Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Mame bez predrasuda: Žene dijele iskustva o dojenju i djeci

Mame bez predrasuda: Žene dijele iskustva o dojenju i djeci
7

Portal Klokanica.hr suočio je majke koje su se različito brinule o svojoj djeci. Glumica Doris Pinčić Rogoznica dojila je svog sina Donata do njegovih šest mjeseci...

VIDEO

Odgoj djece tema je koja često izaziva burne rasprave i osude. Jeste li lošija mama ako ne dojite, treba li djecu kažnjavati, je li nužno da spavaju u svojoj sobi, čime ih hraniti... Upravo zbog toga portal za roditelje Klokanica.hr pokrenuo je akciju Mame bez predrasuda, u kojoj žene različitih mišljenja stoje zajedno i, umjesto kritike, uvažavaju i poštuju odluku one druge. Psihoterapeutkinja Lina Đulvat, koja radi sa ženama nakon porođaja, smatra da bi se mame koje burno reagiraju jer netko sa svojim djetetom nešto radi drukčije mogle zapitati na koji način to njih ugrožava. 

- Roditeljstvo je jedna od najintimnijih tema i, kad čujemo iskustva drugih roditelja, možemo se zapitati jesmo li sami dobri roditelji ako radimo nešto drukčije - kaže psihoterapeutkinja Đulvat. 

Tako su dvije uspješne mlade žene postupile dijametralno suprotno u prehrani svojih potomaka, a obje imaju zadovoljnu i zdravu djecuPopularna voditeljica Anja Alavanja Romac dojila je sina do dvije godine i dva mjeseca. 

- Da me netko pitao prije nego što sam rodila, sigurno bih rekla da ću dojiti do prve godine jer je tako preporučljivo. No, eto, nikad ne znaš - priča simpatična Anja, koja je sad ponovno trudna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mlada mama kaže da se nakon porođaja počela više informirati i saznala kako dojenje pozitivno utječe na psihofizički razvoj djeteta i nije ga imala srca prije odbiti od dojke. Opisuje kako se Jakov već igrao u parku, spustio niz tobogan i došao se “napiti”. 

- Znalo mi je ponekad biti i neugodno zbog drugih roditelja koji su nas čudno gledali, ali najvažnije mi je bilo da je on sretan - prisjeća se Anja. 

Začudili su je brojni pozitivni komentari jer su joj roditelji govorili da je Jakov već prevelik i da ga treba odviknuti od dojenja. Čula je i kako je ružno vidjeti tako veliko dijete na prsima, ali se nije pokolebala i i osluškivala je svoje dijete. 

- Na kraju sam stop rekla zbog nespavanja, jer se budio svaka dva sata. Sad ponovno čekam bebu i mislim da ću kraće dojiti jer to iziskuje puno energije, ali ne mogu znati dok se dijete ne rodi. Možda opet bude kao s Jakovom - kaže Anja.

Danijel Berković/PIXSELL

Glumica Doris Pinčić Rogoznica dojila je svog sina Donata do njegovih šest mjeseci, a uz dojenje davala mu je i adaptirano mlijeko. - Sad vidim da nisam imala dovoljno samopouzdanja i vjere da imam dovoljno mlijeka da ga prehranim - iskrena je Pinčić.

Sedam dana nakon porođaja imala je tešku upalu dojke, mastitis, i zbog toga je počela bebi dodavati formulu. Zbog uvođenje adaptiranog mlijeka i ona je bila suočena sa žestokim kritikama i negativnim komentarima. 

 - Trudila sam se da dojenje uspije i smatram da je to najbolji izbor, no isto tako mislim da je odabir svake majke hoće li dojiti ili ne. Prijateljica mi je rekla da je postala majka onog trenutka kad je prestala dojiti, jer se dva mjeseca mučila i za to vrijeme se nije uspjela psihički povezati s djetetom. Sljedeći put vjerojatno uopće neće dojiti i mislim da je to u redu, kao što je u redu i da netko doji pet godina. Majke trebaju same odlučiti o odgoju svoje djece jer im žele samo najbolje - kaže Doris. 

Mame, uključite se u akciju i podijelite svoju priču!

Razmislite kakve ste vi predrasude o majčinstvu doživjeli u svojoj okolini, zbog kojeg vašeg postupka ili stava ste imali dojam da vas netko osuđuje ili sumnja da ste dobra mama. Čak i ako sami sada mislite da ste pogriješili i da ste mogli drugačije, možda možete vidjeti da je u tom trenutku i u situaciji u kojoj ste bili, upravo to bio najbolji ili jedini mogući izbor za vas. I u tom slučaju, zaslužujete razumijevanje i podršku, a ne kritike i osude. A možda su i mnoge druge žene bile ili još uvijek jesu u sličnoj situaciji pa im vaše iskustvo može pomoći.

Napišite svoju izjavu na papir, fotografirajte se i objavite fotografiju na Instagramu s hashtagom #mamebezpredrasuda, ili nam je pošaljite kroz obrazac, za galeriju koju stvaramo na Klokanici.

Akciju Mame bez predrasuda pratite na Klokanici!


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'