Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Stvarna iskustva: Uz tatu tamo, porođaj će znatno manje boljeti

Stvarna iskustva: Uz tatu tamo, porođaj će znatno manje boljeti
1

U dvoje je sve lakše: Strah i napetost pojačavaju percepciju bola pa je ženama potrebno ohrabrenje i potpora kako bi rađanje bilo manje stresno i neugodno

VIDEO

Bio sam iznenađen sobom dok mi se rađao sin. Nije bilo znojenja, padanja u nesvijest. Teško je opisati taj trenutak kada sam ga ugledao. Bio sam na rubu između luđačke sreće i suza, priča novinar Dario Markas (32), koji je početkom listopada 2011. prisustvovao rođenju sina Franka, a prije tri tjedna u rađaonici bolnice Sestre milosrdnice dočekao i kćerkicu Tonku. 

Kada se Franko rodio, nastavlja, još je samo bilo nekoliko trenutaka strepnje, ali kad su babica i liječnik rekli da je sve u redu, osjetio sam veliko olakšanje i sreću. 

Prvi porođaj, kaže, prošao je prilično mirno iako je mislio da će biti puno vike i cike, a njegova supruga Ivana u rađaonici je čak uspjela i zaspati.

- Supruga je zaspala čim je došla u rađaonicu pa sam morao čekati da se probudi kako bi došao do nje. Budući da je porođaj bio induciran, od indukcije do porođaja prošlo je šest sati, a kako bi se ubrzao porođaj, Ivana je skakala na lopti - opisuje Dario te dodaje kako je za njega bilo potpuno prirodno da prisustvuje porođaju svoje djece te da ga supruga nije morala prisiljavati ni na što. Drugi porođaj je, kaže, prošao “školski”.

- Sve je išlo glatko i brzo. Sada smo znali što nas čeka, a i bila nam je ista babica kao na prvom porođaju pa je atmosfera bila dosta opuštena. Čak sam prerezao i pupčanu vrpcu - prepričava dvostruki tata. 

Potpora i ohrabrenje na porođaju vrlo su važni za svaku ženu, a osobito kod prvorodilja koje su zabrinute i strahuju od toga. 

- Strah i porast napetosti pojačavaju i percepciju bola pa im je zato važno ohrabrenje i potpora. Na porođaju je iznimno važno da ne budete sami, da je s vama osoba koja vam ulijeva povjerenje, diše s vama, umiruje vas, drži za ruku, masira po leđima, tješi i ulijeva vam hrabrost. Potpora puna suosjećanja koju vam prije i tijekom porođaja pruža osoba u koju imate najviše povjerenja može smanjiti potrebu za farmakološkim ublažavanjem bolova i tako uljepšati iskustvo rađanja djeteta. Po slobodnom izboru ta osoba je najčešće partner - kaže primalja i predsjednica Komore primalja Barbara Finderle. 

Prisustvom partnera na porodu, pojašnjava primalja, učvršćuje se emocionalna veza s partnerom i olakšava se samo rađanje. No važno je da se očevi pripreme za ulogu koja im slijedi. To znači da moraju upoznati proces rađanja i razumijeti trudove pa budućim roditeljima preporučuje pohađanje perinatalnih tečajeva. 

Šest savjeta Barbare Finderle za partnere na porođaju

1. Osigurajte minimum privatnosti

Raspitajte se koliko će medicinskog osoblja biti na porođaju i što je uloga svakog člana ekipe te pokušajte pregovarati da se njihov broj reducira na nužni minimum.

2. Ne ometajte ženino povlačenje u sebe

Kad trudovi počnu, većina je žena aktivna, brbljava i hiperaktivna. Kako počinje porođaj, tako kemijsko-hormonalne promjene preuzimaju kontrolu te se trudnica počinje povlačiti u sebe, postaje tiha, počinje joj ići na živce neobvezno brbljanje, govori sve sporije i gubi zanimanje za aktivnosti kojima ste se do maloprije bavili. Ne ometajte to stanje. 

3. Čitajte neverbalne poruke

Većina žena u vrijeme porođaja više nije u stanju jasno reći svoje želje pa je na vama da pokušate pretpostaviti što joj treba. Primjerice, nježan dodir, masaža, vlažan ručnik kojim ćete joj obrisati znoj s čela. Prije porođaja možete dogovoriti i neverbalne znakove kojima će vam žena dati odgovor “da” ili “ne” na ono što ste joj ponudili podizanjem jednog ili dva prsta ili slično. 

4. Ne budite poput strogog trenera

Nemojte se ponašati kao trener koji će ponavljati: “Opusti se” ili “Diši” jer to može biti iritantno. Budete li joj tijekom porođaja dijelili lekcije o tome kako treba disati, opustiti se ili tiskati, žena će se izgubiti u sumnjama da ništa ne radi kako bi trebala. 

5. Nježno najavite svoj odlazak iz rađaonice

Ako morate napustiti rađaonicu zbog zahoda, hrane ili bilo kojega drugog razloga, učinite to suptilno. Recite: “Vraćam se odmah, moram samo (pojesti nešto...)”. 

6. Budite potpora, a ne snimatelj

Kamere i fotoaparati ulovit će uspomenu na veliki dan, ali svakako pripazite kako se ne biste pretvorili u snimatelja umjesto u potporu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa