• Članak
  • Komentari 3
  • Share 33
  • Tweet

Djeca pate zbog izostanka oca i trebaju ga jednako kao majku

Hladan i udaljen odnos s ocem redovito se preslikava u odrasloj dobi, a očevi su jednako važna figura za dijete kao i majke te nisu, kako se mislilo, samo potpora

Četvrtak, 14. 6. 2012. u 14:45    Piše: Martina Japec
Djeca pate zbog izostanka oca i trebaju ga jednako kao majku Fotolia Razvedeni roditelji trebali bi najviše obratiti pozornost

Očeva ljubav važna je za emocionalni razvoj djeteta u jednakoj mjeri kao što je i majčina, dokazala je studija Sveučilišta Connecticut na 10.000 djece diljem svijeta. Do novih zaključaka došli su razgovorom s djecom o njihovom odnosu s roditeljima, načinu na koji su ih povrijedili te o osjećajima željenosti i potrebitosti, prenosi Daily Mail.

Odnos s majkom jednako je važan kao i odnos s ocem, a ukoliko su odnosi s ocem hladni ili nisu bliski dijete će to obilježiti za čitav život.

- Već 300 godina nametnut je jasan društveni stav o tome da je djetetu za zdrav razvoj potreban odnos s majkom, dok je uloga oca biti potpora majci, no to je zaista pogrešno - rekao je voditelj studije, profesor Ronald Rohner.

Djeca koja nisu imala kvalitetan odnos s ocem najčešće su probleme i komplekse iz tog odnosa imali i u odrasloj dobi, zbog čega bi žene u partneru najčešće tražile očinsku figuru, a muškarci kopirali ponašanje svog oca. Posljedica lošeg odnosa s ocem je tjeskoba, manjak samopouzdanja i gotovo patološka potreba za ljubavlju i nježnošću.

Poticanje očeva

Rohner kaže kako je utjecaj tate na dijete jednak kao i onaj od majke, a ključno je da to shvate očevi i više se uključe u odgoj djece, jer bi brige i odgovornosti roditeljstva trebali dijeliti posve ravnopravno sa ženama.

To se odnosi i na parove koji su rastavljeni, gdje je još nužnije da roditelj koje provodi manje vremena s djecom njima da do znanja koliko ih voli i cijeni te koliko su mu potrebni.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Obitelj.

Tagovi: uloga roditelja, tata, samopouzdanje djeteta, odnos oca i djeteta

Izdvojeni komentari 3 komentara Pogledaj sve komentare
15.06.2012., 11:43

Klompa: Sad sam stvarno zapanjen. Ne rezultatima nego time da je netko to morao proučavati i napraviti znanstveni rad o nečemu što se računa pod normalno, isto kao da je netko išao proučavati da li trava preživi bez vode ili što točno rodi na drvetu trešnje. Mislim, OK, ne smeta da su napravili takvo proučavanje, samo bi bolji efekt bio da su proučavali suprotno, kakve sve posljedice ima odrastanje djece bez jednog roditelja, bez obzira bilo to bez oca ili majke.... prikaži sve

18.06.2012., 11:10

superhik 11: a kako će se dijete osjećati ako ima dvije mame ili dvojicu tata???? koga će onda tražiti kao trećega??

14.06.2012., 15:30

Leksić: no shit sherlock...

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar