Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Mali znaci ljubavi: Kažite djeci 'bravo', a oni će čuti 'volim te'

Mali znaci ljubavi: Kažite djeci 'bravo', a oni će čuti 'volim te'
1

Umjesto da vičete na djecu što su se smočila na snijegu, izađite i vi s njima i zajedno napravite snjegovića ili anđela. Pohvalite i njihov trud, a ne samo rezultate

VIDEO

Kako biste pokazali djeci da ih cijenite kao individualne osobe, provodite vrijeme posebno sa svakim od njih, primjerice, otiđite u šetnju ili kino. 

Kad god možete, pohvalite djetetov trud, a ne samo rezultate. Kažete li mu: “Bravo”, ono će ga čuti kao: “Volim te”. Tako ćete im pomoći u podizanju samopouzdanja i samopoštovanja. A dobitak petice u školi ili sportski uspjeh odlični su razlozi da svaki dan proslavite neko djetetovo postignuće. 

Naučite ih da razmišljaju pozitivno tako što ćete sami biti pozitivni. Umjesto da primijetite kako su prljavi došli kući nakon igranja i počnete ih grditi, radije kažite: “Izgleda da si se dobro zabavio”. 

A na radost djece možete se i vi zaprljati s njima praveći anđele u snijegu ili snjegoviće. Kad vam nešto govore, prekinite s onim što radite i zaista ih slušajte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Potrudite se saznati djetetov raspored obveza i aktivnosti, upoznajte njihove prijatelje i profesore kako biste im svaki dan mogli postaviti konkretna pitanja o njima.
  • Redovito govorite djeci kako je divno biti njihov roditelj, da se ponosite njima te da ste zadovoljni načinom kako odrastaju.
  • Izvadite obiteljski fotoalbum ili njihov dječji pa im pričajte zanimljive priče o njihovim prvim doživljajima i počecima.
  • Promijenite ponekad pravila - na primjer, ako im inače zabranjujete da skaču po lokvama, dajte im da obuju čizme i skaču.
  • Dajte djeci trajan dar - korijen i krila. Ako ustraju na samostalnosti, shvatite to kao znak dobro odrađenog posla.
  • Dopustite djeci da biraju odjeću jer time pokazujete da im vjerujete i da poštujete njihove odluke. A i svi će znati da ih niste vi odjenuli u kockasto-prugastu kombinaciju.
  • Pročitajte im još jednu knjigu navečer, čak i ako je kasno, a vi ste umorni. Ne zaboravite čitati ni djeci koja već znaju čitati jer je ovo odlična prilika da se mazite.
  • Napravite nešto posebno za svako dijete - ispletite mu džemper, nacrtajte nešto ili napišite pjesmu.
  • Svaki dan ih grlite, ljubite i govorite da ih volite bez obzira na sve jer djeci to neizmjerno znači.
  • Što god se dogodilo, zaboravite jučerašnji dan. Svaki dan počnite iznova jer je prilika da razvijete što bolji odnos s djetetom.
  • Naučite ih nečemu što ste voljeli kao dijete ili dopustite djetetu da vas nauči nešto.
  • Ako se ponekad naljutite na dijete, ispričajte mu se i podsjetite ga koliko vam znači.
  • Ako vam djeca žele pomoći oprati posuđe ili pripremiti ručak, dopustite im da sudjeluju i zahvalite na uloženom trudu.
  • Neka vaše dijete “slučajno” čuje kako ga hvalite i pozitivno govorite o njemu nekom preko telefona.
  • Umjesto da kažete djetetu: “Radiš to pogrešno”, radije mu recite: “Zašto to ne bi pokušao napraviti ovako?”.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru