sve naslove prvaka u posljednjih deset godina.

Najveći uspjeh u igračkoj karijeri svakako mu je bronca sa Svjetskog prvenstva 1998 . Igračku karijeru prekinuo je 2007. i praktički odmah sjeo u fotelju sportskog direktora. Nakon brojnih otkaza trenerima u Dinamu Zoran je 2013. napokon samostalno preuzeo klupu Dinama gdje sjedi i danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja