Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Ona je maslinarka koja je sve predrasude u poslu - pobijedila

Ona je maslinarka koja je sve predrasude u poslu - pobijedila
3

Nakon očeve smrti konferencijska prevoditeljica Nicoletta Balija (32) preuzela je obiteljski posao i postala najmlađa žena koja se bavi maslinarstvom u Hrvatskoj

VIDEO

U muški posao hrabro je ušla kao studentica prije sedam godina. Danas je Nicoletta Balija (32) iz Fažane najmlađa žena u Hrvatskoj koja se profesionalno bavi maslinarstvom. 

- Imala sam 25 godina kad sam nakon očeve smrti preuzela obiteljski posao. Lagala bih kad bih rekla da sam se tad željela baviti poljoprivredom. Život me suočio s velikim izazovom, zasukala sam rukave i počela. Oduvijek je bilo neupitno da želim nastaviti tradiciju. Bilo bi suludo zapostaviti trud dviju generacija - govori i prisjeća se kako je pomagala baki i djedu.

- Često sam pratila djeda na tržnicu. Očeva se obitelj oduvijek bavila poljoprivredom. Krajem ‘80-ih tata Aldo posadio je prvi hektar maslina i postupno zemljište pretvorio u maslinike. To je bio sjajan potez jer je bio među prvima koji se bavio time na istarskom području. Najprije je to bio hobi, no s vremenom je postao posao - priča. Na domaćim proizvodima je i odrasla, stoga ne čudi što neizmjerno cijeni prirodne proizvode.

Naravno da me bilo strah jer je maslinarstvo muško zanimanje, ali preokrenula sam to u svoju korist

- Naravno da je prednost kad naslijediš maslinik koji je već na nogama i hodaš po dobro popločanom putu, s puno priznanja na zidu. No uz malo truda lako je postići kvalitetu, puno je teže održavati je 10, 20 godina. Meni je to bio izazov - kaže. Unatoč strahu i nesigurnosti, Nicoletta se brzo snašla u tipičnome muškom zanimanju.

- Prirodno je bojati se. Bila sam neiskusna, mlada i još žensko. Shvatila sam da to trebam iskoristiti jer u suprotnom postaješ rob predrasuda. Moj cilj (i najveći strah) bio je nastaviti raditi prema standardima koje je postavio tata. Nekoliko godina prije njegove smrti naše je ulje ušlo u dva najznačajnija svjetska vodiča za maslinovo ulje. 

Bojala sam se da nisam dorasla zadatku. Kad je prije tri godine ulje Balija, uz brojne druge nagrade, uvršteno u top 20 najboljih ulja na svijetu u vodiču Flos Olei, bila sam iznimno ponosna jer sam bila najmlađa dobitnica nagrade i jedina žena koja ju je dobila. To mi je bio velik poticaj i motivacija za dalje - govori i otkriva formulu svog uspjeha:

- Rad i samo rad. Tako se najviše uči. Čovjek se nađe u situaciji kad mora sam djelovati, vjerovati instinktu, prirodi. Pouzdala sam se najviše u ono što su mi prenijeli otac i djed, ali i u knjige. Nema prečaca. Tata je bio agronomski tehničar i veliki zaljubljenik u masline. Naučio me da budem ustrajna i odlučna te da si zacrtam najviše ciljeve. Položila sam ispit za kušače maslinova ulja, pratim tehnologiju, razmjenjujem iskustva. 

A straha od muške konkurencije nema.

- Imam drugih briga. Na početku su bili nepovjerljivi, ali mi je puno njih i pomoglo savjetima. U ovom se poslu trudim jednako kao svi moji kolege i kolegice, a koliko se trudim, vidi se po krajnjem proizvodu i natjecanjima. Ne želim isticati da iza OPG-a Balija stoji žena niti želim da me zbog toga gledaju drukčije. Ne moram se dokazivati jer sam žena nego se dokazujem boljom ili lošijom maslinarkom od drugih. I muškarci i žene imaju isti cilj, možda nam je jedino pristup drukčiji - ističe i rado se sjeti smiješne situacije na sajmu u Splitu.

- Gospodin je kušao moje ulje i nakon što sam mu objasnila sve, pitao me je li proizvođač u blizini misleći da sam hostesa. Kad sam mu rekla tko sam, odmahnuo je rukom i otišao. Isprva sam bila iznenađena, ali poslije sam se od srca nasmijala - priča. Pogrešaka je uvijek bilo, ali su joj samo pomogle da ih upamti i više ne ponovi. Odustajanje joj nikad nije palo na pamet jer je previše ustrajna, a njezina desna ruka je mama Duilia, koja joj to ne bi ni dopustila.

- Ne bih mogla bez njezine pomoći i potpore. Brine se za financije, a ja sam u masliniku - govori. Osim maslinarstva, Nicoletta uspješno radi i u struci kao konferencijska prevoditeljica, a početkom godine otvorila je tvrtku za prevoditeljske i konferencijske usluge Genius Loci.

- Sreća je da je maslinarstvo djelomično sezonski posao i da mi omogućuje da se prilagodim poslovnim obvezama u svojoj tvrtki. Logično je da u nekim mjesecima u godini maslinarstvo ima prednost; listopad i studeni su ključni mjeseci za masline. No žene su multitasking-strojevi, stignu na sve strane - govori kroz smijeh i dodaje kako je sretna što radi dva posla jer joj omogućuju da zaista uživa u oba a da se ne zasiti. 

Maslinik je moje igralište za punjenje baterija, u njemu dišem punim plućima i obnavljam kreativnost. Kada napunim baterije, produktivnija sam na drugom poslu u svojoj tvrtki i otpornija na uredski stres

Ne laska joj što je jedna od rijetkih žena u maslinarstvu jer, kako kaže, muški i dalje vuku konce. A žene se ne guraju nego pomažu iza kulisa.

- Ne oduševljava me ni stanje na tržištu jer je preplavljeno nekvalitetnim uljima. Tu mi maslinari moramo raditi u budućnosti. Dokazali smo da znamo proizvesti kvalitetno ulje, sad moramo educirati potrošače - ističe i dodaje kako dobro maslinovo ulje mora biti gorko i/ili pikantno te nikako ne smije biti pakirano u prozirne staklene ili plastične boce. 

- Nebrojeno je koristi od kvalitetna maslinova ulja. Pomaže u borbi protiv starenja, ima protuupalna svojstva... Najčešće ga rabim za piling: pomiješam smeđi šećer, žlicu meda i šalicu maslinova ulja. Zdravije je od kakve skupe kreme - govori i dodaje kako je njezin djed svaki dan pio žlicu ulja i doživio 93 godine zdrav.

- Inspiriraju me hrabri ljudi koji uspijevaju pronaći svoje mjesto pod suncem inovativnim projektima i svi koji uspiju radeći ono što vole. Ne prodaju mačka u vreći, nego daju sebe. Vjerujem u sebe i to mi je misao vodilja - zaključuje.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi