Obavijesti

Lifestyle

Komentari 247

Kućanski poslovi i muškarci: Susjedi Slovenci najvrijedniji

Kućanski poslovi i muškarci: Susjedi Slovenci najvrijedniji
1

Čak i ako su nezaposleni, muškarci se manje bave kućanskim poslovima nego žene, a studija otkriva da se takvim zadacima najviše bave Slovenci i Danci

VIDEO

Sudeći prema količini kućanskih poslova koje obavljaju, muškarci u Sloveniji mogli bi biti najpoželjniji partneri jer u prosjeku utroše 114 minuta na dan na takve zadatke, pokazala je studija svjetske Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. Prema njoj, Slovence po marljivosti i želji da pomognu svojoj boljoj polovici prate Danci, Francuzi i Australci. Najgore su ocijenjeni muškarci iz Indije, koji na neplaćene kućanske poslove utroše u prosjeku tek oko 19 minuta na dan, dok Hrvati nisu uključeni u studiju.

Količina posla koju muškarci obavljaju kod kuće je svakako individualna, no generalno gledajući na nju velik utjecaj imaju kulturološke norme društva, pa najmanje posla obavljaju oni u manje razvijenim dijelovima svijeta.

Novac utječe na raspodjelu poslova

Unatoč načelnoj ravnopravnosti spolova i pravednoj podjeli poslova, brojne studije pokazuju kako žene općenito na sebe preuzimaju više kućanskih poslova te su angažiranije u skrbi oko djece, a to vrijedi čak i slučajevima u kojima je muškarac nezaposlen, pokazala je američka Time studija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjaci tvrde kako je podjela poslova u kućanstvu usko povezana s ekonomskom moći, odnosno razlikom u plaćama žena i muškaraca, pa tako u društvima gdje je ona veća, slabije plaćeni ženski spol na sebe preuzima tzv. "drugu smjenu".

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma za ravnopravnost spolova, najmanje razlike postoje u skandinavskim zemljama.

Globalni indeks spolne nejednakosti u svijetu u 2014. (poredano od zemalja u kojem je najmanja razlika do onih u kojima je najveća):

  • 1. Island
  • 2. Finska
  • 3. Norveška
  • 4. Švedska
  • 5. Danska

Slovenija se nalazi na 23. mjestu ljestvice, Austrija na 36., Srbija na 54., Hrvatska na 55., Italija na 69., Crna Gora na 74., a Albanija na 83. mjestu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 247
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi