Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Dječji ispadi bijesa - spriječite problem i prije njegova začetka

Dječji ispadi bijesa - spriječite problem i prije njegova začetka
1

Da se ne biste crvenjeli svaki put kad vam dijete u prodavaonici priredi ispad bijesa, spriječite to pravodobnim dogovorom s njim o tome zašto je važno ostati smiren

VIDEO

Kad vam se žuri, a dijete vas ne sluša,  najvažnije je zadržati prisebnost i pokazati mu kako se nosi s ljutnjom

Gotovo da i nema djeteta, ili ih je jako malo, koje nije roditeljima priuštilo scenu poput protivljenja, odbijanja poslušnosti, bacanja predmeta oko sebe, inzistiranja na tome da dobije nešto što je poželjelo, i to odmah. A takve su scene najčešće u prodavaonicama, u kojima šarenilo na policama nekako izbriše iz dječje svijesti sve ono što su se prije dolaska dogovorili s roditeljima. 

Obziri popuste, želje provale, a roditelji se nađu na udaru prijekornih pogleda drugih kupaca, koji svi odreda, vidljivo je iz njihovih pogleda, imaju neko brzo i učinkovito rješenje. Dijete urla, vi još niste kupili što vam treba, a vjerojatno ni nećete jer vam je jedina misao kako što prije izaći i naći se na nekom usamljenome mjestu gdje možete malo oštrije ukoriti svog mališana. Neki roditelji taj problem riješe tako da odlaze u kupnju bez djece, ali ako vam se to ne sviđa, možete pokušati neku od strategija koje predlažu stručnjaci i iskusniji roditelji. 

Ako ste ljubitelji anglosaksonskog stila odgoja, vjerojatno će vam biti zanimljivo da američki stručnjaci savjetuju da ignorirate dijete pa će se ono nakon nekog vremena samo smiriti. Roditelji nisu baš oduševljeni tom metodom jer često mališani, kad vide da njihova reakcija ne izaziva roditeljsko ponašanje kakvo priželjkuju, postanu još glasniji, pa se roditelji pribojavaju toga kakve to posljedice može ostaviti na djetetovu psihu. 

Ignoriranje je, prema stavu američkih stručnjaka, prihvatljiva odgojna metoda koju ipak, da bi bila uspješna, valja kombinirati s još nekim odgojnim postupcima. Ono ne smije biti dizanje ruku od djeteta koje viče i protestira nego samo ignoriranje načina na koji dijete reagira. Djeca, naime, pojačano reagiraju na našu pažnju i kad nečemu pridamo više pozornosti, dijete će to iskoristiti. 

To jednako vrijedi za pozitivnu i negativnu pozornost. Ako razvijate blizak odnos pun pažnje sa svojim djetetom, kratkotrajno i odmjereno ignoriranje bi moglo biti dobra metoda rješavanja neželjenog ponašanja, neka vrsta “time outa”. Naime, dijete će odmah reagirati kad vidi da ne reagirate na njega, a vi ćete izbjeći borbu do iscrpljenja. Dijete će tada pojačanom vikom i bacanjem predmeta po podu pokušati skrenuti pozornost na sebe. 

Nakon što mu mirno kažete da se smiri i prestane vikati, dijete će dobiti poruku da ne reagira prihvatljivo, a ako se to ponašanje nastavi, primijenite još koju odgojnu metodu - skretanje pozornosti ili, na primjer, uskraćivanje povlastica. A kad se smiri, možete djetetu mirno objasniti zašto takvo ponašanje nije prihvatljivo, tako naime ne možete kupiti sve što vam treba.

Zagovornici prirodnih odgojnih metoda, pa i većina naših stručnjaka, protiv su ignoriranja. Uskraćivanje pažnje i ljubavi biću koje volimo, pa i slanje u sobu kad nešto loše napravi, smatraju da može ostaviti duboke posljedice. Zato je najbolji opći savjet roditelja s iskustvom da se spriječi problem prije nego što se ponovno javi. Dogovorite ponašanje s djetetom prije odlaska u prodavaonicu. 

Podsjetite dijete da prošli put nije dobilo sladoled ili neku drugu željenu stvar zato što se nije prihvatljivo ponašalo. Ako ipak sumnjate u to da će ovaj put biti drukčije, vjerojatno možete ići u kupnju dok je dijete u vrtiću ili školi, a razdoblje burnih protesta brzo će proći i zamijenit će ga neki drugi problem, koji ćete tad ponovno zajedno rješavati.         

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije