Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Mijenja li kastracija narav psa i koja je najbolja dob za nju...

U današnjoj Zoordinaciji saznajte kako riješiti problem stalnih upala uha i grla, u koje doba i kod kojih se životinja preporučuje kastracija te mijenja li ona karakter

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Rana na šapi

Dobar dan! Imam mopsa starog dvije godine. Jučer sam primijetila da stalno liže desnu šapicu i pojavilo mu se na njoj na unutarnjoj strani nekakvo crvenilo sa žutkastim rubovima te se malo izbočilo. Ne smeta mu kod hodanja niti ga boli na dodir, samo to stalno liže. Dali je potreban odlazak veterinaru?
Unaprijed hvala,
Lijep pozdrav, Vanda

Moguća je infekcija bakterijom

Poštovana,

Bakterijski pododermatitis  (interdigitalna pioderma) vrlo je česta u ove pasmine.  Gotovo uvijek postoji primarni uzrok dok je bakterijski pododermatitis sekundaran.  Primarni uzroci mogu biti: demodikoza, dermatofiti, duboka infekcija gljivicama, autoimuno oboljenje i neoplazije.

Za izlječenje potrebno je pronaći primarni uzrok i pokušati ga izliječiti. Paralelno treba rješavati i  sekundarni bakterijski pododermatitis (obično Staphylococcus  često i miješana kultura gram pozitivnih i negativnih bakterija). Terapija je obično dugotrajna. Svakako posjetite svog veterinara i započnite s liječenjem.

 Je li kastracija obavezna?

Poštovani, vlasnica sam dvogodišnje Boston terijerke za koju se još nismo odlučili da li pariti ili ne. Zanima me ako je ubuduće ne mislimo pariti, da li je baš moramo kastrirati? A ako se odlučimo pariti, koja je najbolja dob za to? Hvala na odgovoru.
Pozdrav!

S dvije godine može imati štence

Poštovana,

S obzirom na to da ima dvije godine možete početi razmišljati o štencima. Medicinski gledano osma godina je granica do koje možete čekati i planirati legla, a nakon toga uputno je obaviti sterilizaciju.

Ako ne mislite imati štence, najbolja dob je prije prvog tjeranja, no ta  je dob već prošla u Vašem slučaju.  Za samu sterilizaciju bitno je da se kuja ne tjera odnosno da je u anestrusu.

 Stalne upale

Poštovani, imam psa mješanca starog 2 godine koji je inače alergičar i trenutno (oko mjesec dana) jede Anima Gastro hranu. Prije je jeo suhu Canagan -losos nakon koje bi povraćao. Također u zadnje vrijeme vrlo često ima upale ( prvo grla pa uha pa opet grla itd.). Kod upale uha rađen je bris (koji je bio ok , dobio je kapi Otonazol i "kao" upala je prošla - no on i dalje vrlo često mlatara ušima i kada ih češe ispušta zvukove kao da ga nešto smeta, boli. Veterinar kaže da nema ništa u ušima no on se i dalje ponaša kao da ga nešto smeta. Uz uho češe i njušku pa opet uši.

Kod grla dobio je prvi puta tablete Klavocin pa onda par dana mir....nakon čega je opet dobio upalu i dobio tablete Synulox. Pas i dalje povremeno kašlje i kao da se guši (kao da mu nešto smeta u grlu). Pluća su slikana i navodno je sve u redu. Zanima me da li smo nešto propustili, da li bi trebalo neke dodatne pretrage raditi za uho / grlo, da li bi moglo biti nešto drugo koje se onda odražava na uho/grlo?
Unaprijed hvala!

 Moguće je da je terapija trajala prekratko

Poštovani,

Na Vaše pitanje na ovakav način ne može se odgovoriti.  Iz Vašeg pitanja i podataka ja mogu samo zaključiti da je terapija možda trajala prekratko (mislim na kašalj i upalu uha).  Što se tiče češanja i trešnje glavom jasno je i Vama da tu nešto nije uredu pa možda da u suradnji s veterinarom promijenite prehranu, a možda će trebati uključiti i terapiju.

 Kašalj kod mačića

Prije dvadesetak dana došao je mali mačić i nastanio se u našoj ostavi za drva.  Mačić je okoćen u našoj blizini prije četiri mjeseca, tako da nije očišćen od parazita. Prije tjedan dana pojeo je nešto otrovno, pa sam ga nosio veterinaru. On mu je dao mu je tri injekcije, a ja sam rekao da nije očišćen od parazita. Mačić se dobro oporavio, ali jako kašlje. Da li je u pitanju prehlada ili paraziti?

Paraziti su mogući uzrok

Poštovani,

Moguće da se radi i o parazitima ali i o prehladi. Moj savjet je da ga odvedete na pregled te ako se ne radi o prehladi,  pitajte veterinara da mu da tabletu protiv unutarnjih parazita. Kod malih mačića i neke jednostavne respiratorne infekcije se mogu brzo pretvoriti u upalu pluća stoga ne odgađajte odlazak.

Buhe u stanu

Živim u Zadru. Moj maltezer je dobio buhe, a dobili smo ih i u stanu. Koristio sam Frontlain i to tri puta od šestog mjeseca. Sada sam se ozbiljno pozabavio ovim problemom i mislim da sam dobrim dijelom i uspio. Brine me što još uvijek poslije usisavanja stana pronađem 3 do 4 buhice u usisivaču (imam filter, a ne vrećicu pa obavezno pregledam u kadi kad ga istresem). Naravno, koristim Bio kill i Neopitroid alfa. Hoće li one s vremenom nestati?
Hvala vam.

 Za potpuno nestajanje treba vremena

Poštovani,

Sve ispravno radite i treba još koji mjesec strpljenja. Naime reproduktivni ciklus buhe je brz, a i neki razvojni stadije buhe su izuzetno otporni, pa iz tog razloga borba protiv buha uvijek traje par mjeseci. Redovito tretirajte vašeg ljubimca i prostor s razmakom od četiri tjedna i ponavljajte postupak barem kroz četiri mjeseca.

Kastracija i narav psa

Poštovani,

Uskoro će mi doći štene od 3 mjeseca, pasmine francuski buldog, mužjak, pa me zanima Vaše mišljenje o kastraciji. Kada, u kojoj dobi i uopće da li to škodi psu u daljnjem rastu i razvoju i mijenja li mu narav?
Unaprijed hvala

Kastracija smiruje agresivne pse

Poštovani,

Kastracija psa se može obaviti od njegovih šest mjeseci starosti pa nadalje. Za kastraciju muških pasa vlasnici se odlučuju ako njihov ljubimac u pubertetu postane agresivan, ne sluša ili bježi kad je sezona tjeranja, markira tj. mokri po stanu i sl.

Dakle kastracija u tim slučajevima služi da bi životinja nakon kastracije imala mirniju narav, a ne škodi njegovom daljnjem rastu i razvoju.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode