Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mama i tata su saveznici - tri roditeljske strategije odgajanja

Mama i tata su saveznici - tri roditeljske strategije odgajanja
1

Biti uspješan roditelj znači izgrađivati partnerstvo te imati zajednički jezik o važnim temama, ali i razgovarati o onim stvarima na koje mogu utjecati i kontrolirati

VIDEO

Imati dijete je lako nasuprot odgovornosti kako tu bebu odgojiti da izraste u emocionalno i intelektualno sretnog čovjeka, poručuje profesor psihologije s Berkeleya Philip Lowan. Različiti stilovi roditeljstva mogu ugroziti kvalitetan djetetov razvoj, ali i razoriti brak, upozoravaju stručnjaci. Biti uspješan roditelj znači izgrađivati partnerstvo te imati zajednički jezik o važnim temama, ali i razgovarati te pregovarati o onim stvarima na koje mogu utjecati i koje mogu kontrolirati. Prvo što treba shvatiti je da se većina roditelja ne slaže uvijek oko svega (primjerice, kad je vrijeme za spavanje ili dokad tinejdžeri mogu ostati vani, o obvezama djece...) - i to je normalno. Opasno je ako se ti pristupi stalno sukobljavaju, a osobito ako su različiti svjetonazori razlog neslaganja. 

- Najveća zamka roditeljstva je odnos ‘dobar i loš policajac’ jer se tako djetetu daje prostor za ignoriranje i nepridržavanje mnogih drugih odluka oko kojih se roditelji slažu. Iako se jedan roditelj možda i ne slaže s odlukom drugog, ‘ne’ jednog treba biti i ‘ne’ drugog - upozorava psiholog Erik Fisher. Stručnjaci smatraju idealnim ako oba roditelja imaju autoritativan pristup, no nije loše ni ako su pristupi odgoju različiti jer se tako djeci šire pogledi. No ne previše i samo do one granice kad ne “ruše” jedno drugo. 

Roditelj (ni)je svetinja

Autoritarni roditelji izuzetno su strogi i polažu apsolutna prava na sve u djetetovu životu - jer oni sve najbolje znaju. Pokušavaju kontrolirati i upravljati djetetom gotovo vojnički. Bez objašnjenja i suvišnih pitanja odgoj se temelji na poslušnosti - s vrlo malo iskazivanja topline i ljubavi prema djetetu. Takva djeca često su poslije agresivna i samodestruktivna te imaju manjak samopouzdanja.

Popustljivost je medvjeđa usluga

Ako roditelji djetetu dopuštaju sve što poželi - bez ikakvih granica, jasnih smjernica i nadzora, bezuvjetno mu daju bezgraničnu količinu ljubavi, ali mu ne olakšavaju budući život. Takav popustljiv stil onemogućuje djetetu shvaćanje normi i pravila ponašanja. Poslije se često takva djeca agresivno ponašaju među vršnjacima, mogu biti nezrela, a i manje je vjerojatno da će preuzimati odgovornost. 

I sloboda mora imati granice

Psiholozi autoritativan pristup odgoju smatraju idealnom ravnotežom između autoritarnog i popustljivog. Roditelji postavljaju granice, no zbog te sigurnosti djeca imaju slobodu, koja se temelji na međusobnom odnosu punom povjerenja. Roditelji mu objašnjavaju razloge onog što rade, ali i slušaju što dijete želi učiniti. Tako ono dobiva svoju autonomiju, ali i osjećaj da je disciplina potrebna.

Riječ stručnjaka - ako se roditelji ne slažu, djeca se uče manipuliranju

U roditeljstvu je najvažnije imati s djecom topao odnos pun povjerenja i ljubavi. Dosljednost je jedna od osnovnih vještina kompetentnog roditeljstva, a u okviru nje možemo promatrati i međusobno slaganje roditelja u odgoju djece. Ako se roditelji ne podupiru te se ne dogovaraju oko svojih postupaka prema djeci, na taj način šalju različite poruke djeci te postavljaju pred njih različite zahtjeve - takvo postupanje može djecu zbunjivati te rezultirati time da djeca ne znaju što se od njih očekuje ili kod starije djece, osobito tinejdžera, otvoriti prostor za manipulaciju. (prof. Marija Krmek)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'