• Članak
  • Komentari 7
  • Share
  • Tweet

Djevojčice su odlučile omiljene lutke zamijeniti videoigricama

Najnepoželjnije na popisu igračaka su društvene igre kao što je "Čovječe ne ljuti se", a broj djece koje se igraju s igračkama na baterije se je u 50 godina utrostručio

Ponedjeljak, 25. 6. 2012. u 11:30    Piše: Monika Horvat
Djevojčice su odlučile omiljene lutke zamijeniti videoigricama shutterstock I dječacima i djevojčicama najviše se sviđaju videoigre

Elektroničke su igračke s petog mjesta koje su držale 80-ih godina u samo tri desetljaća skočila na prvo mjesto omiljenih dječjih igračaka, utvrdila je studija britanske tvrtke E.ON provdena na 2000 djece. 

Drugo mjesto drže igračke kojima se može nešto izgraditi poput Lego kocki, dok su lutke pale na treće mjesto. Nakon više od pola stoljeća vladavine, lutke su kao omiljene igračke za djevojčice zamijenile videoigrice. Baš kao i njima i dječacima se više od Lego kocki sviđaju Playstation, iPod i Xbox, piše Daily Mail.

Broj djece koje se igraju s igračkama na baterije u posljednjih se je 50 godina utrostručio, a najnepoželjnije su društvene igre kao što je "Čovječe ne ljuti se". Stručnjaci tvrde da se razlog za to krije u činjenici da roditelji nemaju vremena više igrati se s djecom, pa ih ostavljaju pred TV-om ili kompjuterom. 

- Djeca se vole igrati tako da ponavljaju što odraslih govore i rade, a to je najlakše čine preko lutaka. Dok se igraju s njima, djeca preuzimaju ulogu roditelja, tako da nema straha da će lutke nestati - istaknuo je Adrian Voce iz britanske kampanje za dječju igru. 

Međutim, najbitnije je da se djeca nauče igrati i kockicama, da grade kuće, umjesto da se pouzdaju u video igrice. Upravo na taj način razvijaju motoričke vještine, dodao je.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Obitelj.

Tagovi: video igre, roditelji, lutke, igranje, igra, djeca

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare
25.06.2012., 16:30

deny-1: moj petogodišnjak obožava igrati "Čovječe ne ljuti se" ... iako je još u fazi da ga ljuti kad ga netko sruši, svejedno voli tu igru i često ju igramo... :)

27.06.2012., 14:43

Leksić: Žao mi je da vidim da elektronika zamjenjuje maštu :(

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar