Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Muke po roditeljima: Što s velikim malim djevojčicama?

Muke po roditeljima: Što s velikim malim djevojčicama?
1

Među odnosima koje gradimo tijekom života jedan od najzamršenijih je onaj između majki i kćeri. Prijateljice, protivnice, suparnice, saveznice, sve su to one u životu...

VIDEO

Veza majki i njihove djece počinje još prije rođenja i nastavlja se s potpunom posvećenošću prvih mjeseci djetetova života. Već tada postaje jasnim da je malo biće koje je ušlo u naš život zapravo svoja osoba, koja često neće imati jednak bioritam ni želje poput naših. Suzanne Degges-White napisala je knjigu o odnosima koje gradimo tijekom života, a među njima posebnu je pozornost posvetila odnosu majki i kćeri. 

Svatko od nas sigurno će se sjetiti nekoga tko je rekao da s kćeri ima idealan odnos pun povjerenja, ali i nekoga tko se potužio da mu se čini da je kćerina misija na ovom planetu pritisnuti svaki njezin živac, pogotovo tijekom adolescencije. Degges-White ističe da je i jedno i drugo normalno u zamršenom odnosu majki i kćeri. Smatra da je za složenost toga odnosa kriva naša unutarnja potreba da postanemo i ostanemo samostalne, ali i da istodobno budemo “ovisne”, povezane i zaštićene. 

Ta se kontradikcija počinje pokazivati već u ranom djetinjstvu. Kad dvogodišnja djevojčica iz petnih žila viče da neće da je majka drži za ruku i odguruje je, a zapravo žudi za time da je majka primi i zagrli, bori se s potrebom da bude samostalna, ali da ne izgubi majčinu zaštitu. 

Kad djevojčica pođe u školu, sklapat će prijateljstva te će se pokušavati uklopiti u novu sredinu i prilagoditi toj sredini kako bi se osjećala što sigurnije u njoj. Na tom bi planu mogli iskrsnuti problemi s majkom ako joj se ne bi sviđali prijatelji njezine kćeri i način ponašanja ili odijevanja kojim bi se kći željela uklopiti u novo društvo. 

Takve bi situacije mogle biti samo uvod u cjeloživotnu priču o neslaganju majke i kćeri, jer bi majke mogle smatrati da imaju pravo reći kćeri kako je u redu ponašati se, kakve prijatelje imati, s kim se družiti i, naposljetku, u koga se zaljubiti. Svaka majka treba rano naučiti da mora zaštititi svoje dijete i pobrinuti se da bude sigurno, ali kad njezina kći jednom pođe u školu, mora znati da joj je zauvijek izašla iz “vidnog polja”. 

Samo ako ste prije toga izgradile čvrstu i zdravu vezu, možete se tješiti i nadati da će dijete donositi dobre izbore, poručuje Degges-White, ali i dodaje kako katkad i dobre djevojčice mogu odabrati društvo onih koji se katkad loše ponašaju. Zdrave granice, bezuvjetan pozitivan stav i uzajamno poštovanje pomoći će i jednoj i drugoj da prevladaju loše epizode te nastave graditi dobar odnos. Najizazovnije će razdoblje i jednoj i drugoj biti adolescencija, doba kad će se kći možda i udaljiti od majke kako bi sama iskušala život. 

Bit će sklone i rizičnom ponašanju, pa i ispadima kakvih nije bilo prije, ali sve je to dio “prirodnog programa” osamostaljenja. Najvažnije je da majke budu svjesne da je to normalno te da zadrže zdrave granice i ne prekidaju komunikaciju kćeri u tome opasnom razdoblju. Ukratko, problem će iskrsnuti kad god kći pokaže želju za nezavisnošću u bilo čemu, ali čak će i tada željeti majčinu zaštitu. 

Gradite odnos s kćeri tako da vam govori o tome što joj se događa te je slušajte čak i kad vam se ne sviđa ono što vam govori. Uspješna je majka, kaže liječnica, koja je kćeri dala mogućnost da sigurno proširuje svoju nezavisnost. Majke moraju biti strpljive i ne boriti se s činjenicom da iz dana u dan imaju sve manje kontrole nad kćerinim životom. Ali kontrola se polako pretvara u utjecaj koji u dobrim odnosima nikad ne prestane. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti