Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Prvi dan škole: Pomozite svom prvašiću da prođe bez stresa

Prvi dan škole: Pomozite svom prvašiću da prođe bez stresa
1

Strahove koje prvašići osjećaju prije početak školske godine, ublažit će maštoviti pozdrav, upoznavanje s vršnjacima te šetnja do škole i prije nego što počne godina

VIDEO

Ako to već dosad niste učinili, tjedan prije početka škole pravo je vrijeme da počnete smišljati tzv. specijalni pozdravni ritual sa svojim prvašićem. Šaljivi stisak ruke, kratka brojalica ili interna pozdravna šala koju ponavljate svaki dan prije nego što ga ostavite u školi djetetu će pružiti osjećaj ugode i sigurnosti. Tako ćete mu dati na znanje da je u toj situaciji već bio i da ga ne mora biti strah, ističu psiholozi. 

Većina djece koja tek kreće u školu, objašnjavaju, susreće se s različitim nesigurnostima i strahovima, a pozdravni ritual samo je jedan od načina njihova ublažavanja. Bojazan pred novom okolinom i nepoznatim ljudima ublažit će i razgovor. Pitajte dijete što osjeća i o čemu razmišlja, objasnite mu kako će u školi upoznati nove prijatelje te da ćete vi uvijek biti tu ako bude ikakvih problema.

Upoznate li ga sa školom nekoliko dana prije početka nastave, osjećat će se sigurnije, a sprijatelji li se unaprijed i s nekim od novih razrednih kolega, odlazak u školu bit će puno opušteniji. Uz malo truda i nekoliko trikova prvi tjedni prilagodbe proći će posve bezbolno za novopečenog školarca.

Najbolje je kratko i slatko opuštanje 

Čak i ako je dijete vrlo sramežljivo, ne odugovlačite rastanak. Jedna je od najčešćih roditeljskih pogrešaka predugo opraštanje nakon što dijete dovedu u školu. Nasmiješite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se.

Posvetite mu svoje vrijeme

Večer prije dopustite mu da odabere odjeću za prvi dan škole te zajednički, uz razgovor, smijeh i druženje, provedite vrijeme do odlaska na spavanje.

Sve je lakše uz dio doma

Ako je dijete i dalje uplašeno, neka u školskoj torbi ponese i omiljeni predmet poput medvjedića ili lutke. To će mu pomoći da se osjeća bolje.

Susret uz obavezno 'sjajno'

Po dijete u školu dođite na vrijeme. Uz široki osmijeh i veseli pozdravni ritual recite mu koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen prvi školski dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...