Obavijesti

Sport

Komentari 55

Zoran Mamić: Zbog Hajduka hrvatski derbi nije na nivou

Zoran Mamić: Zbog Hajduka hrvatski derbi nije na nivou
1

Nekad se za derbi tražila ulaznica više, danima se pričalo o Mlinariću i Sliškoviću, Cvitanoviću i Rapajiću, Eduardu i Ercegu... Danas je u oba tabora nevjerojatan mir

VIDEO

Posljednji put Hajduk je pobijedio na Maksimiru 2008. Milan Badelj tada je bio rezerva u Dinamu, branio je Tomo Butina, a za Hajduk je igrao i Josip Skoko. Otad su prošla 2428 dana.

Badelj je u međuvremenu promijenio Bundesligu i Seriju A, Butina je već nekoliko godina trener u Dubaiju, a Skoko uz ‘ribičiju’ slavi 40. rođendan. Te 2008. “bijele” su do pobjede vodili trener Goran Vučević, sadašnji sportski direktor i kapetan Srđan Andrić, aktualni voditelj omladinskog pogona kluba.

No, u Dinamu su prilično uvjereni da se scenarij iz 2008. ne može ponoviti.

- To je najveći hrvatski derbi, ali... - počeo je trener Dinama te malo zastao. I potom nastavio:

- Nažalost, Hajduk više nema kvalitetu kao nekad... Derbi nije na nivou na kojem ga mi želimo i na kojem bi trebao biti. No, to nije naša krivnja, mislim kako bi svi klubovi u Prvoj HNL trebali težiti našoj razini, a ne da se mi spuštamo na njihovu - kaže Mamić.

Nekad se za derbi tražila ulaznica više, danima se pričalo o Mlinariću i Sliškoviću, Cvitanoviću i Rapajiću, Eduardu i Ercegu... Danas je u oba tabora nevjerojatan mir, poremetiti ga može samo, ne daj Bože, nekakav uragan tipa Katrina. Modri na sve načine pokušavaju animirati svoje navijače. Ulaznice se dijele po školama, kafićima, a mogu se dobiti za naručeno pivo. Bijeli s tim nemaju problema.

- Očekujemo da će biti naših navijača kao i uvijek, ali ne razmišljam previše o tome, fokusiran sam samo na teren i igru - kaže Hari Vukas, trener Hajduka.

U posljednjih nekoliko godina derbi je nudio svašta. Od prekida, preokreta u posljednjim sekundama, pa čak i do neodigravanja.

No u povijesti derbija najviše se o glavu razbijalo podcjenjivanje. Hajduk je to napravio 1987. i usred Splita dobio četiri komada. Dinamo je tu grešku ponovio 2008. i pred prepunim Maksimirom ispao smiješan. Smijali su se “modri” tada Danijelu Subašiću, koji je danas među najboljim golmanima francuske lige i Nikoli Kaliniću, finalistu Europske lige...

Dinamo jest bolji, kvalitetniji, no Hajduk ima navijače. I splitske klince koji u Maksimiru nemaju baš ništa za izgubiti. Baš kao što nisu ni oni iz 2008...

1. Najbrži gol u derbiju zabio je Milan Rapaić

U travnju 1996. Hajduk i Dinamo igrali su u Ligi za prvaka. Nisu se “modri” ni rasporedili na terenu, a Aljoša Asanović gurnuo je loptu Milanu Rapajiću, koji je zaobišao Ladića i zabio. Igrala se 1. minuta. To je najbrži gol u derbijima.

2. Igrao je samo deset sekundi

Anderson Costa ušao je 15. travnja 2006. na Poljudu u igru u 75. minuti umjesto Ivana Bošnjaka. Na terenu je proveo samo deset sekundi nakon čega je dobio crveni karton.

3. Nitko ne tuče kao Carević i Agić

Jasmin Agić i Mario Carević imaju najviše žutih kartona u povijesti hrvatskih derbija. Obojica su zaradila po devet javnih opomena.

4. Čak tri penala u jednom derbiju

U dosadašnjim derbijima u HNL-u sedam je golova palo iz jedanaesteraca, od toga čak tri u derbiju 1. listopada 2006.

5. Nitko kao Eduardo da Silva

Jedini hat-trick od 1992. do danas uspio je zabiti Eduardo da Silva. Bilo je to na proslavi naslova prvaka u Maksimiru 19. travnja 2007. godine. Dudu je zabio u 14., 39. i 78. minuti.

6. Pralija i Andrić dijele rekord

Za Hajduk su u derbijima najviše golova zabijali Nenad Pralija i Srđan Andrić, obojica po pet. Kod Dinama je Eduardo zabio sedam.

7. Točno 6-0 za šezdeset godina

Najveća pobjeda Hajduka u Maksimiru bila je 6-0 i to 1955. prije točno 60 godina. Po dva gola zabili su Vukas, Radošević i Rebac.

8. Nisu bili modri nego narančasti

Na derbiju u Splitu 7. listopada 2007. Dinamo je prvi put nastupio u rezervnim (narančastim) dresovima. Do tada je uvijek igrao u plavim.

9. Jao, tko nam to opet sudi

Riječ sudac jedna je od najspominjanijih u derbijima. No znate li tko je puta najviše sudio Zagrepčanima i Splićanima? Željko Širić (11).

10. ‘Dedu’ Mujčina teško će sustići

Od osamostaljejna Hrvatske odigrano je 75 derbija (prvenstvo, kup, superkup), a najviše nastupa ima Edin Mujčin. Igrao je 24. puta, skoro trećinu dvoboja “modrih” i “bilih”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...